Katılım Bankaları Dış Ticarette Önemli Rol Üstlenecek

Türkiye, ihracatta son 20 yıldır önemli ivme kazanmış, bu dönemde yaşanan global kriz ve durgunlukları lehine çevirmeyi başarmıştır.

Dergi 21.09.2021, 15:20 24.09.2021, 16:46
Katılım Bankaları Dış Ticarette Önemli Rol Üstlenecek

Değişen ihtiyaçlara oldukça hızlı cevap veren Türk girişimci firmalar, gerek sektör gerekse coğrafya değişikliklerine kendilerini hızlı adapte ederek bu dönemde işlerini büyütmeyi sürdürmüşlerdir. Katılım bankaları, Türkiye’nin ihracat temelli sürdürülebilir stratejisine paralel olarak hâlihazırda müşterilerinin iş yaptığı ülkelerde risklerin en aza indirilmesi odaklı çalışmalar yürütmenin yanında bu alanda yeni ürünlerle ticaretin artmasını sağlayabilecek çözüm yolları oluşturulmasında önemli rol üstlenecektir.

Dış ticaret işlemlerinde düşük maliyetli ve uzun vadeli finansman ürünleri için Eximbank ve benzeri nitelikli sigorta kuruşları ile yürütülecek ortaklıklar vasıtasıyla gerek nakit, gerekse de nakit dışı finansman imkânları oluşturularak müşterilere sunulabilir. İhracat yapılan ülkelerden özellikle ithalata da konu olanlar ile yerel paralar cinsinden yapılacak işlemler vasıtasıyla ülkeler arası ihracat/ithalat hacimleri genişletilebilir. Risk yoğun ülkelere yapılacak işlemlerde Eximbank, İslam Kalkınma Bankası gibi bankaların/uluslararası kuruluşların ihracat sigortalarına başvurularak müşte-rilerin garantili finansman imkânlarına erişimi sağlanabilir.

Katılım bankalarının yurt dışında şube/temsilcilik ofisi açmaları vesileyle ilgili ülke ile Türkiye arasında işlem kanallarının hızlandırılması, riski yerinde gözlem/tespit ile riskin giderildiği işlemler müşterilere sunulabilir. Vadeli İhracatın Finansmanı gibi ürünler ile müşterilerin finansman ihtiyaçları karşılanabilir. Türk Eximbank aracılığı ile hâlihazırda sunulan Sevk Öncesi İhracat Kredisine aracılık imkânları katılım bankaları müşterilerine daha büyük hacimlerle sunulabilir.

Katılım bankacılığının büyümesine paralel olarak İslami finansman ürünleri ve bu ürünleri sunan uluslararası yatırımcılar, bankalar ve diğer finans kuruluşları ile ilişkileri derinleştirmek üzere Türkiye’deki katılım bankaları çeşitli organizasyonlarda bu kurumlarla temas sıklığını arttırabilir. Kurulacak yeni ilişki veya derinleştirilecek mevcut ilişkiler vasıtasıyla gerek yeni finansman model ve ürünlerine gerekse hacim olarak daha fazla fonlama imkânına erişim sağlanabilir. Dış Ticaret finansmanı alanında müşterilere sunulacak bu imkânlarla katılım bankacılığının sektördeki payının artırılabilir.

Yusuf OKUR

Emlak Katılım Genel Müdür Yardımcısı

İçeriği Katılım Finans 27. sayısında görüntüleyebilirsiniz.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@