Yatırımda Kira Sertifikası İhracı

Finansal Okuryazarlık 01.01.2021, 16:34 21.04.2021, 23:07
Yatırımda Kira Sertifikası İhracı

Kira sertifikası faizsiz finansın en önemli yatırım araçlarından olup finansal kaynak toplamak için kullanılan bir enstrümandır. Kira sertifikası ya da sukuk, bir varlığa sahip olmayı veya ondan yararlanma hakkını gösteren, yatırımcısına belirli periyotlarda sabit veya değişken getiri sağlayan, ikincil piyasalarda alım-satım gerçekleştirebilen faizsiz sermeye piyasası ürünüdür. Kira sertifikaları Varlık Kiralama Anonim Şirketlerince ihraç edilir. Para piyasalarında bono ve tahviller için senet kelimesi kullanılırken, İslami finansman prensiplerine göre ihdas edilen bonolara sukuk denilmektedir.

Sukuk diğer senetlerden farklıdır. Varlık senedi veya menkul kıymetleştirilmiş varlık şeklinde de isimlendirilebilir. Diğer senetlerden farklı olarak belli bir varlığa dayalı olarak çıkarılır. Bu yüzden kira sertifikası ihraç edecek borçlunun öncelikle bir varlık sahibi olması gerekir. Sukuk sahiplik hakkını temsil eder. Kira sertifikası ihracının esas özelliği de diğer İslami finansman türlerinde olduğu gibi gerçek bir ticari veya yatırım ilişkisine dayandırılıyor olmasıdır. Proje varlık veya bilanço endeksli olarak çıkarılabilir.

Kira sertifikası ticari bir varlığın menkul kıymetleştirilerek sertifikalar aracılığıyla satılmasıdır. Bu yatırımcılar sözkonusu varlığa ellerindeki sertifikalar oranında ortak olurlar. Dolayısıyla sözkonusu varlığın geliri de yatırım sahiplerine ait olur. Kira sertifikası her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketleri tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan, faizsiz bankacılık ilkelerine uygun bir yatırım aracıdır. Farklı kira sertifika çeşitleri bulunmaktadır.

Kira sertifikası özellikleri nelerdir?

Kira Sertifikası satılıp kaynağa dönüştürülebilecek bir varlığa dayanak olarak ihraç edilmesi nedeniyle daha korunaklı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle katılım bankacılığı müşterileri için güvenli bir yatırım alternatifidir. Kira sertifikası yatırımcılara vade sonunda alacakları getiri oranını öncesinde kesin olarak sunar. Kira sertifikalarının sahipliğe dayalı, yönetim sözleşmesine dayalı, alım-satıma dayalı, ortaklığa dayalı ve eser sözleşmesine dayalı olmak üzere farklı türleri vardır.

Kira sertifikası (sukuk) nasıl alınır?

Kira sertifikaları yatırımcılar için sabit kira gelirlerine dayalı ve korumalı bir gelir imkânı sunar. Kira sertifikası dijitalleşmenin gelişmesiyle artık bankaların mobil uygulamalarından da yapılmaktadır. Kira sertifikası oranları ihraç bazında değişiklik göstermektedir. Kira sertifikası alım-satım işleminin gerçekleşmesi için kişinin yatırım hesabı olması gerekmektedir. Yatırımcılar sahip oldukları kira sertifikalarının bir kısmını ya da tamamını vadesinden önce nakde çevirebilir. Kira sertifikasından elde edilecek getiri oranları ihraç bazında değişiklik göstermektedir.

Kira sertifikası faizsiz finans prensiplerine uygun mudur?

Kira Sertifikası, İslami Finans kuruluşlar için Muhasebe ve Denetim organizasyonu (AAOIFI) tarafından faizsiz finans prensiplerine uygun olarak kabul edilmiştir.

Kira sertifikasının avantajları

Orta/Uzun Vadeli Sabit getirili yatırım imkânı sunar: Kira sertifikası, sahibine hem orta hem uzun vadede sabit getiri fırsatı verir.

Dönemsel getiri ödemesi: Kira sertifikası sahibine kiralanan varlıkların dönemsel sabit kira getirisini alma hakkını verir.

Likidite imkânı: Borsa İstanbul’da kote olduğundan ikinci el piyasa işlemleri aracılığıyla likidite bulunur. Yatırımcılar ihtiyaçları doğrultusunda dilerlerse vadeden önce kira sertifikalarını tamamen ya da kısmen nakde çevirebilir.

Vergi avantajı: Gerçek kişi yatırımcılar için T.C Hazine ve Maliye Başkanlığı’nın ihraç etmiş olduğu sukuklarda yüzde 10 stopaj kesintisi olan sukuk ihracında yeni dönemde vergi stopaj oranı düşürülmüştür.

Devlet kira sertifikası nedir?

Devlet Kira Sertifikaları T.C Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi (HMVKŞ) tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin payları oranında Kira sertifikası getirisi elde etmesini sağlayan menkul kıymetlerdir. HMVKŞ tarafından satın almak veya kiralamak suretiyle devralınan varlıkların finansmanını sağlamak amacıyla ihraç edilir.

Devlet kira sertifikalarının özellikleri neler?

Devlet kira sertifikaları T.C Hazine Müsteşarlığı güvencesi altındadır. Hazine Müsteşarlığı Varlık Kiralama Anonim Şirketi tarafından Kira Sertifikası sahiplerine, payları oranında kira gelirleri ve kira sertifikası bedelleri dağıtır. Kira sertifikaları Borsa İstanbul’da işlem görmeleri nedeniyle vadeden önce kısmen veya tamamen nakde dönme imkânı bulunmaktadır. Kira Sertifikalarının işlem fiyatları günlük olarak Borsa İstanbul kesin alım-satım pazarında ilan edilir.

Zeynep Aslı Kekeç

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@