Katılım Finans Sistemi Dış Ticarete Aracılık Ediyor

Türkiye, dünya devleriyle rekabet edebilme potansiyeline sahip markalarıyla verimli bir dönemden geçiyor.

Dergi 21.09.2021, 15:42 24.09.2021, 16:47
Katılım Finans Sistemi Dış Ticarete Aracılık Ediyor

Gelişmiş ülkelerin en büyük avantajlarından biri olan ham madde kaynak ithalatı ile katma değer üreterek yaptıkları ihracat modeli son yıllarda ülkemizin de dış ticaret stratejisi haline geldi. Yılın ikinci çeyreği itibarıyla başlayan toparlanma neticesinde ihracat ve ithalat tarafında kuvvetli bir talep var. Temmuz ayı itibarıyla 12 aylık toplam ihracatımızı 200 milyar doların üzerine taşıyarak rekor kırdık.

Ticaret ve üretimi esas alan katılım finans sistemi de dış ticaret işlemlerine aracılık ederek ülkemizin kalkınmasına önemli katkıda bulunuyor. Katılım bankaları dış ticaretin finansmanı alanında birçok ürün ve hizmeti son derece avantajlı koşullarla müşterilerine sunabiliyor. Biz de Türkiye Finans olarak dış ticaret şirketlerinin ihtiyaçlarını, dış ticareti güvence altına alan akreditif, yurtdışı garantiler gibi gayri nakdi ürünlerin yanı sıra İhracat Destek Finansmanı, Esnek Destek Finansmanı, Leasing ve Destek Çek gibi ürünlerimiz ile fonluyor, onların sağlıklı büyümelerine destek oluyoruz.

Türkiye’nin üreticisi, girişimcisi ve finans kuruluşlarıyla en az 500 milyar dolar ihracat yapabilecek kapasitede olduğunu biliyoruz. Ertelenmiş taleplerin realize olmasıyla özellikle ihracatçı müşterilerimizin ihtiyaçlarına hızlı cevap verebilmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Akreditifli işlemler, toplam dış ticaret hacminin küçük bir kısmını oluştursa da katma değeri en yüksek ürünler olarak piyasanın genel durumu hakkında önemli bilgiler veriyor. BDDK verilerine göre bankacılık sektöründe akreditif risklerinin 2021 yılı temmuz ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 77 arttığını görüyoruz. Katılım bankalarının ise sektörden pozitif bir şekilde ayrıştığı, bu artışın yüzde 90 seviyelerinde olduğu dikkatimizi çekiyor. Bu da katılım bankalarının aynı dönemdeki akreditif riski pazar paylarının sadece 1 yılda 1 puanlık kazanımla yüzde 6’dan yüzde 7’ye yükselmesini sağlıyor. Türkiye Finans’ın dış ticarete verdiği önemin en önemli göstergelerinden birisi de 2020’de gerçekleştirdiğimiz akreditifli işlem hacmine, 2021’in ilk 6 ayında ulaşmış olmamız. Hedefimiz, bu artışı sürekli kılarak dış ticaret pazar payımızı yüzde 2 seviyesine çıkarmak.

Murat Akşam

Türkiye Finans Genel Müdürü

İçeriği Katılım Finans 27. sayısında görüntüleyebilirsiniz.  

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@