Kafkasya’da Kardeş Bir Ülke: Azerbaycan

Dergi 17.03.2020, 00:36
Kafkasya’da Kardeş Bir Ülke: Azerbaycan

Sahip olduğu kültürel çeşitliliğiyle ziyaretçilerini etkileyen Azerbaycan, özellikle Türkiye’den gelen konuklarına her yönüyle kardeş bir ülkede olduklarını anımsatıyor.

Heyecan Verici Başkent: Bakü

Hazar Denizi’nin batı kıyıları boyunca uzanan Bakü, aynı zamanda Azerbaycan’ın başkenti. Nüfusu 2 milyonu aşan şehrin caddelerinde gezerken neredeyse her an ilgi çekici bir detayla karşılaşmak mümkün. Ticari ve kültürel anlamda ülkenin önde gelen merkezleri arasında sayılan Bakü’de turunuza İçeri Şehir olarak adlandırılan bölgeden başlayabilirsiniz. Eski çağlardan bugüne dek yerleşimcileri ağırlayan İçeri Şehir, her daim gözde duraklar arasında dikkat çekiyor. Geçmiş yüzyıllardan miras kalan Şirvanşahlar Sarayı ise bölgeyi keşfederken Bakü’nün ihtişamlı dönemlerine şahitlik edebileceğiniz muazzam eserlerin belki de en ünlüsü.

Kentin bir diğer dikkat çekici noktası ise yüksekliği 190 metreye ulaşan ve üç farklı kuleden meydana gelen Alev Kuleleri. Bakü’nün siluetini şekillendiren kuleler, akşam saatlerinde ışıklarının yanmasıyla birlikte nefes kesen bir görüntüye kavuşuyor. Şehirde ayrıca 162 metrelik uzunluğu sayesinde yeryüzünün en yüksek bayrak direğine ev sahipliği yapan Bayrak Meydanı’nı da ziyaret edebilirsiniz. Pek çok tören ve kutlamaya ev sahipliği yapan meydan, 2007 yılından beri ülkenin önemli buluşma noktalarından.

Kültürel Mirası Yansıtan Müzeler

Başkent Bakü, Azeri kültürüne ilgi duyanlar için pek çok harika müzeye de ev sahipliği yapıyor. Özellikle ülkenin en fazla ziyaretçi çeken noktalarından olan Azerbaycan Ulusal Tarih Müzesi ile 4 binden fazla halıyı ziyaretçilerle buluşturan Azerbaycan Halı Müzesi, bu alanda dikkate değer adresler arasında.

Tarih Ve Doğanın İzinde: Gence

Bakü’ye yaklaşık 360 kilometre mesafede yer alan Gence, başkentle birlikte Azerbaycan’ın en fazla turist çeken yerleşimleri arasında. Şehirle aynı ismi taşıyan çayın kıyısında kurulan Gence, Leyla ve Mecnun mesnevisini kaleme alan şair olarak da ünlenen Nizamî’nin doğum yeri. Pek çok turist gibi şairin anıt mezarını ziyaret ederek kentin artık klasikleşen aktivitelerinden birini gerçekleştirebilirsiniz. 1960’lı yıllarda, 50 binden fazla cam şişe kullanılarak yapılan Şişe Ev ise son derece enteresan bir başka gezi noktası. Gence’de ayrıca Kafkas coğrafyasının en etkileyici yapılarından biri olarak gösterilen Cuma Camii ile pek çok farklı bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Goy-Gol Millî Parkı da görülmeye değer. Fazla uzaklaşmadan doğal ortamla kucaklaşmak istediğinizde ise bu kez rotanızı Han Bağı Merkez Şehir Parkı’na çevirebilirsiniz. Özellikle çocuklu aileler için harika bir atmosfer sunan parkta, huzur dolu saatler geçirmek mümkün.

Azerbaycan’ın sahip olduğu zengin petrol ve doğal gaz rezervleri, ülke ekonomisinin gelişmesinde büyük pay sahibi

Binlerce Yıllık Geçmişin Tanığı: Gobustan

Azerbaycan gezilerinin en dikkat çekici durakları arasında gösterilen Gobustan’ın tarihi günümüzden binlerce yıl öncesine dek uzanıyor. Üzeri ilginç resimlerle süslenen kayalar ise bölgenin bu denli turistik bir yer olmasını sağlayan başlıca yerlerinden. Eski dönemlerde ibadet merkezi olarak kullanılan Gobustan, şimdilerde daha çok tarihe merak duyan gezginlerin uğrak noktası.

Zengin Yer Altı Kaynaklarının Ülkesi

Sahip olduğu zengin petrol ve doğal gaz rezervleri, ülkenin ekonomik olarak gelişmesinde büyük pay sahibi. Ayrıca son yıllarda giderek önem kazanan giyim, gıda ve turizm gibi alanlar da Azerbaycan’ın yıldızının parlamasını sağlıyor. Verimli arazilerde yetiştirilen tarım ürünleri ise ülke ekonomisini canlandıran bir başka unsur olarak dikkat çekiyor.

Tanıdık Lezzetleriyle Azeri Mutfağı

Azerbaycan, kültürü ve tarihiyle olduğu kadar bize hayli tanıdık gelen nefs lezzetleriyle de yabancılık çekmeyeceğiniz bir ülke. Şah pilavı ise Orta Doğu ve Avrupa’dan esintiler taşıyan Azeri mutfağının en ünlü yemekleri arasında ilk sıralarda. Kuzu eti, kuru üzüm, kestane ve pirinçten yapılan meşhur pilavın yanı sıra özel güveçlerde pişirilen piti, Türk mutfağının da olmazsa olmazları arasında sayılan dolmayla şekil bakımından ayrılan Azeri dolması ve özellikle kış aylarında sıkça yapılan hamurlu düşbere yemeği de denemeye değer. Ülkede sıra tatlıya geldiğinde ise badambura, şekerbura ve Şeki yöresinde meşhur olan geleneksel helva gibi alternatifler masaları süslüyor.

Başkent Bakü, alışveriş konusunda gezginlere Avrupa kentlerini aratmayan bir çeşitlilik sunuyor.

Gelenekleri Yansıtan Hediyelikler

Azerbaycan’da özellikle başkent Bakü, alışveriş konusunda gezginlere Avrupa kentlerini aratmayan bir çeşitlilik sunuyor. Şehirde dünyaca ünlü markaların mağazalarını bulabileceğiniz gibi dilerseniz tercihinizi daha geleneksel seçeneklerden yana da kullanabilirsiniz. Özellikle küçük dokuma halılar ve bakırdan yapılan ibrikler ülkede hediyelik eşya alışverişine çıkanlar arasında son derece popüler. Üstelik isterseniz satın aldığınız hediyeliklerin pek çoğunun üzerine isim yazdırabilir, böylece sevdiklerinize çok daha özel ve unutulmaz bir armağan verebilirsiniz.

Yazı: Murat Ekinay

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@