COVID-19’a Karşı Katılım Desteği

Katılım bankalarının tamamı, Türkiye’nin COVID-19’la olan ulusal mücadelesine destek veriyor.

Dergi 14.07.2020, 00:51
COVID-19’a Karşı Katılım Desteği

Katılım bankalarının tamamı, Türkiye’nin COVID-19’la olan ulusal mücadelesine destek veriyor.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVID-19), ekonomiler için de ciddi bir sınav oldu. Bu sınavı başarıyla atlatmak isteyen Türkiye de virüsün ekonomiye olan etkisini hafifletmeyi amaçlayarak “Ekonomik İstikrar Kalkanı” önlemlerini uygulamaya aldı. Bu noktada ülkemizde İslami finans modeliyle hizmet veren katılım bankaları da önemli bir rol üstlendi. Peki hangi katılım bankası, COVID-19 pandemisine karşı ne gibi önlemler aldı?

Albaraka Türk Katılım Bankası AŞ

Albaraka Türk Katılım Bankası AŞ, COVID-19 sürecinde sosyal mesafeyi korumak adına müşterilerine dijital bankacılık kanallarını tercih etmesini tavsiye etti. Bu kapsamda Albaraka Mobil ve internet şube üzerinden yapılan bütün EFT ve havale işlemleri ücretsiz hâle getirildi. Nakit çekim ihtiyacına yanıt verebilmek adına 2 bin TL olan günlük ATM para çekme limiti de 5 bin TL’ye yükseltildi ve PTT ATM’lerinden yapılan para çekme-yatırma işlemlerindeki ücret kaldırıldı. Aynı zamanda bankanın tüm binalarında fiilen bulunması gerekmeyen çalışanlar içinse evden çalışma sistemine geçildi. Şubelerine giden müşterilerini hizmet alanlarına kontrollü şekilde almaya başlayan banka, çalışma saatlerini de 13 Nisan 2020’den itibaren 10:00-17:00 olarak güncelledi. Tüm bunların yanı sıra ticari ve bireysel müşterilerin 30 Nisan’a kadar olan taksit ödemeleri iki ay süreyle ertelendi ve ticari müşterilere istihdamlarını korumaları şartıyla üç aylık personel maaş giderleri kadar ilave limit imkânı sağlandı. Mevcut vade yapılarından daha uzun vadelerde yapılandırma olanağı da sunan Albaraka Türk Katılım Bankası AŞ, talep hâlinde POS ve ÖKC ücretlerini de üç ay süreyle öteledi.

Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ

Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ de COVID-19 sürecinde çalışanlarının-müşterilerinin sağlığını koruyarak kesintisiz hizmet sunmayı ve virüsün ekonomiye olan etkisini en aza indirmeyi amaçladı. Bu kapsamda banka, bireysel ve kurumsal müşterilerine 31 Mart’a kadar yapılması gereken taksit, kâr payı ve anapara ödemelerinde erteleme imkânı tanıdı. Aynı zamanda daha önce altı ay şeklinde belirlenen ödemesiz dönem 12 aya kadar uzatıldı ve maaş müşterisi olan kurumsal müşterilere de ihtiyaç duymaları hâlinde (şubat sonundaki istihdamlarını korumaları koşuluyla) üç aylık çalışan maaş gideri kadar ek limit sağlandı. Öte yandan banka, finansman limiti bulunan müşterilerinin mevcut koşullar nedeniyle oluşabilecek işletme sermayesi ve Doğrudan Borçlandırma Sistemi’ne yönelik ilave limit ihtiyaçlarının da karşılanması kararına vardı. Bunların yanı sıra ATM’lerdeki günlük para çekme limitini de 6 bin TL’ye yükselten Türkiye Emlak Katılım Bankası AŞ, farklı banka ATM’lerinden yapılacak işlemler için de komisyonları kaldırdı ve bazı çalışanları için evden çalışma sistemine geçti.

Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ

Türkiye’de İslami finans modeliyle faaliyet gösteren bir diğer banka Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ ise öncelikle ATM’den para çekme limitini 5 bin TL, mobil ve internet şubeden gerçekleştirilen havale-EFT limitlerini ise 50 bin TL olarak güncelledi. T.C. Sağlık Bakanlığı’nın uyarıları doğrultusunda risk grubunda bulunan tüm çalışanlarına idari izin veren banka, pandemiden etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren tüzel müşterilerinin nisan ayı sonuna kadar olan taksit ödemelerini, ihtiyaç duyulması ve talep edilmesi hâlinde anapara ve kâr payı dâhil üç ay öteledi. Bunların yanı sıra müşterilerinin kredi kart borçlarının da ötelenmesine karar veren Kuveyt Türk Katılım Bankası AŞ, yine ihtiyaç duyulması ve talep edilmesi hâlinde; pandemiden etkilenen sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda çalışan veya bu sektörlerde müteşebbis olan bireysel müşterilerin konut, ihtiyaç ve araç finansmanının nisan ayı sonuna kadar olan taksit ödemelerini de anapara ve kâr payı dâhil üç ay erteledi.

Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ

Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ ise pandemi dolayısıyla sağlık çalışanlarına özel destek paketi açıkladı. Banka sokağa çıkma yasağı uygulanan 65 yaş üzeri müşterilerini de unutmadı ve bu bireylerin emekli maaşı-ikramiye ödemelerinin evlerinde yapılabilmesini mümkün hâle getirdi. ATM’lerindeki para çekme limitini de günlük 5 bin TL’ye yükselten Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ, dijital kanallarla gerçekleştirilen havale-EFT işlemlerindeki ücreti de 30 Haziran 2020’ye kadar kaldırdı. Şubelerinde dönüşümlü çalışma sistemine geçen ve tek seferde yapılabilen temassız işlem üst sınırını da 120 TL’den 250 TL’ye yükselten banka; bireysel müşterilere kredi kartı ödemelerinde ilave finansman desteği sağladı. Türkiye Finans Katılım Bankası AŞ tüm bunların yanı sıra esnaf-KOBİ müşterileri öncelikli olmak üzere tüm ticari müşterileri için de yeni finansman olanakları sundu. Aktardıklarımıza ek olarak çalışanları için de sektörde bir ilki hayata geçiren banka, esnek çalışma modeli “JEST” programını devreye aldı. Bu kapsamda tüm Türkiye Finans Genel Müdürlük çalışanları, kendilerine sunulan dört farklı çalışma modelinden istediğini seçerek hizmet verme imkânına kavuştu.

Vakıf Katılım Bankası AŞ

Vakıf Katılım Bankası AŞ de tıpkı diğer katılım bankaları gibi insan sağlığını esas alan yaklaşımla çeşitli uygulamaları süratle devreye aldı. Bu kapsamda öncelikle ATM’lerden günlük nakit çekme limiti 5 bin TL’ye yükseltildi. Yine aynı şekilde PTT ATM’lerindeki nakit çekme limiti ise 2 bin 500 TL olarak güncellendi. Risk grubundaki çalışanların uzaktan çalışabilmesi adına gerekli altyapıyı oluşturan banka, uzaktan çalışma imkânı olmayan görevlilerine de idari izin verdi. Öte yandan, talep edilmesi hâlinde 30 Haziran 2020’ye kadarki tüm taksit ödemelerinde esneklik oluşturuldu. İşletmelerin kullandığı mevcut fonlar yeniden yapılandırıldı, pandemiden en fazla etkilenen sektörlere ise çeşitli kolaylıklar sağlandı.

Ziraat Katılım Bankası AŞ

COVID-19 sürecinde müşterilerine destek olmayı amaçlayan bir diğer katılım bankası da Ziraat Katılım Bankası AŞ oldu. Banka bu kapsamda öncelikle ATM’lerdeki para çekme limitini 5 bin TL olarak güncelledi ve ardından tüm müşterilerinin 31 Mart’a kadar ödemesi gereken taksit, kâr payı ve anapara ödemelerini erteledi. Pandemi dolayısıyla nakit akışı bozulmuş veya bozulabilecek müşterilerinin mevcut finansmanlarının uygun vadeli yapılandırılmasını kararlaştıran Ziraat Katılım Bankası AŞ, personel maaşlarını Ziraat Katılım üzerinden ödeyen firmalara da (2020 Şubat ayı sonundaki istihdamlarını korumaları şartıyla) ihtiyaç duymaları hâlinde üç aylık personel maaş gideri tutarında ilave limit imkânı sundu. Ekonomik İstikrar Kalkanı kapsamında oluşturulan Bireysel İhtiyaç Finansman uygulamasını da devreye alan banka, böylelikle daha çok insanın bu uygulamadan faydalanmasının yolunu açtı. Yukarıda bazı örneklerini aktarmaya çalıştığımız gibi katılım bankalarının tamamı, Türkiye’nin COVID-19’la olan ulusal mücadelesine destek vermeye gayret gösterdi. Bu kapsamda birçok adım atıldı ve ekonomimizin bu krizden en az hasarla çıkması adına detaylı çalışmalar yapıldı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@