Albaraka Türk Yayıncılığa Başlıyor

Akademi 30.03.2018, 00:23
Albaraka Türk Yayıncılığa Başlıyor

Albaraka Kültür Sanat ve Yayıncılık A.Ş. Genel Müdürü Ekrem Şahin

Kurulduğu günden bu yana sosyal sorumluluk anlayışıyla kültür sanat ve yayıncılık anlamında önemli işlere imza atan Albaraka’dan 2018 yılına dair güzel haberler var. Katılım Finans dergisi okurlarına bu güzel haberlerden bahsetmek isterim. Türkiye’de ve dünyanın farklı yerlerinde dikkat çeken çalışmalara imza attıktan sonra bu faaliyetlerimizi daha da kurumsallaştırmak ve disiplinli yürütmek adına “Albaraka Kültür Sanat ve Yayıncılık A.Ş” adında yeni bir şirket kurduğumuz haberini değerli okuyucularımıza vermekten mutluluk duyuyorum. Bilindiği üzere, Türkiye’de hâlihazırda parmakla gösterilen yayın evlerine sahip bankalar mevcut. Albaraka Kültür Sanat ve Yayıncılık olarak bizim hedefimiz ise onların seviyesine ulaşmak değil; çıtayı oraya koymak ve o noktadan bir yere ulaşmak. Bu hedeflerimiz doğrultusunda, bir yılın sonunda Türkiye’deki bütün kitap fuarlarında stantlarımızla yer almayı, beş senenin sonunda ise şubelerimizin yakınında kitabevleri açmayı hedefliyoruz. Türkiye’de bu işi hakkıyla yapan ve kurumsallaşmış olan güzide yayın evlerimiz bulunuyor; fakat genel olarak ülkedeki yayıncılık sektörü direkt satış odaklı. Birçok yayın evinin sermaye yapısı, bir eserin Türkiye yayıncılık tarihine, satış rakamlarından bağımsız olarak kazandırılması yönünde yatırım yapmaya müsait değil. Bu sebeple söz konusu yayın evleri, şirketlerini ayakta tutmak için satış rakamı yüksek olacak kitaplar üzerinde duruyor. Böyle bir ortamda biz Albaraka Türk olarak ticari reflekslerden ve kaygılardan uzak, sosyal sorumluluk anlayışı ile yürüyen bir yayıncılık şirketi kurma kararı aldık. Şunu da eklemeliyim ki; kurum bünyesinde senelerdir var olan bu fikrin faaliyete geçmesi, Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku’nun vizyonu sayesinde gerçekleşebilmiştir.

Türkiye’deki bütün kitap fuarlarında stant açmayı planlayan şirket; birkaç yıl içinde şubelerin yakınında kitabevleri oluşturmayı hedefliyor

Albaraka Türk’ün kültür sanat adına yaptığı çalışmalar arasında prestij kitapları, çocuk yayınları ve ayrıca süreli yayın olarak “Bereket” dergisi bulunuyor. Özellikle prestij kitaplarımız, kendi hedef kitlesinde çok ses getiren işler oldu. Örneğin, prestij yayınlarımızdan “Hicaz Demiryolu” fotoğraf albümü, İsrail’in en büyük müzesi Herzl Müzesi’nde sergilendi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu albümde bulunan fotoğrafları 2006 yılında Şam’da düzenlenen İstanbul Günleri Etkinliği için Şam Tren İstasyonu’nda sergiledi. Ümit Meriç’in “Şehirlerin Sultanı İstanbul” ve Lütfü Şeyban’ın “Endülüs” kitapları da yoğun ilgi gören prestij kitaplarımız arasında yer alıyor. Bilindiği üzere Albaraka Türk, uluslararası bir hat yarışması düzenliyor. Türkiye’de hat sanatı denildiği zaman akla gelen ilk organizasyon, Albaraka Türk’ün düzenlediği uluslararası hat yarışması. Bir hattatın özgeçmişine baktığınızda, sanatsal olgunluk seviyesine gelene kadarki döneminde mutlaka Albaraka Hat Yarışması’ndan aldığı bir derece görürsünüz. Bundan hareketle kurumumuz bünyesinde düzenlenen bu yarışmanın, bir hattatın sanat yolculuğunda kilometre taşı niteliğinde olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde hat sanatı eserlerini barındıran en zengin koleksiyon Albaraka Türk’e ait. Üstelik koleksiyonumuzdan eserler Amerika, Küba, Macaristan, Polonya ve Almanya’da sergilendi ve şu an ise İngiltere’de sergileniyor. Dolayısıyla, dünya çapındaki farklı coğrafyalarda düzenlenen sergiler vesilesiyle Albaraka Türk Hat Sanatı koleksiyonu, daha çok kişiye ulaşıyor. Bu koleksiyonumuzu Şubat 2018’den itibaren her ay farklı bir ilde olmak üzere, Türkiye’de de sergileyeceğiz. Kurumumuzun kültür sanat çalışmaları arasında bir sanat akademisi ve galerisi de bulunuyor. Klasik Türk İslam sanatlarını yaşatmak ve sanatçıları desteklemek amacıyla Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Kültür Merkezi içerisinde açılan Albaraka Sanat Akademisi ve Galerisi’nde her ay bir sergi düzenleniyor. Bu akademi ve galeri ile amacımız; kapsamlı kurslar vererek yeni sanatçılar yetiştirmek, sanatlarımızı hakkıyla gelecek nesillere miras bırakabilmektir. Kuracağımız yayıncılık şirketinde ilk iki sene iş, yönetim ve İslami finans kitaplarına odaklanacağız. Bu nedenle Albaraka Türk olarak, kuracağımız yeni yayıncılık şirketimiz ile bu literatürü beslemek istiyoruz. İslami finans, iş ve yönetim kitapları başlığı altında uzmanlaştığımız iki senenin sonunda, çocuk kitaplarıyla yayıncılık hayatımıza devam etmek istiyoruz. Sonrasında ise tarih, edebiyat gibi konularla çeşitliliğimizi artırmayı hedefliyoruz. İçinde bulunduğumuz 2018 yılı içinde yönetim ve finans konu başlıkları altında yayınladığımız kitaplarla fuarlarda yer alacağız.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@