Kuzey Afrıka’nın Okyanusa Açılan Kapısı

İslam coğrafyasının en batıdaki ülkesi olan Fas; Berberi, Arap ve Avrupa kültürünün ahengini barındırıyor.

Dergi 11.01.2021, 01:40 12.04.2021, 12:03
Kuzey Afrıka’nın Okyanusa Açılan Kapısı

Afrika’nın kuzeybatı ucunda yer alan Fas, Atlas Okyanusu’nun doğusunda konumlanması hase- biyle Atlas Ülkeleri olarak adlandırılan devletlerin içerisinde bulunuyor. Başkenti Rabat olan Fas; Berbericede “El-Magrib”, yani “batıdaki yer” anlamını taşıyor. Ülkenin Türkçede Fas olarak bilinmesi ise Osmanlı Devleti zama- nında üretilen feslerin, Fas şehrinden gelmesine dayanıyor.

İslam coğrafyasının en batıdaki ülkesi olan Fas; Berberi, Arap ve Avrupa kültürünün ahengini barındırıyor. Ülke, ay- rıca Türkiye’ye yakın bir konumda olması ve vizesiz seya- hate imkân tanıması sayesinde Türklerin gezi rotalarında da sıkça yer buluyor. Bizler de Fas ziyareti esnasında gezi rehberlerine kaydedilen lokasyonları derleyerek ülkenin öne çıkan güzelliklerini detaylandırdık.

RABAT

Fas’ın başkenti Rabat, görülmeye değer bir şehir olarak dikkat çekiyor. Şehrin güneyinde Chellah olarak bilinen Orta Çağ döneminden kalma bir antik kent bulunuyor. 1195’te inşasına başlanıp bir türlü tamamlanamayan ca- minin minaresi olan Hassan Kulesi de Rabat şehrinde yer alıyor. Kırmızı kum taşından yapılmış Hassan Kulesi’nin tam karşısında yer alan ve 1971’de inşa edilen V. Muham- med Türbesi’nde ise Fas Kralı II. Hasan ve iki oğlunun mezarları bulunuyor.

Öte yandan Rabat’ta gezerken mutlaka görülmesi gereken diğer bir yer de Kasbah. Özellikle Kasbah’ın mavi boyalı evleri ve ara sokaklarına gizlenen Endülüs Bahçeleri, mi- mari açıdan oldukça beğeni topluyor.

KAZABLANKA

Güzelliğiyle filmlere dahi konu olan Kazablanka şehri, Atlas Okyanusu sınırında bulunuyor. Okyanusun sunduğu man- zara ve şehirdeki mimari de kenti bambaşka bir kimliğe büründürüyor. Korniş Bölgesi ve V. Muhammed Meydanı, Kazablanka’nın en hareketli lokasyonlarından sayılıyor.

Located at the north-western tip of Africa, Morocco is among the states called Atlas Countries due to its location in the east of the Atlantic Ocean. Morocco, whose capital is Rabat, means “El-Magrib”, that is, “place in the west” in Berber. The country’s name in Turkish, Fas, comes from the fact that the “fez” produced during the Ottoman Empire came from Morocco.

The westernmost country in the Islamic geography, Mo- rocco harbours the harmony of Berber, Arab, and European cultures. The country is also frequently included in the travel routes of the Turkish people due to its proximity to Turkey and visa-free travel opportunity. In this article, we compiled the locations recorded in travel guides for visits to Morocco and gave details for prominent beauties of the country.

RABAT

The capital of Morocco, Rabat is a city really worth seeing. In the south of the city, there is an ancient city from medi- eval times known as Chellah. Hassan Tower, the minaret of the mosque, which was started to be built in 1195 and was never completed, is also located in the city of Rabat. The tombs of King Hasan II of Morocco and his two sons are in the Mausoleum of Mohammed V, which was built in 1971 across the red-sandstone Hassan Tower.

And Kasbah is another must-see place when visiting Rabat. Especially the blue-painted houses and the Andalusian Gardens hidden in the streets of the Kasbah are highly appreciated for their architecture.

CASABLANCA

Inspiring movies with its beauty, the city of Casablanca is on the border of the Atlantic Ocean. The great ocean view and the architecture of the city bring a completely different identity to it. Its Corniche Area and Mohammed V Square are considered to be the liveliest locations in Casablanca.

Fas’taki en büyük cami unvanına sahip II. Hasan Camisi, dünyanın da en büyük camilerinden biri olma özelliğini taşıyor. Öyle ki sözkonusu caminin 210 metre yüksekli- ğindeki minaresi, dünyanın uzun minaresi olarak dikkat çekiyor. Fransız bir mimar tarafından tasarlanan II. Hasan Camisi; namaz için 25 bin kişiyi içeride, 80 bin kişiyi ise avluda ağırlayabiliyor. Ayrıca Kazablanka’da Boulaouane Kasbah Kalesi, Kazablanka Katedrali ve Sidi Abderrahman Tapınağı gibi önemli yapıları da ziyaret etmek mümkün.

MARAKEŞ

Dünyanın en çok tercih edilen turizm bölgelerinden Mara- keş, yerli halk tarafından “kızıl şehir” olarak nitelendiriliyor. Her sene dünyanın dört bir yerinden turist çeken kent, eski şehir Medina ve yeni şehir Gueliz olarak ikiye ayrılıyor. Marakeş’in en büyük camisi olan Kutubiye Camisi, kentin önemli simgelerinin başında geliyor.

Şehrin en renkli noktalarından Jemaa el Fnaa Meydanı ise yerel halkın kurduğu tezgahlara ev sahipliği yaparken âdeta bir panayır yerini andırıyor. Afrika kültürünü temsil eden birçok etkinlik, sözkonusu meydanda gerçekleştiri- liyor. Bunların yanı sıra Ali Bin Yusuf Medresesi ve Bahia Sarayı gibi görkemli yapılar da Marakeş’te ziyaret edilmesi gereken eserler arasında yer alıyor.

Cem Eker

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@