İlk çeyrek rakamları, beklentimizi karşıladı

Analiz 08.05.2017, 00:37
İlk çeyrek rakamları, beklentimizi karşıladı

Katılım bankacılığı sektörü olarak 2017 yılının ilk çeyreğindeki performansımız, beklediğimiz seviyede gerçekleşti. Bu üç aylık süreçte, tasarrufçudan topladığımız kaynaklarda yüzde 6’lık bir artış yaşandı. Kullandırdığımız fonlarda –yaptığımız yatırımlarda- ise yüzde 4.3’lük bir artış oldu. Katılım bankacılığının aktif toplamında ise bu dönemde yaklaşık yüzde 2.6 oranında büyüme gerçekleşti.

Kullandırdığımız fonlarda yüzde 4.3 büyüdü. Genelde senenin ilk çeyreğinde kredi hacminin büyümesi beklenmez, trend bu yöndedir. Kredi hacminde daha çok yılın ikinci yarısında büyüme gerçekleşir. Dolayısıyla şimdiye kadar kredi hacmindeki büyüme beklediğimiz seviyede oluştu. Senenin geri kalan kısmında ise daha iyi bir performans bekliyoruz. Bunun nedeni ise ekonomide canlanma yaşanacağını tahmin ediyor olmamız… Özellikle Hazine destekli Kredi Garanti Fonu kefaleti aracılığıyla kredilerin büyümeye katkısının yüzde 1 civarında olacağı tahmin ediliyor.

Bankalar, kredi açmakta zorlandığı firmalara, Kredi Garanti Fonu Sistemi ile finansman sağlıyor. Kredi Garanti Fonu aracılığıyla ve hazine kefaletiyle sağlanan kredi büyümesi şu an, 20 milyardan 160 milyar liraya ulaştı. Bu sistemin, bankacılık sektöründeki kredi hacmini büyüteceğini dolayısıyla mevduat büyüklüğüne olumlu katkısı olacağını ve ekonomik aktiviteyi kolaylaştıracağını tahmin ediyoruz. Özellikle banka sisteminde zorlanan KOBİ ölçeğinde veya ihracat yapmak durumunda olan firmalarda bunun etkili olacağı kanaatindeyiz.

Biz katılım bankacılığı sektörü olarak 2017’de yüzde 20 civarında bir büyüme tahmin ediyoruz. Tabii ki bunu asgari bir seviye olarak ifade ediyorum. Bunun üzerine de çıkılabilir.

Enflasyon yüzde 11 civarında… Biz yüzde 20 büyürsek bu bizim için uygun bir rakam olacak. Katılım bankacılığı sektörü ekonominin finansmanına devam ediyor ve edecek. Bir yandan da bankalarımız yeni şubeler açıyor, hizmet ağlarını genişletme çabası içerisindeler. Ekonomideki genel iyileşmenin, bankacılık sektörünün ciddi katkısıyla devam edeceğini düşünüyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@