"Katılım Finans Sektörünün Gelişimini Hızlandıracak Kanuni Düzenleme Hazırlıyoruz"

Bölgesel Ekonomi 14.03.2021, 16:47 12.04.2021, 12:02
"Katılım Finans Sektörünün Gelişimini Hızlandıracak Kanuni Düzenleme Hazırlıyoruz"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ekonomi Reform Paketini açıkladı. Erdoğan, hazırlanan paket ile birlikte ekonomiyi yatırım, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyütme amacı bulunduğunu belirtti. Erdoğan, "Bu programın hazırlıklarını geçtiğimiz yılın kasım ayından beri yürütüyoruz Çalışmamızın özünde ekonomiyi yatırım üretim temelinde büyütme amacı taşıyoruz." dedi.

Ekonomi Reformu ile birlikte yerli ve milli bir ekonomi hedeflediğini ifade eden Erdoğan finansal sektör için alınan önlemleri sıraladı. Erdoğan, "Katılım finans sektörünün gelişimini hızlandıracak yeknesak bir kanuni düzenleme hazırlıyoruz. Bu düzenlemeyle katılım finans sektörü tek çatı altında toplanırken, sektöre yönelik bir merkezi danışma kurulu da hayata geçiyor." dedi.

Ekonomi Reform paketinde yer alan finansal sektör adımları neler?

  • Salgının gecikmeli yansıyabilecek olumsuz etkilerini şimdiden bertaraf etmek ve bankacılık sektörünün aktif kalitesini daha da iyileştirmek üzere bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirlerin başında sorunlu kredisi bulunsa da yaşama şansı olan şirketlerin doğru yönlendirilmesi yer alıyor.
  • Sıkıntı yaşayan şirketlerin hayatta kalabilmeleri için, bankacılık sektöründe operasyonel yeniden yapılandırma ve firma rehabilitasyon fonksiyonlarının oluşturulmasını teşvik ediyoruz.
  • Sorunlu kredilere yönelik Girişim Sermayesi Fonları’nın kurulması amacıyla mevzuat altyapını oluşturuyoruz.
  • Varlık yönetim şirketlerinin rekabetçi ve kurumsal bir yapıda faaliyet gösterebilmeleri için, bu şirketlere uygulanan damga, harç ve kaynak kullanımını destekleme fonu kesintisi istisnasını süresiz hale getiriyoruz. Böylece borçlular için de daha hızlı, esnek ve düşük maliyetli çözümler üretilmesini sağlıyoruz.
  • Katılım finans sektörünün gelişimini hızlandıracak yeknesak bir kanuni düzenleme hazırlıyoruz. Bu düzenlemeyle katılım finans sektörü tek çatı altında toplanırken, sektöre yönelik bir merkezi danışma kurulu da hayata geçiyor.
  • Uluslararası standartlarda bir katılım finans tahkim mekanizması kuruyoruz.
  • Finans sektörünün kurumsal altyapısını geliştirmek için de bir dizi adım atıyoruz. Bu maksatla ülkemizin tüm kredi ve risk verilerinin toplandığı Risk Merkezini yeniden yapılandırıyoruz.
  • Kartlı ödeme sistemleri alanında ülkemizin markası olan TROY’u ayrı bir şirket çatısı altında alıyoruz.
  • Tüketiciyi koruyacak bir gözetim mekanizması tesis ederek banka ve müşterileri arasındaki ilişkileri daha şeffaf bir yapıya kavuşturuyoruz.
  • Şirketlerin finansman ihtiyaçlarını öz kaynakla yapmalarını teşvik ederek halka arz süreçlerini kolaylaştırıyoruz.
  • Sermaye piyasalarında ürün çeşitliliğini artırmak için Proje Finansmanı Fonu ve Projeye Dayalı Menkul Kıymetlere ilişkin düzenlemeleri tamamlıyoruz. Altyapı, ulaşım, enerji, haberleşme ve sağlık alanlarındaki projelerin sermaye piyasalrı yoluyla da finanse edilmesini sağlıyoruz.
  • Çevreye duyarlı yatırımların finansman imkanlarını çeşitlendiriyoruz.
  • Uluslararası finans piyasalarında yoğun talep gören yeşil tahvil piyasasına dönük altyapıyı oluşturarak bu ihraçları teşvik ediyoruz. Yenilenebilir enerji, temiz içme suyu, karbon emisyonu azaltan elektrikli ya da hibrid ulaşım araçları gibi yatırımlar, bu tür ihraçlarla finanse edilebilecektir.
  • Reel sektör şirketlerimizin tahvil ihraçlarını özendirmek için Tahvil Garanti Fonu kuruyoruz.
  • Bireysel emeklilik sistemini çok daha geniş kesimlere yaygınlaştırıyoruz. Nüfusumuzun yüzde 25'ini oluşturan 18 yaş altındaki çocuklarımızın sisteme girebilmesinin önündeki engelleri kaldırıyoruz.
  • Sandık, vakıf ve dernek gibi kuruluşlardaki emeklilik birikimlerinin, 2023 sonuna kadar bireysel emeklilik sistemine aktarımına imkan veriyoruz.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@