‘Katılım’ Finans Sistemi İsim Sorunsalı

Katılım Finans Sistemi 11.10.2020, 16:10
‘Katılım’ Finans Sistemi İsim Sorunsalı

Bu sisteme ‘katılım’ denmesinin çok önemli bir nedeni vardır: Alanın mütehassısları bu ismi verirken ‘İslam’ın adına herhangi bir zeval gelmemesi maksadıyla bu ismi seçmişlerdir. Sistemde bir açıklık veya yanlışlık olduğu vakit “İslam’ın buyurduğu sistem bu mudur?” veya “İslami finans sisteminde yanlışlar var.” gibi söylemler olacaktır. Bunun önüne geçebilmek adına ilim adamlarımız ‘katılım’ ismini kullanmışlardır. Fakat, ne yazık ki bu kadar incelikle ve özenle düşünülerek seçilmiş bu ismin öneminin ve niyetinin hâlâ farkına varılamamış durumdadır. Yukarıda anlatılmak istenen konu maalesef henüz tam olarak anlaşılamamıştır.

Katılım finans sisteminden bahsederken İslami söylemler duyuyoruz”

Bu finans sistemi türüne ‘katılım’ adı verilmesine rağmen, bu sistemden bahsederken hâlâ ‘İslami’ söylemleri duyuyoruz. İdeal olduğunu düşündüğümüz ve İslam’ın buyruklarına göre kurulan bu sisteme, kişilerce ‘İslami’ isminin verilmek istenmesi ve ‘İslami Finans Sistemi’ şeklinde telaffuz edilmesi yadırganacak bir durum değildir. Ancak, anlatılmak istenen konunun tam olarak anlaşılmadığının göstergesidir. Her ne kadar kimse sistemde oluşabilecek herhangi bir açıktan ya da eksiklikten dolayı ‘İslam’ın isminin zedelenmesini istemese de, söz konusu tutum buna zemin hazırlamaktadır. Öte yandan, meseleye farklı bir boyuttan bakacak olursak, ideal olan dört başı mamur bir sistem kurduğumuzda ona ‘İslami’ ya da ‘katılım’ gibi isimler vermek yerine daha genel bir isim verilirse her kesim tarafından benimsenebilir ve sisteme önyargı ile yaklaşılmasının önüne geçilebilir. Hem böylece ‘İslam’ın adına herhangi bir kötülük gelmiş olmaz.

Son söz

Bu sisteme hangi isim verilirse verilsin, hangi karar alınırsa alınsın, alınan bu karar ne ise ona riayet edilmelidir. Eğer bu sisteme ‘katılım’ denildiyse o zaman ‘katılım’ şeklinde anılmalıdır. Zira, bir ayrışma sözkonusu gibi görünebiliyor. Sisteme dair eleştiriler elbette olacaktır. Bir eleştiri olduğu zaman zaten konu başlığından anlaşılacaktır. Lakin, herhangi bir eleştiri sözkonusu olmadan sistemden bahsederken üzerinde mutabık kalınmış ismi değil de olmasını istediğimiz ismi tercih etmek ya da bunu konu başlığı yapmak yalnızca kafa karışıklığına sebebiyet verecektir.

Şeyda Kocabaş Ay

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@