Altının Dünü ve Bugünü

Katılım Finans Sistemi 17.12.2020, 16:30
Altının Dünü ve Bugünü

Altın, tarihinin her döneminde güvenli bir yatırım limanı olarak emtialar arasında dikkat çekmektedir. Kıymetli madenler arasında kısıtlı miktarda üretiliyor olması, işlenmiş haliyle ziynet eşyası olarak göze hitap etmesi gibi faktörlerle tüm dönemler için önemli bir yatırım enstrümanı olmaktadır. Günümüzde ise hem ziynet eşyası hem de yatırım aracı olarak sıkça tercih edilen bir emtia olmaya devam etmektedir.

Altın geçmişte daha mı az kıymetliydi?

Çok fazla geçmişe gitmeden, bundan 10-15 sene evvel bir çeyrek altın 50 TL bandında iken; şu an çeyrek altının fiyatı 700-800 TL arasında işlem görüyor. Haliyle düğünlerde hem düğün sahipleri için önemli bir gelir kalemi ve masraf dengeleme unsuru, hem de katılımcılar için kıymetli bir takı halinde idi. Kıymetli kelimesinden kastedilen takılması mümkün ve iki taraf için de bir değer ifade etmesiydi. Günümüz şartlarında ise bunun yerini artık TL aldı diyebiliriz.

Altında son yıllarda yaşanan ciddi değer artışı sonucunda yatırımcılar tarafından kısa vadeli olarak altın al-sat işlemi yapılmak suretiyle tercih edildiğini görüyoruz. Bireysel tasarruf sahipleri altını uzun vadeli bir yatırım aracı olarak görmek yerine daha kısa vadede değerlendirme düşüncesine gitmektedir.

Altın, tasarruf sahipleri için ne ifade ediyor?

Yastık altı tabiriyle fiziki altın olarak işlenmiş veya cumhuriyet altını şeklinde muhafaza edilen altınların yerini günümüzde bankalarca değerleme ve gram altın formunda nakdi karşılığının dijital para olarak müşteri hesaplarına aktarımı yaygın hale gelmiştir. Hurda altın toplama vb. uygulamalar katılım finans sistemi içerisinde de sıkça başvurulan bir yöntem haline gelmiş ve banka şubeleri aracılığıyla aracı kuruluşlarla birlikte yerinde değerleme ve karşılığının TL olarak hesaba aktarımı sağlanmaktadır. Artık tasarruf sahipleri için çok daha alternatif altın ürünlerinin geliştiğini ve yaygınlaştığını söylemek mümkün.

Katılım finans sistemi tarafınca sunulan altın enstrümanları

Altın EFT, altın DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi), altın toplama, KAD-SİS (Kuyumcu Altın Değerleme Sistemi), şube veya dijital kanallardan kaydi altın alış-satışı, daha güvenli olan özel logo ve sertifikalı fiziki altın alış-satışı gibi ürünlerle katılım finans sistemi son yıllarda çağ atlamaya başlamış durumdadır. Yakın gelecekte bu ürünlere altın karz vb. yeni enstrümanların da eklenmesi beklenmektedir. Altın ile birçok hizmeti sunmanın müşteri tabanında önemli kazanımları ve yaygın bir kitleye ulaşma adına oldukça önemli bir gelişim ve yönelim olduğu görünmekte ve bu yatırımların katılım finans sisteminde daha da hızlanmasını arzu etmekteyiz.

Teknolojik gelişmelerin her alanda olduğu gibi, altın ürün ve hizmetlerinde de meydana getirdiği yenilikleri gördükçe, tasarruf sahipleri için oldukça alternatifli hizmetler ve yatırım imkanlarının da geliştiğini söylemek yerinde bir tespit olacaktır.

Salih Erbaş 

Paylaş

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@