İslami Finansın Naif Hocası: Sabri Orman

Yetiştirdiği öğrencileri tarafından hep naif bir şahsiyet olarak tasvir edilen Prof. Dr. Sabri Orman, mütevazı kişiliğinden hiçbir zaman ödün vermedi.

Dergi 10.09.2020, 01:09
İslami Finansın Naif Hocası: Sabri Orman

Yetiştirdiği öğrencileri tarafından hep naif bir şahsiyet olarak tasvir edilen Prof. Dr. Sabri Orman, mütevazı kişiliğinden hiçbir zaman ödün vermedi.

Yakın zamanda ebediyete intikal eden ve Türkiye’de İslami finansın öncülerinden biri olarak bilinen Prof. Dr. Sabri Orman, 1948 yılında Adıyaman’ın Kâhta ilçesinde dünyaya geldi. Evet, Nemrut Dağı’nın eteklerindeki kadim yerleşim yeri Kâhta’dan bahsediyoruz… Konumu vesilesiyle tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan bu ilçeyi kısaca, Sabri Hoca gibi belki de binlercesini bağrında büyüten bir kültür mirası olarak da tanımlayabiliriz.

İktisat fakültesinin başarılı öğrencisi

Prof. Dr. Orman, öncelikle Diyarbakır İmam Hatip Okulu’nda sonrasında ise İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü’nde eğitim aldı. Türkiye’de henüz yeni sayılabilecek İslami finans sistemine gelecek dönemde birçok eser kazandıracak olan Orman, T.C. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nin de başarılı öğrencilerinden biriydi. Çalışkandı, yorulmak nedir bilmezdi… Takvimler 1980 yılını gösterdiğinde ise bu emeklerinin meyvesini yavaş yavaş almaya başlamıştı.

Sabri Orman ilk olarak eğitim aldığı T.C. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde asistan unvanıyla akademik kariyerine başlangıç yaptı. Hemen ardından bir yıl gibi kısa sürede aynı fakültede doktora eğitimini de başarıyla tamamlayan Orman, 1982’nin sonlarına doğru yardımcı doçent unvanıyla T.C. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’ne geçti. Ardından da iki yıl kadar, rotasyon çerçevesinde T.C. Atatürk Üniversitesi’nde ders verdi. 1986’da T.C. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nde doçentliğe yükseltilen Prof. Dr. Orman; kendisi gibi mütevazı olan odasında, uluslararası alanda dahi ilgiyle takip edilecek çalışmalarının temellerini o dönem attı.

Kariyer basamaklarını hızlıca tırmandı

Kariyer basamaklarını hızlıca çıkmayı, kendine bir hedef olarak yerleştiren değerli iktisatçı; yine 1993’te T.C. Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nde profesör unvanının sahibi oldu. Yetiştirdiği öğrencileri tarafından hep naif bir şahsiyet olarak tasvir edilen Prof. Dr. Orman, mütevazı kişiliğinden hiçbir zaman ödün vermedi. Şüphesiz bu yönüyle de vazife ifa ettiği her yerde heybesini güzel dostluklarla doldurdu.

Orman, 2003 yılına gelindiğinde T.C. Marmara Üniversitesi’ndeki görevi devam ederken emekliye ayrıldı. Ancak gönül verdiği İslami finans ekosistemi konusunda gelecek nesillere ışık tutmak için çalışmayı, hiçbir zaman bırak(a)madı. Zira inandığı İslami kurallar doğrultusunda çalışan bu mekanizma, çok gençti ve birilerinin akademi yönünde de bir şeyler yapması gerekiyordu.

Yurt dışındaki yılları

Osmanlıca, Arapça, Farsça ve İngilizce olmak üzere dört yabancı dil bilen Prof. Dr. Sabri Orman, ömrü boyunca yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da kapsamlı çalışmalar gerçekleştirdi. Bu kapsamda merhum iktisatçı, 1989-1990 yıllarında London School of Economics and Political Science’da çeşitli araştırmalarda bulundu. Bundan tam iki yıl sonra ise Malezya’daki International Islamic University’de profesör olarak görev yaptı. Ardından 1995’ten 2006’ya kadar çeşitli aralıklarla International Institute of Islamic Thought and Civilization’da iktisat profesörlüğü görevini icra etti.

Yuvaya dönüş

Yurt dışında edindiği deneyimleri ülkesine fayda sağlamak için kullanmayı planlayan Sabri Hoca, 2007 yılında ülkesine dönüş yaptı. Hazırladığı birçok makalesiyle ulusal ve uluslararası yayınlarda yer bulan başarılı iktisatçı Orman, oldukça aktif bir bilim insanıydı… Sürekli programlara katılır ve bildiriler sunardı. Öyle ki bahsi geçen önemli çalışmaları vesilesiyle 2010 yılında kendisine, İstanbul İktisatçılar Derneği tarafından Prof. Dr. Sabahattin Zaim İslam Ekonomisi Ödülü verildi. Orman, ülkesine dönüşünün ardından İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde 2009’a kadar rektör yardımcılığı, 2011’e kadar ise rektörlük görevini icra etti. 2011 yılına gelindiğinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nda Banka Meclisi Üyesi olarak iki dönem vazife yaptı.

Fani dünyaya veda

Yaptığı onca çalışmanın ardından her fani gibi Sabri Hoca’nın da bu dünyadan göçme vakti gelmişti ve değerli hoca, İstanbul’da kanser tedavisi gördüğü hastanede 11 Haziran 2020’de hayatını kaybetti. 72 yaşında ebediyete intikal eden Prof. Dr. Orman, vefatından hemen sonra 12 Haziran 2020’de Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Ölümünün ardından hem eğitim hem finans hem de bürokrasi çevreleri tarafından hüzünle anılan merhum Orman, ardında gönül verdiği sektör için binlerce talebe ve eser bıraktı… Yüce Allah, cennetiyle mükâfatlandırsın.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@