Finansa Toplumsal Katılım

Katılım Finans Sistemi 28.07.2020, 15:57
Finansa Toplumsal Katılım

Finans denince akla birden fazla taraf gelmektedir. Asıl oyunculardan biri de şüphesiz toplumu oluşturan bireylerdir. Bireylerin davranışsal yaklaşımları, eğilimleri ve tutumları finansın gidişatını belirleyen ana etkenlerden biridir. Yani demem o ki; toplum nasıl bir finansal düzen içinde olmak isterse, er ya da geç o düzene kavuşulacaktır.

“İktisadi düşüncelerden bir nebze olsun arınmak gerek”

Elbette dünyada finansa düzen veren ekoller ve fikirler bulunmaktadır. Bunlar arasında görece yeni olma özelliğine sahip olan Katılım Finans sektörü, alternatif bir düzen sunan yapısıyla gelecek için umut vermektedir. Bu umut, finans şirketleri ya da yalnızca bankalar yoluyla sağlanabilecek bir sonuç değildir. İçinde yaşanılan toplum, alışkanlıklar, fikir ve kalıplaşmış düşünceler en az finansal şirketler kadar bu sektörün gidişatına etki etmektedir.
Yapılması gerekenleri sıralamak pek kolay olmasa gerek. Mevzuatlar, yeni ürünler, dijital teknolojiler, rekabeti sağlamak vd. Ancak hepsinden de önemlisi “idrak” meselesidir. Sezai Karakoç’un deyimiyle İslam’ın yolunun farklı olduğunu idrak etmek gerekir. Finans söz konusu olduğunda da farklılıkları görebilme kabiliyetine ulaşmak için kalıplaşmış iktisadi düşüncelerden bir nebze olsun arınmak gerekecektir. Alternatif söylemlerde bugün nasıl ki davranışsal finans- ahlak ekonomisi gibi alanlar kendine yer buluyorsa, İslami finans da aynı ölçüde önem görmeye değer niteliktedir. Yapılan çokça akademik çalışma, makale ve çalıştay bulunuyor olsa da tüm bunların halka (müşteriye, yatırımcıya, esnafa vd.) ifade edilmesi gerekecektir. Toplumun idrak edeceği İslami finansal bilgi, reel olarak sektörde de yansımasını bulacaktır.

Bu doğrultuda dergilere, sosyal mecralara, kurumların iletişim mekanizmalarına mühim görevler düştüğünü belirtmek gerekir. İslami finansın anlaşılabilmesi ve gelişebilmesi için “finansa toplumsal katılım” sağlanmalıdır.

Bünyamin KAYALI

Kuveyt Türk Ödeme Sistemleri Müdürlüğü
İslam Ekonomisi ve Finansı Doktora Öğrencisi

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@