Biga Projesi

Fintech ve Dijitalleşme 24.11.2020, 16:25
Biga Projesi

Bir Gram Altın’ın kısaltması olan BİGA, blokzincire dayalı olan kripto altın projesidir. Yazıma başlarken hemen belirtmeliyim ki; BİGA, blokzincir teknolojisinden yararlanılarak üretilen klasik kripto paralardan farklıdır. Zirâ BİGA, fiziksel altın varlıklarına dayalı olarak üretilmektedir. Bu durumda, BİGA’nın kendi değeri yoktur. (Bir BİGA-dijital altın, bir gram altına karşılık gelmektedir.) Tamamen altına endeksli olarak değerini korumaktadır. Merkezi otoritenin istediği zaman izleyebileceği, fiziksel karşılığı olan ve mahremiyet odaklı bir mekanizmadır. Bu özellikleriyle herhangi bir değeri temsil etmeyen ve herhangi bir resmi otorite güvencesinde olmayan kripto paralardan ayrışmaktadır. Bu sayede blokzincir alanındaki engeller kaldırılmıştır.

Fiziksel altına dayalı dijital

BİGA’nın ülkemiz açısından önemi fiziksel varlığa dayalı ilk dijital varlık olmasıdır. Bu bağlamda BİGA’nın hikayesi Takasbank’ın 2016’da Takasbank Blokzincir Çalışma Grubu’nu oluşturmasıyla başlıyor. 2017 senesinde ise fiziksel karşılığı olan dijital altının blokzincir teknolojisiyle taraflar arası transferini sağlayan bir platform oluşturulmuştur. 2019 aralık ayı itibarıyla da blokzincir tabanlı transfer platformu olan “BİGA-dijital altını” faaliyete geçmiştir.

Sözkonusu çalışmada beş banka ile test süreçlerinden geçilmiştir. Yapılan testlerin sonucunda BİGA’nın işlevselliği gözlemlenmiş ve yüzde yüz memnuniyetle testler tamamlanmıştır.

İlham kaynağımızı geleneksel yöntemlerden alıyoruz

Teknik altyapısı geleneksel yöntemlerle geliştirilen Altın Transfer Sistemi (ATS) BİGA projesinin hem ilham kaynağı olmuş hem de BİGA’nın fiziki varlık ile olan bağını kuran önemli bir tamamlayıcı olmuştur. BİGA Projesi kapsamında, fiziki altınların kasalarda saklanması ve kaydedilmesi süreçlerini yöneten ATS ile entegrasyon sağlanmıştır. æaltınların dijitalize edilerek BİGA’ya dönüştürülmesi ve BİGA’dan kaydi altına çevrilmesi işlemleri mümkün kılınmıştır. Bu sayede uçtan uca fiziki varlık ile dijitalize edilmiş varlık arasında bütün bir yapı kurulmuştur.

Blokzincir teknolojisinin popülerliğinin giderek arttığı son yıllarda ülkemizin bu çalışmalara öncülük etmesinden gurur duymaktayız. Bu doğrultuda Takasbank için takip eden değil takip edilen bir model olduğunu söyleyebiliriz.

Yasemin Çelebi

* ATS : Takasbank tarafından işletilen ve fiziki karşılığı Borsa İstanbul kasalarında tutulan altınların kaydileştirilerek bankalar arasında işlem görmesini sağlayan ve 2018 yılı itibari ile hizmette olan transfer altyapısı

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@