Finansal Bir Araç Olarak Sukuk

Katılım Finans Sistemi 24.08.2020, 16:02
Finansal Bir Araç Olarak Sukuk

Sukuk, katılım finans sektörünün katılım bankacılığından sonra gelen şüphesiz en önemli ikinci bileşenidir. 2000’li yıllardan beri çeşitli yatırımcıların ve ihraççıların ilgisini çekmiştir. Bu durum katılım finans sektörüne olumlu katkılarda bulunmaktadır.  Bu finans piyasasını dünyanın diğer ülkelerine transfer etmek, Müslüman ülkeler için önemli bir fon kaynağıdır.

Daha fazla ülke ihraççı olarak piyasaya katılıyor

Sukuk piyasasının gün geçtikçe daha fazla önem kazandığı kanısındayım. Çünkü finansal bir araç olan sukukun büyümesi ağırlıklı olarak Müslüman ülkeler sayesindedir. Sukuk piyasasının en hacimli ülkesi nüfusun çoğunluğu Müslüman olan Malezya’dır. Yıllar içinde ise sukuk ihracında dünya lideri (yüzde 41.1) haline gelmiştir. Malezya’yı diğer Müslüman ülkeler takip etmektedir.  Açık piyasa işlemleri için alternatif bir finansal araç olarak kullanmaktadırlar. Son dönemlerde bu finansal sertifikayı benimseyenlerin sayısı bir hayli artıyor ve bu durum sukuk piyasasını genişletiyor. Örneğin, Birleşik Krallık 200 milyon GBP değerinde beş yıllık devlet icâre sukuku, Senegal 100 milyar CFA değerinde bir yıllık devlet icâre sukuku ve Lüksemburg ise 200 milyon Avro değerinde beş yıllık devlet icâre sukuku ihraç etmiştir. Bu ihraçlar gösteriyor ki egemen devletlerin sukuk piyasasına iştahı giderek artıyor.

Türkiye’nin küresel pazardaki payı % 4’ü aşıyor

Türkiye’de ise sukuk piyasası hem devletin yaptığı ihraçlarla hem de katılım bankalarının gelişimi sayesinde büyümektedir. Yani Türkiye’nin sukuk piyasası gelişimi doğrudan katılım bankalarının büyümesiyle ilgilidir. Bu bağlamda ülkemizde sukuk ihracı müthiş bir ilerleme katederek 2016 sonu itibarıyla küresel pazardaki payı yüzde 4’ü aşmıştır.

Sürdürülebilir bir sukuk piyasası ülke ekonomisinin gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır. Bu durumda Türkiye’nin ekonomik başarısı katılım finans sektörünün yükselişinden geçtiğini söyleyebiliriz. 

Yasemin ÇELEBİ

* sukuk: yatırımcıların finanse ettikleri varlık veya faaliyetten elde ettikleri kârları paylaşmasıdır

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@