31.01.2022, 15:35

Dijital Bankacılık Yolculuğu

Eylül 2020'de lansmanı yapılan Mox Bank Limit- ed (Mox), Hong Kong'da App Store'un en yüksek puanını alan sanal banka olmuş ve Sia Partners 2021 Mobile Banking Benchmark (Sia Partners 2021 Mobil Bankacılık Değerlendirmesi) tarafından Hong Kong ve Asya'daki mobil bankacılık uygulamaları arasında birinci sırada yer almıştır.

Mox, çok özgün bir iş yaklaşımıyla sanal bankacılık dünyasında fırtınalar estirmektedir. Hong Kong'da 100'den fazla banka mevcut ve bazıları 100 yılı aşkın süredir piyasada yer almaktadır. Bankacılık dünyasına girmeden önce, müşterilerin Hong Kong'da bireysel bankacılıktaki mevcut bankacılık deneyimlerinde tespit ettikleri 80'den fazla sorunlu noktayı keşfeden etnografik araştırmalar yaptık. Bu sorunlar katılım, ödemeler, kanallar, tasarruflar vb.den oluşmaktaydı. Mox, altyapısını oluştururken bu zorlukların üstesinden gelmeye koyuldu. Hong Kong'da ürün karmaşıklığı çok yüksek ancak gerçek dijital müşteri deneyimine odaklanma eksikliği, Mox gibi dijital finansal hizmet sağlayıcıları için büyük bir fırsat sunan mobil bankacılıkta oldukça açıktı.

Mox ayrıca, kendilerini müşterileriyle ve günlük yaşam larıyla daha ilişkili hâle getirirlerse, işin devamının geleceğine inanmakta, tam tersi değil. Mox, kalbi bankacılığa koymayı ve ekosistemde güven ve ortaklık inşa etmeyi amaçlamaktadır. Müşterileri büyüdükçe onlar da büyüyecek. Kimlik, Mox'un başarı yolculuğunda çok önemli bir rol oynamaktadır. Mox, işini geleneksel bankacılık teknolojileri ve mimarileri üzerine kurmak yerine, müşterilerin dijital yaşam tarzına yönelik ve müşterilerle daha derin ilişkiler kurmayı hedefleyen hizmet odaklı bir model üzerine inşa edilmiştir. Buna dayanarak, müşterilerimizi ve hangi verilere erişebileceklerini bilmek, aynı zamanda hizmetler arasında sorunsuz bir şekilde gez- inmelerine izin vermek çok önemlidir.

Mox hesabına kaydolmak hızlı, güvenli ve ücretsizdir. Sadece birkaç dakika sürmekte ve müşteriler bunu cep telefonlarından yapabilmektedir. Mox hesap açma süreci, sınıfının en iyisi kimlik doğrulama ve dolandırıcılık önleme tekniklerini içermektedir. Müşterilerin Mox ile deneyimledikleri ilk yolculuk olan hesap açma (on- boarding), Mox için en kritik yolculuklardan biridir ve müşterilerin deneyimlediği ilk andır. Mobil uygulamanın indirilmesinden banka hesabı aktivasyonuna kadar sadece birkaç dakika süren Mox'un basit kayıt aşaması, gelişmiş bir arka plana sahiptir.

Müşterilerin dijital olarak katılımı, sahtekarlığı önlemek ve Hong Kong'daki KYC (Müşterilerinizi Tanıyın) ve AML (Kara Para Aklanmasının Önlenmesi) düzenlemelerine uymak, müşteri deneyimi, mimarisi ve süreçlerinin sağlam bir şekilde düzenlenmesini gerektirir. Hesap açılışı, kimliğin gerçekten doğrulanmasında yüzde 99,5'in üzerinde başarı oranı ile sonuçlanmıştır.

En kritik adım, Kimlik Belgesi Doğrulaması’dır (IDV) ve kimlik belgesini doğrulamak ile ibraz eden kişinin kimliğini kanıtlamak temel unsurlardır. Dijital kimlik taraması, yapay zekâ destekli kimlik doğrulama, benzerlik kontrolü ve canlılık tespiti yoluyla; insan gözetimi de dahil olmak üzere gerekli güvenlik kontrollerini yaparken Mox, müşterilerin bu yolculuğu sorunsuz tamamlamasını sağlamaktadır. Mox, sistemlerin her zaman en yüksek standartlarda performans gösterdiğini garanti etmek için tüm başvuruları manuel olarak da incelemektedir.

İbraz sonuçları, müşteri yolculuğunun sonunda neredey- se anında neticelenir, ancak bazı durumlarda ek doğru- lama gerekebilir. Bu tür durumlarda müşteri hizmetleri ekibi devreye girer ve müşterinin tercih ettiği tarih ve saatte görüntülü görüşme ile süreci tamamlar. Katılım sırasında yapılan kimlik doğrulaması tek seferlik bir süreç değil, müşterilerin tüm kimlik kontrol döngüsünün temelidir. Bu nedenle, kayıt sırasında biyometrik faktör dahil olmak üzere yeterli kimlik doğrulama bilgilerinin ayarlanması, gelecekteki sorunların çok daha kolay çözülmesine yardımcı olmaktadır.

Mox Bank Limited CEO'su - Barbaros Uygun

İçeriği Katılım Finans 29. sayısında görüntüleyebilirsiniz. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@