Türkı̇ye’nı̇n Pandemı̇ İle Mücadelesı̇ Olumlu Ayrışıyor

Dergi 06.01.2021, 01:27 12.04.2021, 12:34
Türkı̇ye’nı̇n Pandemı̇ İle Mücadelesı̇ Olumlu Ayrışıyor

Türkiye ve dünya 2020’yi COVID-19 pandemisi ile mücadele ederek geçirdi. Bunun sonucunda da ekonomik aktiviteler yavaşlamak daha doğrusu yavaşlatılmak ve kimi yerlerde durdurulmak durumunda kaldı. Netice itibarıyla da global anlamda likidite imkânlarını arttırmak ihtiyacı doğdu. Zira her ülke, ekonomik aktivitelerini asgari seviyede de olsa sürdürebilmek adına birtakım çözümler bulmak durumundaydı. Böylesi bir ortamda eko- nomik aktiviteyi canlı tutmak ve makro dengeleri sağlamak takdir edersiniz ki birçok sorumluluğu beraberinde getiriyor. Konuya Türkiye açısından baktığımızda da aynı netice ile karşılaşılıyor. Hâlihazırda Hükûmetin ve idarecilerin sırtında büyük yük bulunuyor. Çünkü COVID-19’un oluşturacağı etki ve sebebiyet vereceği tahribat hâlen daha tam olarak tespit edilemiyor. Dolayısıyla belirsizliğe karşı mücadele verildiğinin altını çizmek gerekiyor.

Türkı̇ye’nı̇n pandemı̇ ı̇le mücadelesı̇ olumlu ayrışıyor

Bu genel panoramanın haricinde Türkiye’nin pandemi mücadelesinin olumlu ayrıştığını da belirtmek gerekiyor. Zira ülkemizin öteden beri salgın ile ilgili olmayan yapısal sorunları bulunuyor. Kronik olarak yaşadığımız bir sermaye birikimi ve dış ödemeler dengesi problemimiz sözkonusu. Açıkça söylemeliyim ki COVID-19 süreci bu problemi net olarak görmemizi sağladı. Pandemi dolayısıyla geçtiğimiz yıl, ülkeden yüklü miktarda sermaye çıkışı ile karşılaştık. Yine bu süreçte turizm, ihracat, inşaat ve hizmet sektörlerinde döviz girdisinin azalması neticesinde finansman girişi zayıf kaldı. Bu nedenle birtakım ekonomik problemler yaşama- ya başladık. Nihayetinde Merkez Bankası Başkanının görevden alınması ve Hazine ve Maliye Bakanımızın istifası ile ekonomide yeni bir yapılanmaya gidildi. Sayın Cumhurbaşkanımız da önümüzdeki süreçte yeni bir yol haritası çizileceği konusunda açıklamada bulundu. Bu doğrultuda Türki- yenin piyasa mekanizması çerçevesinde her türlü teşebbüse açık olduğu, yatırımcıyı rahatsız eden sahalarda gerekli reformların yapılacağı hatta “ekonomide reformlar serisi” oluşturulacağı bildirildi.

Katılım bankacılığı verı̇lerı̇ pandemı̇ye rağmen oldukça ı̇yı̇ konumda

Yaşanan zorluklara rağmen hamdolsun ki katılım bankacılığı sektörü iyiye gidiyor. Sektörel rakamlara bakıldığında resim daha da netleşiyor. Örneğin katılım bankacılığında toplanan fonlar, 2020’nin başından 19 Kasım’a kadar olan sürede yüzde 51 artmış durumda. Kullandırılan fonlar yüzde 54’e, sektörün toplam aktifi ise yüzde 52’ye ulaşmış vaziyette. Tüm bankacılık sektörü içerisindeki toplam aktifte yüzde 7.1’i, toplanan fonda ise yüzde 9’u geçmiş durumdayız. Sözünü etmiş olduğum bu veriler, pandemiyle geçen bir yıl için oldukça iyi rakamlar. Bunların haricinde 2015’te hazırlamış olduğumuz Strateji Belgesi’ni de revize etmeye başladık. Bağımsız dış denetim ve danışmanlık şirketiyle yürüttüğümüz bu çalışmada; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme KurumuTürkiye Cumhuriyet Merkez BankasıSermaye Piyasası KuruluT.C. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı gibi katılım bankacılığı ile ilgili olan kurumlarla da istişarelerde bulunuyoruz. Öte taraftan, 2025’te sektörel bazda ulaşmak istediğimiz yüzde 15’lik hedefimizi koruyoruz.

TKBB Genel Sekreteri Osman Akyüz

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@