Atak İle Operasyona Hazır Mısınız?

Dergi 17.03.2020, 00:34
Atak İle Operasyona Hazır Mısınız?

Atak Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyaç duyduğu taarruz, taktik ve keşif helikopteri ihtiyacının millî imkân ve kabiliyetler doğrultusunda hayata geçirilmesiyle ortaya çıkmıştır. İlk yerli savunma helikopterimiz olan Atak, uçuş serüvenine 17 Ağustos 2011’de başlamıştır. AgustaWestland tasarımlı A129 gövdesinin, TSK’nın ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma parçaları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesi, millî aviyonik ve silah sistemleri ile donatılmasıyla ortaya çıkan helikopter, her koşul ve iklimde rahatlıkla uçması için titizlikle tasarlanarak “sıcak hava ve yüksek irtifa” görevleri için programlanmıştır. Atak T129, dünyada kendi sınıfındaki “en etkin taarruz helikopteri” olma unvanıyla dikkatleri üzerine çekmektedir.

Atak, Performansı ve Tasarımıyla Göz Dolduruyor

Atak T129, kendisinden beklenen “taarruz, taktik ve keşif” şartlarını en iyi şekilde gerçekleştirebilmek adına son teknolojiye sahip ekipmanlar ve maksimum programlar ile donatılmıştır. Pilotların arka arkaya oturabildiği ve böylelikle azami görüş imkânı sunan tandem adlı kokpit dizaynı, üstün manevra kabiliyetine sahip beş palli ana motor sistemi ve her biri 1.373 shp güç üretebilen yüksek performanslı iki adet LHTEC CTS800-4A turbo şaft motoru ile teçhiz edilen Atak; tüm bunların yanı sıra asimetrik silah yükü, düşük görünürlük, ses ve radar silueti, yüksek şiddetteki darbelere karşı dayanıklılık ve balistik tolerans gibi özellikleri sayesinde üstün bir harekat yeteneği ile kuşatılmıştır.Helikopterin baş tarafında bulunan AselFLIR300T; gece ve gündüz görüntüleme sistemi 360° dönebilmekte, yaklaşık 20 km’ye kadar olan alandaki tüm hedefleri tespit ve 10 km mesafeye kadarki tüm hedefleri ise teşhis edebilmektedir. Atak Helikopteri için özel olarak geliştirilen Avcı kaska entegre edilen kumanda sistemi; yüksek takip hassasiyeti sayesinde hem hedeflerin tespitinin hem de silah sistemlerinin kullanımının, pilotların bakış hattına otomatik olarak yönlendirilmesini sağlamaktadır. Ayrıca yakın hava desteği görevleri için 76 adet güdümsüz roket ve 500 adet mühimmat kapasiteli 20 mm. top ile donatılmış olan Atak, çok amaçlı görevlere uygun olarak da 8 UMTAS Anti- Tank Füzesi, 16 CİRİT Lazer Güdümlü Füze ve 8 STINGER Hava Füzesi ile en modern elektronik savaş sistemlerini de bünyesinde barındırmaktadır.

Göklerin Hâkimi Atak, Artık Cep Telefonlarında

Türk mühendislerimizin azmi ve yerli teknolojinin kabiliyetiyle harmanlanan Atak, TSK bünyesine 51’inci teslimatını gerçekleştirmesinin ardından başarısını daha da taçlandırdı. Bu başarının ardından ATAK helikopterlerini hizmete sunan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve OTTO Games işbirliği ile Türk savunma sanayisinin sözkonusu projesinin yurt içi ve yurt dışında tanıtılması amacıyla helikopterin mobil oyunu hazırlandı. Geride bıraktığımız TEKNOFEST’te teknoloji ve oyun meraklılarının beğenisine sunulan “Operasyon Atak” oyunu, festivaldeki tanıtımının ardından 18 Eylül’de erişime açıldı. Google Play ve App Store’dan ücretsiz olarak indirilebilen Operasyon Atak, Türk savunma sanayisi ürünlerinin gençlere tanıtılması ve teknolojiye olan ilginin artırılması amacıyla kurgulandı. Bu amaç doğrultusunda millî araçların güç ve donanımlarının oyun üzerinden deneyimlenebilmesi hedefleniyor.

Operasyon Atak İle Harekât Başlıyor…

Oyun, Atak helikopterinin orijinal iç ve dış mekaniklerine birebir uygun olarak tasarlandı. Pilot ve topçu olmak üzere iki farklı modda oynanabilen Operasyon Atak’a oyunun başında belirlenen harekât sahası doğrultusunda ve pilot modu ile başlanıyor. Kullanıcının komutlarına uyarak zorlu görevleri tamamlamaya çalışan Atak, atış yapması gereken durumlarda ise ikinci mod olan topçu moduna geçiyor. Üzerine gelen bombaları fareler ile saf dışı eden helikopter, Atak’ın aslında da var olan kıvraklığını ön plana çıkartıyor. Kullanıcı, başarıyla tamamladığı her görevin sonunda Atak’a yeni donanım ve kabiliyetler ekleyebiliyor. TEKNOFEST’te gerçekleştirilen tanıtımda büyük ilgi gören Operasyon Atak, şu an Türkçe ve İngilizce dil seçeneklerini destekliyor. Ancak yakın zamanda Arapça dil desteğinin de oyuna eklenmesi bekleniyor.
Maceraya hazırım diyorsanız, Operasyon Atak ile harekât başlıyor…

Yazı: Gültuğ Erdöl

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@