Başarılı İslami Bankacıların 7 Özelliği

Bazı İslam bankacılarının başarı merdivenini neden diğerlerinden daha hızlı tırmandığının sebepleri

Dergi 19.03.2021, 09:59 12.04.2021, 11:54
Başarılı İslami Bankacıların 7 Özelliği

Başarı, biçimi ve göstergeleriyle kişiden kişiye değişiklik gösteren çok yönlü bir edimdir. Ancak her başarı hikâyesinin arkasında yer alan ortak unsurları anlamamızı sağlayan ayak izlerini bulabiliriz. Araştırmalarım boyunca bazı İslam bankacılarının başarı merdivenini neden diğerlerinden daha hızlı tırmandığının sebeplerini irdeledim. Bu makalede de yıllar süren gözlemlerim sonucunda başarılı İslam bankacılarında gördüğüm ortak özellikler üzerinde durmak istiyorum.

1. HEDEF ODAKLI

İslami bankacılık kariyerini genel olarak üç kategoriye ayırabiliriz:

NE: Bankanın, örneğin ürün ve hizmetlerinin sonuçlarını ele almaktır;

NASIL: Bankanın misyonlarında belirttiği şekilde süreçler, prosedürler ve işlemleri ele almaktır;

NEDEN: Bankanın vizyonunu desteklemek için liderlik rolü, yani amaç. “Neden”, bir İslami bankanın “Ne” yaptığının ve varlığının arkasındaki sebeptir.

Başarılarıyla ilham veren İslam bankacıları her zaman Simon Sinek'in tanıttığı Altın Çember'in içinden dışına doğru (Neden, Nasıl ve Ne) stratejik düşünce, hareket ve iletişim ile bankalarının “Neden”ine ve büyük resme odaklanırlar. Geri kalanlar ise çoğunlukla iletişimlerini tam tersi yönde kurarlar (Ne, Nasıl, Neden) ve aşağıdaki şemada gösterildiği üzere bankalarının sunduğu eşsiz ürünlerin “Ne” olduğuna ne kadar ve “Nasıl” kâr ettiklerine ve “Nasıl” etkili olduklarına odaklanır.

İslami bankacılığın “Neden”i, âlemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed'in de peygamberliğinde önemli yer eden “Finans sistemini insanlık için bir rahmet kaynağı yapmaktır.” Yani bankada işiniz ne olursa olsun; esasında yaptığınız şey şeriata uygun, daha iyi, daha güvenli ve daha hızlı hizmetler sunmak ve bu şekilde finans hizmetini de bir rahmet kaynağı hâline getirmeye katkıda bulunmaktır.

2. SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞİM (SMG)

Fintek, finans sektöründeki talep dengelerini ve mevcut işlerin de doğasını bozmaktadır. Yakın gelecekte çeşitli görevlere makinelerin getirildiğini göreceğiz. Dengeleri bozan bu teknolojilerin çağında hâlâ söz sahibi olabilmek isteyen başarılı İslam bankacıları durmadan becerilerini ve sürekli mesleki gelişimlerini (SMG) artırmaktadır. SMG, resmî eğitimler ya da meslekte gayriresmî öğrenim; tabiri caizse pişme dediğimiz yöntemlerle mesleki becerilerin geliştirilmesini ve kişinin kendi çabasını içeren devam eden bir süreçtir.

3. KİŞİSEL GELİŞİM

Başarılı İslam Bankacıları; zihniyetlerini, gönüllerini, sağlık durumlarını ve maneviyatlarını dönüştürmeyi hedefler. Kişisel gelişim, kişisel markalarını inşa etmek için ihtiyaç duydukları şefkati, farkındalığı ve minneti aşılar. İş görüşmesine çağrılmalarının sebebi öz geçmişleri ve dereceleri olsa da finans hizmetleri sektörünün aslen en önemli birimleri olan güven, bütünlük ve itibarı inşa ederek çıktıkları merdivende en büyük yardımcıları kişisel büyümeleridir. Başarı ve başarısızlığın, kişisel gelişimlerindebir araçtan fazlası olmadığını çok iyi bilirler.

4. AĞ OLUŞTURMA

İlerleme gerçekleşmek için önce bir ortama, mekâna ihtiyaç duyar; onlar da zaman ve enerjilerini profesyonellerle samimi ve sağlıklı ilişkiler kurmaya harcarlar. Ağınız sizin asıl servetinizdir. “Jobvite.com”un dediğine göre, işe alımların yüzde 40'ında referanslar rol oynamaktadır. Yani "Ne" bildiğiniz (vasıflarınız ve deneyimleriniz), "Nasıl" yaptığınız (uzmanlığınız) tekbaşlarına yeterli değildir. 'Kimi' tanıdığınızın (ağınız) yeri asla yadsınamaz.

5. DEĞER KATMA

Çalışan, şirketin varlığını oluşturur. İşletmeler çalışanlarına zamanları için ödeme yapmaz esasında; daha çok o harcadıkları zamanda oluşturdukları değere kıymet biçer. Başarılı İslam bankacıları, işleriyle değer meydana getiren etkiler bırakırlar. Belirli bir pozisyonda kalabilmeniz, iş tanımınız dışında da değer yaratabilme yeteneğinize büyük ölçüde bağlıdır. Ne kadar değer yaratırsanız bankanızın sizi işte tutmak için yaptığı yatırımın geri dönüşünü garantilersiniz.

6. ETKİLİ İLETİŞİM

İslami bankacılık bağlamından baktığımızda etkili iletişim becerilerinin iki aşamalı bir süreçte tanımlamamız gerekir; öncelikle bir finans ürününün amaç ve davranışının kavranması ve ikinci olarak da İslam hukukunu tehlikeye atmadan vakalar hakkında Şeri, düzenleyici ve risk gerekliliklerinin anlaşılır bir ifadesidir.

7. MENTORLUK

İş-yaşam dengelerini sürdürmede ve kariyerlerinde aldıkları yolda akıl hocalarının bilgeliğinden yararlanırlar. Her birey azamet tohumlarını kendi içinde taşır ancak izinden gideceğiniz birine de ihtiyacınız vardır. Bir akıl hocası, DNA'nızdaki yetenek ve beceri hazinesini keşfedebilir ve hak ettiğiniz yolda ilerlemenize yardım eder.

SONUÇ

Yukarıda bahsettiğim kişilik özellikleri birlikte iki temel başarı ilkesine işaret etmektedir. Birincisi, evrenin size istediğinizi vermediğini, eylemlerinizle talep ettiğiniz şeyi size verdiğini ifade eden Rezonans Kanunu’dur. Tıpkı Kur'an-ı Kerim'in Ra'd Suresi'nde dendiği gibi, "Kuşkusuz, insanlar kendi durumunu değiştirmedikçe, Allah onların durumu- nu değiştirmez." İkincisi de başarıya ulaşmanın tek yolu şans değildir. Başarı; yetenek, zihniyet ve gayretin eşsiz birleşiminin bir ürünüdür. Kur'an'da bu ilkeye bu dünyada da ahirette de "İnsanın kendi çabalarının (mükâfatını) alacağı” söylenerek yer verilir.

Dr. Ehsanullah Agha

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@