2019 Küresel İslami Fintech Raporu

Finansal Raporlar 10.12.2019, 03:09
2019 Küresel İslami Fintech Raporu

Londra merkezli dijital finans firması Elips tarafından İngiltere İslami Fintech Panel işbirliği ile hazırlanan 2019 Küresel İslami Fintech Raporu 10 Aralık Salı günü açıklandı

Çalışma beş kategoriyi kapsayan dünya çapında 180 şirket tarafından cevaplanan bir ankete dayanıyor: Fintech Şirketleri (% 50), Kuluçka Merkezleri ve Hızlandırıcılar gibi ekosistem oyuncuları (% 22), Danışmanlık gibi servis sağlayıcılar (% 16), Finansal Kurumlar (% 8) ve Yatırımcılar (% 4).

Anket katılımcılarının en büyük grubu yüzde 38 pay ile İngiltere merkezlidir. Takip eden katılımcıların dağılımı ise Orta Doğu yüzde 28, diğer Avrupa ülkeleri yüzde 14, Güneydoğu Asya yüzde 12, Kuzey Amerika yüzde 6 ve diğer Asya ülkeleri yüzde 2 şeklindedir.

İşte raporda öne çıkanlar:

  1. 2020 içinde büyüme potansiyeline sahip ilk beş sektör : P2P / Crowdfunding, Challenger bankacılığı, Blockchain / Crypto, Robo-danışma / Kişisel finans yönetimi ve kredi sağlayıcılar.
  2. Kurucu yargı bölgeleri : İslami fintech şirketleri, kurucu yargı alanlarının seçiminde konvensiyonel ve İslami finans sektörlerinin gücünün önemli bir faktör olduğunu belirtti.
  3. İslami fintech şirketleri, “sermayeye erişimin yetersizliğini” ölçeklendirmenin önündeki en büyük engel olarak tanımladılar .
  4. Ankete katılan İslami fintech şirketlerinin yüzde 76’sı halihazırda Şer’i uygunluk onayına sahip olduğunu ya da sahip olmayı umduklarını belirtirken, yüzde 68’i Şer’i uygunluk onayının gerekli olmadığı belirtildi.
  5. İslami fintech şirketlerinin yüzde 85’i doğrudan veya dolaylı olarak düzenlenmiş bir statüye sahiptir veya yakın gelecekte düzenlenmesi beklenmektedir.
  6. 2020’de, İslam fintech alanında, Güneydoğu Asya ülkelerinin en yüksek büyüme potansiyelini sağlaması bekleniyor.
  7. İslami fintech şirketleri için bir diğer İslami fintech şirketi ile ortaklık etmek kilit büyüme stratejilerindendir. Fintech şirketleri dışında ortaklık için en çok tercih edilen kurumlar İslami bankalardır. 
  8. Ankete katılan İslami fintech şirketlerinin yüzde 26’sının en az bir kadın kurucusu var ve ortalama kadın çalışan sayısı yüzde 24’tür.

Kaynak: Salaam Gateway

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@