Ziraat Katılım’dan Milli Teknoloji Hamlesi

Ziraat Katılım, “Teknolojide Millileşme” stratejisi kapsamında açık kaynak kodlu işletim sistemine geçiş sürecini tamamladıklarını ifade etti.

Bölgesel Ekonomi 27.04.2021, 10:17 03.05.2021, 12:35
Ziraat Katılım’dan Milli Teknoloji Hamlesi

Ziraat Katılım Bilgi Sistemleri ve Operasyonel İşlemler Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Said Gül, “İstemci bilgisayarlarında açık kaynaklı yazılımlara (işletim sistemi, ofis ve diğer uygulamalar) göç çalışmalarımız tüm şubelerimizde tamamlandı. Bu çalışma ile istemci bilgisayarlarında performans artışı, donanım maliyetlerinde azalma ve çok yakın zamanda işletim sistemi yazılım lisans maliyetlerinin ortadan kalkmasını hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

“Açık kaynaklı teknoloji muadilleri ile ikame edilerek lisans maliyetlerinde önemli tasarruf sağlandı”

Dijitalleşme kapsamında hayata geçirdikleri projeleri anlatan Mehmet Said Gül, açık kaynak yazılımlara göç kapsamında işletim sistemi ve ofis uygulamaları dönüşümünün önemli bir aşama olduğunu belirtti. Mehmet Said Gül, “Müşterilere sunulan hizmetlerin erişilebilirliğinin 7x24 izlenmesine yönelik platform, kurumsal portal uygulaması, güvenli dosya paylaşımı, sanal sunucu yönetim uygulaması gibi ithal edilmiş olan yazılım çözümleri yerine, açık kaynaklı teknoloji muadilleri ile ikame edilerek lisans maliyetlerinde önemli tasarruf sağlanmıştır. Ayrıca açık kaynak kodlu video konferans sisteminin hayata geçirilmesi, açık kaynak dosya paylaşım sistemi olan depo ürünü ile kurum içi/dışı dosya gönderiminin sağlanması ve açık kaynak varlık envanteri ve konfigürasyon yönetim süreç ve sistemlerinin hayata geçirilmesi gerçekleşmiştir” diye konuştu.

“Güvenlik açıkları hızlı şekilde tespit ediliyor”

Açık kaynaklı platformlara geçişle Mehmet Said Gül birlikte bağımlılık ve güvenlik noktasında da önemli bir avantajın elde edildiğini ifade eden Mehmet Said Gül, “Geniş kitlelerce kullanılan ve geniş yazılımcı toplulukları tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu yazılımlarda, güvenlik açıkları çok hızlı şekilde tespit edilebildiği ve yayınlanan güncellemelerle hızlıca kapatılabildiğinden, belli bir firma tarafından geliştirilmiş lisanslı yazılımlara kıyasla bu alanda önemli fırsatlar sözkonusu. Bankamız istemci bilgisayarlarının dönüşüm sürecinin yanında, bilgi güvenliği alt yapımızı açık kaynaklı çözümlerle destekleyerek seviyeyi daha yukarılara taşıdık” dedi.

“Herkese referans olacak”

Ziraat Katılım’ın bu hamlesinin ülkemizdeki tüm kurum ve kuruluşlar için önemli bir referans olacağını dile getiren Gül, “Bu önemli deneyimin paylaşımı ile birlikte ülke olarak dışa olan bağımlılığın azalmasına katkı sunulması, yenilikçi teknolojilere önemli bir adım atılması hedeflenmektedir. Açık kaynaklı sistemlere geçişle birlikte ülke ve kurumlar için güvenlik anlamında önemli bir kazanım olması beklenirken, ciddi tasarruf imkânları da sağlanacak. Ülke içinde teknolojik çözümler sunan şirketler arasında entegrasyon ve bu konuda faaliyet gösteren finteklere de gelişim imkanı tesis edilecektir” ifadelerini kullandı..

Djital bankacılık alanında müşteri sayısı hızlı arttı”

Ziraat Katılım’ın 2021 yılı 30 Mart itibariyle dijital bankacılık kanallarına sahip müşteri sayısı 351 bin kişiye ulaşırken, aktif olarak kanalları kullanan müşteri oranı yüzde 85 seviyesinde gerçekleşti. Bireysel müşterilerin, dijital kanallarda yoğunlukla; transfer işlemleri, katılma hesapları işlemleri, fatura ve vergi ödemeleri gibi finansal işlemler gerçekleştirdiği belirtildi.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@