Fintekler Ekosistemi Büyütüyor

Önümüzdeki dönemde birçok farklı fintek kuruluşuna fırsat alanı açılacak ve çok başarılı finteklerle karşılaşacağız.

Dergi 21.09.2021, 22:20 30.09.2021, 11:01
Fintekler Ekosistemi Büyütüyor

Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte tüketicilerin beklentileri ve finansal hizmetlere olan bakışı da değişiyor

Pandemi nedeniyle zorlu geçen 2020, yaşam biçimlerimiz, alışkanlıklarımız ve iş yapış şekillerimizin değiştiği bir yıl oldu. Dijital dönüşüm hiç olmadığı kadar hızlı bir ivme kazandı. Bu değişimin uzun vadede devam edeceğini söyleyebilmek mümkün. Dijital dönüşüm ile birlikte şirketler gerek müşterileri gerekse çalışanları için yenilikçi çözümler aramaya başladı. Bu noktada finteklerin önemi daha da anlaşılır hâle geldi ve fintek ekosisteminde önemli gelişmeler yaşandı. Fintek olarak da tanımlanan finansal teknolojiler, finansal hizmetler ve teknolojinin bir araya gelmesiyle ortaya çıkan hizmetlerle sektördeki dijital dönüşüme öncülük ediyor. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte tüketicilerin beklentileri ve finansal hizmetlere olan bakışı da değişiyor. Artık kullanıcılar her yerden kolayca erişebilecekleri, hızlı ve kullanıcı dostu çözümleri tercih ediyor. Finans ve teknoloji kavramını bir araya getiren fintekler, tam da bu alandaki ihtiyaca hızla cevap veren ve farklı fırsatlar sunan girişimler olarak ön plana çıkıyor. Finansal teknoloji girişimleri aynı zamanda iş birliği fırsatları da doğuruyor.

Geçtiğimiz yıl pandeminin başında birçok anlaşmanın durmasına rağmen, KPMG’nin düzenli olarak hazırladığı Pulse of Fintech raporuna göre; yatırımcılar ve fintekler yılın ikinci yarısında yeni normalde iş yapmayı öğrenerek ilk yarıdaki toplam hacmin iki katı yatırım aldı. Öte yandan CB Insights tarafından yayımlanan 2021 yılı ilk çeyrek sonuçlarını içeren küresel fintek raporuna göre ise fintek yatırımlarında yılın ilk çeyreğinde ciddi ölçekte bir sıçrama yaşandı. Önümüzdeki yıllarda bu durumun yükseliş trendini sürdüreceğini ve fintek ekosisteminde birleşme ve satın almaların daha da artacağını öngörüyoruz. Bununla birlikte Türkiye’de lisanslı fintekler dışında çok başarılı olarak konumlanan fintekler istenildiği seviyelerde olmadığından, fintek yatırımlarının olgunlaşması için hâlen zamana ihtiyacımız var gibi görünüyor. Geçmiş dönemlerle kıyasladığımızda daha iyi noktada olsak da finteklerin pazardaki beklentileri tamamıyla karşılayacak düzeyde olmaması, yatırımların istenildiği ölçüde buraya aktarılmamasına sebep oluyor. Bu konuda regülasyonlara uyum oldukça önemli. Türkiye’nin özellikle Avrupa’daki regülasyonlara uyum sağlamasıyla fintekler yurt dışı VC’lerden (Venture Capital) de yatırım alabilecekler. Bu nedenle başarılı finteklerin artmasıyla fintek ekosistemine yapılan yatırımların artacağına olan inancımız tam.

Önümüzdeki dönemde birçok farklı fintek kuruluşuna fırsat alanı açılacağını ve çok başarılı finteklerle karşılaşacağımızı öngörebiliriz. Fintekler, dikeyde uzmanlaşacakları için yüksek kalitede bir servis sağlamaya başlayacak, kullanıcılar için de vazgeçilmez yeni deneyim alanları ortaya çıkaracaklar.

Fintek Dikeyinde Büyümesini Beklediğimiz Alanları 

Son yıllarda Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) dijital bankacılık ile ilgili yeni bazı lisanslar üzerinde çalışmaya devam ettiğini biliyoruz. TCMB’nin üzerinde çalıştığı lisanslar içerisinde ödeme tetikleme lisansı ve hesap entegrasyon lisansı yer alıyor. Çok yakında KYC lisansı, kripto borsaları, tasarruf finansman şirketleri için lisans da geliyor. Yeni lisanslar sektörde önemli yeniliklere fırsat sunarken pek çok teknolojik değişikliği de beraberinde getireceğinden, heyecanla beklenen gelişmeler arasında. Aslında bu teknolojik değişime ayak uyduramıyor olmak pek çok şirket için müşteri ve pazar kaybı gibi sonuçları beraberinde getirecek. Dolayısıyla bu geçişte ana rolü oynayacak olanların düzenleyiciler olacağını söylemek mümkün.

Önümüzdeki dönemde açık bankacılık ve açık bankacılık özelindeki finteklerin sektörde daha güçlü şekilde ses getireceğini düşünüyoruz. Yeni regülasyonlar ve API kullanımı finans sektöründe büyük bir dönüşümü de beraberinde getirecek. Regülasyonlar, fintek ile finansal kuruluşlar arasındaki bağı güçlendirerek yepyeni iş birliği stratejileri geliştirilmesine aracı olacak. Açık bankacılık üzerinde tek bir banka hesabını çok farklı yerden görebilme fırsatı sunan çoklu bankacılık (multi banking) yapısını ve dijital bankaları ilerleyen dönemde göreceğiz. Birçok kişinin birden fazla bankada veya finansal kuruluşta hesabı bulunuyor. Bir bankada çek hesabı, diğerinde yatırım ve başka bir yerde ipotek gibi. Çoklu bankacılığın yaptığı şey, insanların tüm mali durumlarının tam resmini görmelerini kolaylaştırmak ve onlara tüm hesaplarını görüntüleyebilecekleri ve yönetebilecekleri tek bir adres sunmak.

Regülasyonlar, fintek ile finansal kuruluşlar arasındaki bağı güçlendirerek yepyeni iş birliği stratejileri geliştirilmesine aracı olacak

Dünya çapında dijital bankacılık lisans türü ile başarılar elde eden pek çok banka olduğunu biliyoruz. Dijital bankacılıkta İngiltere ve Almanya’nın öncülüğünde Avrupa, sahip olduğu fintek ekosistemi ile bir adım öne çıkıyor. Bu konuda çok erken adım atmamış olsak da geç kalmadığımızı söyleyebiliriz. Bu özellikle bireysel bankacılığı ciddi biçimde etkiliyor ve etkilemeye devam edecek. Güçlü regülasyonlarımız sayesinde dijital bankaların da en az konvansiyonel bankalar kadar güçlü rasyolara sahip olacağını ve çok iyi denetleneceğini şimdiden öngörebiliyoruz.

Ödeme teknolojileri, Türkiye’nin en güçlü olduğu finteck dikeylerinden bir tanesi. Sanal POS fintekleri, e-ticaret yazılımları, mobil POS ya da fiziki POS finteklerinin yanı sıra yeni fintekler de olacak. Öne çıkacak başlıklardan bir diğeri ise KimlikBasit gibi uzaktan müşteri edinimi teknolojilerini kapsayan regülasyon teknolojileri. Regtech dediğimiz alanda Avrupa’da olup da Türkiye’de olmayan çok sayıda fintek bulunuyor. Uzun vadede bu alanın da önünün açılacağına inanıyoruz.

Insha Ventures

İçeriği Katılım Finans 27. sayısında görüntüleyebilirsiniz.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@