Zengin Tarihi Mirasıyla Bir Güney Asya Ülkesi: Pakistan

Babür İmparatorluğundan, sömürge dönemi Hindistan’a ve 1947'de bağımsız Pakistan’a uzanan tarihi bir miras…

Dergi 16.07.2021, 00:45 03.08.2021, 12:08
Zengin Tarihi Mirasıyla Bir Güney Asya Ülkesi: Pakistan

Güney Asya’da bulunan Pakistan, 881.913 kilometrekare yüz ölçümüne sahip 216,5 milyon nüfuslu bir ülke. Urduca ve Farsçada “pak, temiz ülke” anlamına gelen Pakistan; ismini İngiliz dominyon dönemindeki Hindistan’ın Pencap, Afganya, Keşmir ve Sind eyaletlerinin isimlerinin baş harflerinin birleşiminden almıştır.

Barındırdığı coğrafi farklılıklar sebebiyle Pakistan’da farklı iklim özelliklerini bir arada görmek mümkündür. Ülkede yaz aylarında 46 °C'ye kadar çıkan sıcaklıklar, kış aylarında ise 4 °C civarında seyredebilmektedir. Ülke genelinde karasal bir iklim hâkimken, yağış alan kuzey bölgeleri ormanlarla kaplıdır. Güney bölgeleri ise tropikal iklim özellikleri göstermektedir. 

Pakistan’ın etnik yapısı; yüzde 45 Pencabi, yüzde 15 Peştun, yüzde 15 Sindhi, yüzde 10 Seraiki, yüzde 8 Muhacir (ülkenin kuruluşu esnasında Hindistan’dan göç eden Urduca konuşan Müslüman kesim), yüzde 4 Beluci ve yüzde 3 diğer unsurlardan oluşmaktadır. Toplam nüfusun yüzde 97’si Müslüman (yüzde 80 Sünni, yüzde 20 Şii) olan ülkede, yüzde 3’lük kesimde Hristiyan, Hindu, Sih ve Budistler yer almaktadır. 

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’sı (GSYİH) 278,2 milyar dolar (2019) olan Pakistan’da; tekstil, giyim ürünleri, deri giyim, ayakkabı, tarım, gıda ürünleri ve içecek sektörleri ön plandadır. 

Hindistan kültüründen izler taşıyan Pakistan mutfağı, bolca sos ve baharat içeren tariflere sahiptir. Güney Asya’nın zengin tatlarının bir araya geldiği yemeklerde genel olarak süt, mercimek, mevsim sebzeleri, un ve buğday ürünleri kullanılmaktadır. Ülkenin başkenti İslamabad, Karaçi, Lahor, Ravalpindi, Haydarabad, Multan ve Peşaver önemli şehirler olarak göz önüne çıkmaktadır. 

Barındırdığı coğrafi farklılıklar sebebiyle Pakistan’da farklı iklim özelliklerini bir arada görmek mümkündür.

Pakistan’ın Öne Çıkan Gezi Noktaları

1. Badshahi Camii

Lahor şehrinde bulunan Badshahi, 1671 yıllında Babür imparatoru Ebul Muzaffer Muhyiddin Muhammed tarafından inşa ettirilmiş bir camidir. Babür mimarisinin önemli bir örneği olan cami, Asya kıtasının en büyük camilerinden biridir.

2. Lahor Kalesi

Ülkenin önemli Babür mimari örneklerinden Lahor Kalesi, 1981 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye hak kazanmıştır. Badshahi Camii’nin tam karşısında yer alan kale 1566 yılında yaptırılmıştır. Kale içinde 21 anıt ve 2 müze yer almaktadır.

3. Şalemar Bahçeleri

1637 yılında İmparator Şah Cihan tarafından tamamlanan Şalemar Bahçeleri, UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesi’ne alınmıştır.

4. Saiful Muluk Gölü

Pakistan’ın güneyinde Kağan Vadisi’nde yer alan Saiful Muluk Gölü, deniz seviyesinden 3 bin 224 metre yükseklikte ülkenin en yüksek göllerinden biridir. Harika bir manzaraya sahip Saiful Muluk, turistlerin önemli uğrak noktalarından biridir.

5. Pakistan Kulesi

1960 yılında inşa edilen Pakistan Kulesi, ülkenin bağımsızlığı ve Müslümanlığın simgesi olarak yaptırılmıştır. İslam ve Moğol mimarisini bir araya getiren 62 metre yüksekliğindeki kulenin, beyaz mermerden yapılma tabanında Kur’an-ı Kerim ayetleri ve Allah’ın 99 ismi yer almaktadır.

6. Mohenco-daro Antik Kenti

M.Ö. 2500 yılında inşa edildiği düşünülen Mohenco-daro Antik Kenti, UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır ve ülke ziyaretçileri için önemli bir uğrak noktasıdır.

7. Mohatta Sarayı

Karaçi’nin önemli simgelerinden biri olan Mohatta Sarayı, Ağa Ahmed Hüseyin tarafından 1927 yılında tasarlanmıştır. Hint mimarisinin iyi örneklerinden biri olarak gösterilmektedir. Sarayda, geçici ve daimi koleksiyonlardan pek çok sanat eseri sergilenmektedir.

8. Wazir Khan Camii

1641 yılında inşa edilen bir cami olan Wazir Khan, Lahor kentinde yer almaktadır. Karmaşık süslemeleriyle bilinen cami, şehrin turistik merkezlerinden biri olarak kabul edilir.

9. Pakistan Anıtı

2005 yılında yaptırılan Pakistan Anıtı, ülkenin ulusal birliğini sembolize etmektedir. Anıtta yer alan dört ana yaprak; Ülke’nin dört büyük eyaleti Belucistan, Pencap, Sind ve Hayber Peştunya’yı temsil etmektedir. Yapı İslamabad Şehri’ni kuş bakışı gören bir terasa açılmaktadır.

10.  Frere Hall

Karaçi’de bulunan önemli yapılardan biri olan Frere Hall, 1865 yılında Henry Saint Clair Wikins tarafından tasarlanarak belediye binası olarak inşa edilmiştir. Binanın çatısını ünlü ressam Sadequain’in karmaşık duvar resimleri süslemektedir. 

İçeriği Katılım Finans 26. sayısında görüntüleyebilirsiniz. (Zengin Tarihi Mirasıyla Bir Güney Asya Ülkesi: Pakistan)

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@