Katılım Sigorta Şirketleri Kuruluş Şekli

Katılım Finans Sistemi 23.11.2020, 16:25
Katılım Sigorta Şirketleri Kuruluş Şekli

Şirket, iki veya daha fazla gerçek ya da tüzel kişinin aynı ortak amaçla bir araya gelerek bir sözleşme ile kurmuş olduğu tüzel kişiliklere denir. Bu tüzel kişiliklerin kuruluş amacı genelde yapılan işten kâr elde etmektir. Çünkü bir şirketin varlığını sürdürebilmesi için sadece faaliyette bulunması yeterli değildir. Şirketin elde edeceği kâr varlığını sürdürmesini ve daha da büyümesini sağlar.

Katılım sigortacılığının amacı; yardımlaşma ve dayanışmadır

Bunun aksine, katılım sigortacılığının amacı; yardımlaşma ve dayanışmadır. Dolayısı ile bir katılım sigortacılığı kuruluşu kurulurken bunun şirket olarak kurulması onu kâr amacı gütmeye zorlayacak, şirket kâr amacı gütmese bile böyle bir imaj oluşacaktır. Oysaki temel amacı yardımlaşma olan bu sistemin kuruluşuna daha uygun bir yapı bulunmaktadır. “Kooperatif” adını verdiğimiz bu yapılanmaların amacı da karşılıklı yardım ve dayanışma olup sigorta sistemi ile uyuşmaktadır. Bu yapılanma yedi gerçek ve/veya tüzel kişiler arasında imzalanacak sözleşme ile kurulmaktadır. Kurulacak olan bu kooperatifin çalışma konuları da serbestçe belirlenebilmektedir.

Kooperatif katılımcıları birbirlerini tanıyabilmektedirler

Katılım sigortacılığının kooperatif olarak kurulmasının önemli faydaları bulunmaktadır: Birlik duygusunun ön planda olması, katılımcıların bu sistemde aktif olmalarından dolayı sistemi ve dayanışmayı daha iyi benimsemesi ama en önemlisi de kuruluş amacında da belirtildiği gibi yardımlaşma ve dayanışmadır. Aynı amaç için bir araya gelmiş kooperatif katılımcıları birbirlerini tanıyabilmektedirler. Dolayısı ile kimlere yardım ettiklerini ve kimlerden yardım aldıklarını bilmektedirler. Diğer bir değişle şeffaflık söz konusudur. Bu da güven ortamının oluşması yani katılımcıların birliğe daha fazla güven duyması anlamına gelmektedir. Ne var ki şirket yapılanmalarına baktığımızda bu durum çok da mümkün olamamaktadır. Şirketler büyük ölçekli yapıda oldukları ve yapılanmaları farklı olduğu için katılımcıların birbirlerini tanıması pek mümkün değildir.

Tüm bu bilgiler ışığında yola çıkacak olursak, katılım sigortacılığının adına uygun hizmet edebilmesi için bu amaca uygun bir yapıda kurulması faaliyet alanına ve kuruluş amacına hizmet etmesi açısından daha uygun olacaktır.

Şeyda Kocabaş Ay

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@