"Tahkim Merkezi, Merkezi Danışma Kurulu’na Yaptırım Gücü Sağlayacak"

Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, ekonomi reformları ve katılım finans sektörüne ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  

Bölgesel Ekonomi 06.04.2021, 12:39 03.05.2021, 12:31
"Tahkim Merkezi, Merkezi Danışma Kurulu’na Yaptırım Gücü Sağlayacak"

Merkezi Danışma Kurulu ile faizsiz finansın ilkeleri ve standartlarının belirleneceğini belirten Albaraka Türk Genel Müdürü Melikşah Utku, “İstanbul Finans Merkezi kapsamında oluşturulacak Tahkim Merkezi, Merkezi Danışma Kurulu’na yaptırım gücü sağlayacaktır. Katılım finans kurumları arasındaki olası bir anlaşmazlık Tahkim Merkezi aracılığıyla hızlı bir şekilde çözülebilecektir.” Dedi.

Türkiye’nin faizsiz finans alanında önemli bir potansiyel olduğunu aktaran Utku, “Küresel İslami Finans sektörüne baktığımızda da Türkiye’nin bu noktada ciddi bir büyüme alanına sahip olduğunu düşünüyoruz. Bu potansiyeli gerçekleştirmeye ve küresel ekonomiden pay almaya yönelik hamleler de yapılıyor. İstanbul Finans Merkezi de bu adımlardan birisiydi. İstanbul Finans Merkezi ile birlikte Türkiye’de İslami finans ekosisteminin büyümesi ve küresel manada Türkiye’nin İslami finans alanında bir çekim noktasına gelmesini bekliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Kuralların belirlenmesi yurtdışı yatırımların önünü açabilir

Utku, sadece bankaların yer aldığı bir sistem değil, finansal bir ekosistem yaratmanın önemine dikkati çekerek değerlendirmelerde bulundu Utku, “Katılım bankacılığının yanı sıra borsa yatırım fonları, sigorta şirketleri, helal yemek şirketleri, helal giyim gibi alanlarda yaşanacak gelişmeler bu duruma katkı sağlayacaktır. Tüm bu faaliyetleri tek çatı altında düzenleyecek Faizsiz Finans Kanunu ile birlikte bu durumun önünün açılması bekleniyor. Ayrıca bu alanın kurallarının belirlenmesi yurtdışı yatırımlarının da önünü açabilir. Bu anlamda reformlar ihtiyaçlara cevap vermektedir. Faizsiz Finans Kanunu, faizsiz finans ekosistemini geniş halk kesimlerine de taşıyacaktır. Bu alanda eksikliklerin giderilmesi ülke ekonomisine de kıymetli bir katkı yapacaktır.” İfadelerini kullandı.

Merkezi Danışma Kurulu'nun sektörü denetlemesine vurgu yapan Utku, “Merkezi Danışma Kurulu’nun önemli bir görev alanı olacaktır. Merkezi Danışma Kurulu ile faizsiz finansın ilkeleri belirlenecek ve tüm paydaşlar için standartlar belirlenecektir. Aslında TKBB nezdinde 2018’de katılım bankacılığı faaliyetlerinin ilke ve standartlarına uygun olarak alanında uzman kişilerle bir Danışma Kurulu kuruldu. Merkezi Danışma Kurulu, mevcut yapının faaliyet alanını genişletecek ve denetleme görevini de üstlenecektir. Aynı zamanda uluslararası standartlarda faizsiz finans kuruluşlarının oluşumuna da öncülük edecektir.” dedi.

Olası bir anlaşmazlık Tahkim Merkezi aracılığıyla hızlı bir şekilde çözülebilecektir

İstanbul Finans Merkezi kapsamında oluşturulacak Tahkim Merkezi, Merkezi Danışma Kurulu’na yaptırım gücü de sağlayacağını belirten Utku, “Katılım finans kurumları arasındaki olası bir anlaşmazlık Tahkim Merkezi aracılığıyla hızlı bir şekilde çözülebilecektir. Dolayısıyla bu kurum Türkiye’nin faizsiz finans alanındaki eksikliklerini tamamlayacak ve Türkiye’nin bu alanda güçlenmesinin önünü açacaktır.” ifadelerini kullandı.

AA

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@