Kuzey Afrika’nın Okyanusa Açılan Kapısı FAS

İslam coğrafyasının en batıdaki ülkesi olan Fas; Berberi, Arap ve Avrupa kültürünün ahengini barındırıyor

Dergi 08.02.2021, 19:55 11.02.2021, 18:33
Kuzey Afrika’nın Okyanusa Açılan Kapısı FAS

Afrika’nın kuzeybatı ucunda yer alan Fas, Atlas Okyanusu’nun doğusunda konumlanması hasebiyle Atlas Ülkeleri olarak adlandırılan devletlerin içerisinde bulunuyor. Başkenti Rabat olan Fas; Berbericede “El-Magrib”, yani “batıdaki yer” anlamını taşıyor. Ülkenin Türkçede Fas olarak bilinmesi ise Osmanlı Devleti zamanında üretilen feslerin, Fas şehrinden gelmesine dayanıyor. İslam coğrafyasının en batıdaki ülkesi olan Fas; Berberi, Arap ve Avrupa kültürünün ahengini barındırıyor. Ülke, ayrıca Türkiye’ye yakın bir konumda olması ve vizesiz seyahate imkân tanıması sayesinde Türklerin gezi rotalarında da sıkça yer buluyor. Bizler de Fas ziyareti esnasında gezi rehberlerine kaydedilen lokasyonları derleyerek ülkenin öne çıkan güzelliklerini detaylandırdık.

RABAT

Fas’ın başkenti Rabat, görülmeye değer bir şehir olarak dikkat çekiyor. Şehrin güneyinde Chellah olarak bilinen Orta Çağ döneminden kalma bir antik kent bulunuyor.1195’te inşasına başlanıp bir türlü tamamlanamayan caminin minaresi olan Hassan Kulesi de Rabat şehrinde yer alıyor. Kırmızı kum taşından yapılmış Hassan Kulesi’nin tam karşısında yer alan ve 1971’de inşa edilen V. Muhammed Türbesi’nde ise Fas Kralı II. Hasan ve iki oğlunun mezarları bulunuyor. Öte yandan Rabat’ta gezerken mutlaka görülmesi gereken diğer bir yer de Kasbah. Özellikle Kasbah’ın mavi boyalı evleri ve ara sokaklarına gizlenen Endülüs Bahçeleri, mimari açıdan oldukça beğeni topluyor.

KAZABLANKA

Güzelliğiyle filmlere dahi konu olan Kazablanka şehri, Atlas Okyanusu sınırında bulunuyor. Okyanusun sunduğu manzara ve şehirdeki mimari de kenti bambaşka bir kimliğe büründürüyor. Korniş Bölgesi ve V. Muhammed Meydanı, Kazablanka’nın en hareketli lokasyonlarından sayılıyor. Fas’taki en büyük cami unvanına sahip II. Hasan Camisi, dünyanın da en büyük camilerinden biri olma özelliğini taşıyor. Öyle ki sözkonusu caminin 210 metre yüksekliğindeki minaresi, dünyanın uzun minaresi olarak dikkat çekiyor. Fransız bir mimar tarafından tasarlanan II. Hasan Camisi; namaz için 25 bin kişiyi içeride, 80 bin kişiyi ise avluda ağırlayabiliyor. Ayrıca Kazablanka’da Boulaouane Kasbah Kalesi, Kazablanka Katedrali ve Sidi Abderrahman Tapınağı gibi önemli yapıları da ziyaret etmek mümkün.

MARAKEŞ

Dünyanın en çok tercih edilen turizm bölgelerinden Marakeş, yerli halk tarafından “kızıl şehir” olarak nitelendiriliyor. Her sene dünyanın dört bir yerinden turist çeken kent, eski şehir Medina ve yeni şehir Gueliz olarak ikiye ayrılıyor.Marakeş’in en büyük camisi olan Kutubiye Camisi, kentin önemli simgelerinin başında geliyor.Şehrin en renkli noktalarından Jemaa el Fnaa Meydanı ise yerel halkın kurduğu tezgahlara ev sahipliği yaparken âdeta bir panayır yerini andırıyor. Afrika kültürünü temsil eden birçok etkinlik, sözkonusu meydanda gerçekleştiriliyor. Bunların yanı sıra Ali Bin Yusuf Medresesi ve Bahia Sarayı gibi görkemli yapılar da Marakeş’te ziyaret edilmesi gereken eserler arasında yer alıyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@