Sürdürülebilir Kalkınma ve Katılım Finans

Sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmemiz için finans kurumlarının iş modellerinin özüne sürdürülebilirlik prensiplerini entegre etmeleri gerekmektedir

Dergi 16.07.2021, 01:37 03.08.2021, 11:52
Sürdürülebilir Kalkınma ve Katılım Finans

Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin ihtiyaçlarını gidermek konusunda taviz vermeden, ihtiyaçların karşılanabilme metodu olarak açıklanabilir. Günümüzde, sürdürülebilirlik kavramı önemli bir hâle gelmiştir. Bu kavramla dünyamızın; dengesine, kaynaklarına, kapasitesine ve doğal düzene zarar vermeden yeterliliğinin sürdürülebilmesi amaçlanmaktadır. Sürdürülebilir kalkınma, gelecek nesillerin hayatını korumayı hedefleyen bir sivil inisiyatiftir. 19. Yüzyıldaki sanayi devrimi ve akabindeki ekonomik kalkınma döneminde kazanma ve biriktirme isteği maalesef belli başlı sorunlara neden olmuştur.

Doğal kaynakların tüketilmesi, hava, çevre ve denizlerin kirletilmesi, teknolojik yeniliklerin dikkate alınmaması, gelir dağılımındaki eşitsizlikler ve dünya nüfusunun hızlı artışının devam etmesi, sürdürülebilirliği ve yenilenebilirliği göz önünde bulundurmamıştır. Seksenli yıllardan bu yana sürdürülemezlik olumsuz bir tablo oluşturdu. Dünyanın geleceğinin tehlike altında olduğunu görenler, Birleşmiş Milletler’in (BM) liderliğinde küresel iş birliği yaparak, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı (SKA'lar) başlattı. Bu anlaşma, 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ve 169 alt başlık olarak belirlenmiştir.

Ülkemizde faaliyette bulunan katılım bankaları, sürdürülebilirlik alanında örnek çalışmaları hayata geçirmekte ve ürettikleri değerleri paylaşmaktadır

“Dünyamızı Dönüştürmek: 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi” başlıklı anlaşma BM üyesi 193 ülke tarafından kabul edildi. 2030 yılına kadar herkes için daha iyi ve sürdülülebilir bir dünya oluşturmayı amaçlayan SKA'lar, yoksulluğa çözüm bulmayı ve kalkınmayı herkes için hedeflemiştir. Yerküremizin geleceği için önemli olan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacıyla sağlıklı, kaliteli ve üretken bir yaşamı, herkes için hakkaniyetli eğitime ulaşmak istemiştir.

SKA’yı hayata geçirebilmek için, istikrarlı finansmanın rolü önemli hâle gelmiştir. İklim krizi ile mücadele, düşük karbonlu ekonomiye geçiş ve sürdürülebilir kaynaklar küresel finans piyasalarında değerli bir yerdedir. Enerjinin yenilenebilirliği ile kaynak verimliliği başta olmak üzere, çevrenin güvencesi, rehabilitasyonu, kadın istihdamı, iş sağlığı ve güvenliği gibi ana temalara odaklanma artmıştır. Finansal kurumların yanında devletlerin ve kamu kurumlarının da yöneldiği yeşil ihraçlar, küresel alanda büyük önem kazanmıştır. The Green Bond’un raporuna baktığımızda, sürdürülebilir yeşil tahvil ihraçları 2020 sonunda 650 milyar dolara ulaşmıştır.

Sürdürülebilirlik ile uyumlu olan katılım finans; paydaşlarını gözeten, adil, etik, katılımcı bir finansal düzendir. Malezya, Endonezya, Kenya, Kazakistan, Abu Dhabi ve Güneydoğu Asya ülkeleri başta olmak üzere; sürdürülebilir ve sorumlu yatırım çerçevelerine uygun katılım finans araçlarına olan talep ve işlem hacimleri artmaktadır. Katılım finans sektöründe, yeşil sukuk öncü ürün olurken, şirketler ve bankalarla birlikte devetlerin de finansman temininde bu ürüne eğilim gösterdikleri görülmektedir. Ülkemizde faaliyette bulunan katılım bankaları da sürdürülebilirlik alanında örnek çalışmaları hayata geçirmekte ve ürettikleri değerleri paylaşmaktadır. Sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmemiz için, finans kurumlarının özüne sürdürülebilirlik prensiplerini entegre etmeleri gerekmektedir.

İçeriği Katılım Finans 26. sayısında görüntüleyebilirsiniz. (Sürdürülebilir Kalkınma ve Katılım Finans)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@