2025 Hedeflerı̇mı̇ze Doğru Emı̇n Adımlarla İlerlı̇yoruz

Dergi 19.03.2021, 16:00
2025 Hedeflerı̇mı̇ze Doğru Emı̇n Adımlarla İlerlı̇yoruz

Katılım bankacılığı olarak 2020’de pandemiden etkilendik ancak bu son derece sınırlı oldu. Hatta en az etkilendiğimiz dönemlerden biri olarak 2020’yi gösterebiliriz. Netice itibarıyla bankacılık, dijital dönüşüme daha hazırlıklıydı. Bankalarımız; dijital dönüşüme ayak uydurarak hizmetlerini hiç aksatmadan sürdürdü. Bu arada sözünü ettiğim dönemde Hükûmet de bankalara ilave görevler verdi. Bu kapsamda bankalar; müşterilerine ilave zaman tanıdı ve alacaklarını yeniden yapılandırdı. Özellikle ödeme kanallarına ulaşım noktasında vatandaşa kolaylık sağlanmış oldu. Ülkemizin ödeme ve bankacılık sistemlerinin aksamaması adına Türk bankaları iyi bir sınav verdi. Sadece katılım bankaları değil, ticari bankalarımız da aynı sınavı başarıyla geçti.

HEDEFİMİZ, %15’LİK PAZAR PAYI

2020’de katılım bankalarının kârı, 3,7 milyar TL şeklinde gerçekleşti. Katılım bankacılığı sektöründe hem toplanan hem de kullandırılan fonlarda ciddi büyüklükler sağlandı. 2020’de toplanan fonlarda yüzde 49, kullandırılan fonlarda yüzde 61, toplam aktifte de yüzde 54 oranında büyüme oldu. 2025 için toplam aktifte yüzde 15’lik bir pazar payı hedefimiz bulunuyor. İnşallah ekonomide ciddi büyüme süreçleri yakalanır ve biz de bu hedeflere yaklaşmaya gayret ederiz. 2020’de Strateji Belgemizi güncelleme ihtiyacı duyduk. Çünkü Türkiye’deki şartlarda ciddi değişimler olmuştu. O çerçevede 2015’te Strateji Belgesi’ni hazırlattığımız bağımsız dış denetim şirketine bunu güncelleme hedefi verdik. Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile birlikte çok sıkı bir çalışma yapıldı. Strateji Belgesi’ni sektörü geliştirmek, finansal mimariyi inşa etmek için yapıyoruz. Belgemizdeki temel stratejik hedefleri de beşten altıya taşıyarak bunlara bağlı aksiyon planları oluşturduk. Önümüzdeki dört-beş yıl içerisinde aksiyon noktası olarak tespit ettiğimiz konuları hayata geçirmeye gayret edeceğiz. TKBB gerek üyeleri gerekse de ilgili kurum ve kuruluşlarla bu stratejik hedeflere giden yolda yapılması gerekenleri bir program çerçevesinde zamanlandıracak ve ardından sözkonusu hedefler gerçekleştirilmeye çalışılacaktır.

DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

Hedeflerimizi gerçekleştirmeye giden yolda dünyadaki gelişmeleri de yakından takip ediyoruz. Küresel ölçekte kendimize uyarlayabileceğimiz; ürün, dijitalleşme, iletişim ve eğitim anlamında da kazanımlar elde etmeye çalışıyoruz. Örneğin bu işin uluslararası standartlarını Türkçeye tercüme ettik. İslami Finansal Kuruluşlar Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) dediğimiz kuruluşla da yakından ilişkimiz bulunuyor.

İletişim stratejisinin global ayağında farkındalığımızı çok süratli bir şekilde arttırıyoruz. Bu kapsamda Katılım Finans dergimizi, Türkçe-İngilizce hâle getirdik. Onun dışında geçen hafta Katar Finans Merkezi ile bir görüşmemiz oldu. Ardından Fas Merkez Bankası ile de bir görüşme gerçekleştirdik. Katılım bankalarıyla çalışan yabancı muhabir bankalara sertifikalı eğitim verdik. Özetle bizler Türkiye’deki faizsiz finans teşebbüsünü hak ettiği seviyeye ulaştırmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz.

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@