Tekâfül’de Artı Bakiye İadesi

Finansal Okuryazarlık 24.12.2020, 16:32
Tekâfül’de Artı Bakiye İadesi

Sigorta, hepimizin hayatında önemli bir yer tutar. Başımıza istenmeyen bir olay geldiği zaman tek başımıza bu olayın üstesinden gelemeyeceğimiz için sigortaya ihtiyaç duyarız. Birçok kişi bir araya gelerek birbirine yardımcı olur. Kimileri yardımlaştığını düşünerek yapar ki tahminimce bu sayı oldukça azdır, kimileri de kendini güvence altına almak için bu sisteme dâhil olur. Öyle ya da böyle bu sigorta sisteminin içerisine bir şekilde dâhil oluruz.

Tekâfül sisteminde ödenilen tutarı geri almak mümkündür

Başımıza bir olay gelmezse verdiğimiz tutara ne olacağını merak ederiz. Bu tutarın bizlere neden geri verilmediğini sorgularız. Ödenilen tutarın tamamı olmasa bile bir kısmını geri alabilmeyi herkes ister. Bunun mümkün olup olmadığını incelediğimizde; konvansiyonel anlamda bir sigortadan söz ettiğimiz zaman bu mümkün değil. Çünkü ödenilen tutar şirkete kâr olarak kalmaktadır. Lakin, katılım sigortacılığı diye adlandırdığımız tekâfül sisteminde ödenilen tutarı geri almak mümkündür.

Katılım sigortacılığıda artan fon dört farklı şekilde değerlendirilir

Tekâfülde iki adet fon bulunmaktadır. Birincisi şirket katılımcılarının ödedikleri tutarların yer aldığı tekâfül fonu, diğeri ise şirket sermayedarlarının fonudur. Bu iki fon birbirlerinden ayrı yönetilmektedir. Sigortacılık faaliyetleri ile ilgili bütün masraflar (tazminat, reasürans, acente komisyon masrafları ve yasal yükümlülükler gibi) katılımcılar adına şirket tarafından tekâfül fonundan karşılanmaktadır. Tekâfül fonunda dönem sonunda havuzda kalan pozitif tutara artan bakiye denir. Kurum ile yapılan sözleşmede en başında bu durum açıkça belirtilir. Havuzda herhangi bir artı bakiye kalması durumunda kurumun bunu nasıl değerlendireceği belirtilir. Kurum bunu ‘Katılım Sigortacılığı Çalışma Usül ve Esasları Hakkında Yönetmelik’te belirtildiği gibi dört farklı şekilde değerlendirebilir.

  • Poliçe dönemi içerisinde herhangi bir hasar ödemesi yaptığı kişilere iade yapmaksızın hasar ödemesi yapılmayan kişilere bakiye iadesi,
  • Hasar ödemesine bakılmaksızın ödediği katkı payı oranında herkese bakiye iadesi,
  • Hasar ödemesine bakılmaksızın fona pozitif katkı sağlayan herkese bakiye iadesi,
  • Danışma Komitesi’nin belirlediği başka bir yöntemle bakiye iadesi olmak üzere dört farklı şekilde mümkündür.

O halde tekâfülü tercih ederek hem yardımlaşma ve dayanışma içinde oluyoruz hem de ödediğimiz tutarı yukarıda belirtilen maddeler çerçevesinde geri alabiliyoruz. Yalnız, bu sistemi tercih ederken itici gücün yardımlaşma güdüsü olması niyetimizi halis tutacak ve kılacaktır.

Şeyda Kocabaş Ay

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@