Piyasalar Merkez Bankası’na Odaklandı

Bölgesel Ekonomi 13.12.2020, 15:59
Piyasalar Merkez Bankası’na Odaklandı

Küresel piyasalar, bugün birçok batı ülkesinde başlayacak Noel tatili dolayısıyla dalgalı bir seyir izlerken, yurt içinde gözler, bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) karalarına çevrildi.

Avrupa Birliği (AB) ve İngiltere’nin, Brexit sonrası ticaret anlaşması için taslak metinde anlaşma sağladığına ilişkin haberler piyasaların en önemli gündem maddesi olarak dikkati çekiyor. Bugün Avrupa ve ABD’de başlayacak Noel tatili dolayısıyla açık olan sınırlı sayıdaki piyasada dalgalı bir seyir izlenmesi ve iç dinamiklerin öne çıkması bekleniyor.

Bugün Asya piyasalarında karışık bir seyir izlenirken, New York ve Londra piyasalarında yarım gün işlem gerçekleştirilecek. Almanya ve İtalya’da ise piyasalar kapalı olacak. Dünya genelinde yeni tip koronavirüs vaka sayısı 79 milyona yaklaşsa da aşılama ile ilgili olumlu haberler ve Fransa’nın, İngiltere’ye uyguladığı seyahat yasağını kaldırması, piyasalarda risk algısının azalmasında önemli rol oynadı.

Brent petrolün varil fiyatı, 51,6 dolara çıktı

Avrupa tarafında, Brexit sonrası ticaret anlaşmasına ilişkin pozitif beklentilerle dün Almanya’da DAX endeksi yüzde 1,26, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,66 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,11 değer kazandı. Bugün Asya piyasalarında petrol fiyatlarının dünkü yükselişini sürdürdüğü, altının ons fiyatının da yatay bir seyir izlediği görülüyor. Dün yüzde 2,1 artan Brent petrolün varil fiyatı, bugün yüzde 0,8 değer kazancıyla 51,6 dolara çıktı.

Borsa İstanbul, rekorlara kaldığı yerden devam etti

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul, rekorlara kaldığı yerden devam etti. BIST 100 endeksi, gün içinde 1.420,77 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesini görmesinin ardından bir önceki kapanışa göre yüzde 0,90 değer kazancıyla kapanış rekorunu da 1.417,66 puana taşıdı. Analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 1.410 puanın üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda 1.440 direncinin gündeme geleceğini, 1.350 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@