Katılım Bankalarında Kâr Payının Faizden Farkı Nedir?

Konvansiyonel bankalar, belli bir faiz ödemek üzere fon topladıkları gibi bu fonları faiz getirisi karşılığında kredi olarak kullandırmaktadır.

İslami Finans 12.07.2018, 00:31
Katılım Bankalarında Kâr Payının Faizden Farkı Nedir?

Sakarya Üniversitesi İslam Ekonomisi ve Finansı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Süleyman Kaya

Konvansiyonel bankalar, belli bir faiz ödemek üzere fon topladıkları gibi bu fonları faiz getirisi karşılığında kredi olarak kullandırmaktadır. Katılım bankaları ise mudarebe ortaklığı ile fon toplamakta olup, topladıkları bu fonları işleterek elde ettikleri kârı baştan belirlenen oranda fon sahipleriyle paylaşır.

Katılım bankaları, topladıkları fonları önemli ölçüde, fıkıhta bilinen terimiyle söyleyecek olursak murabaha ile işletir. Klasik fıkıh literatüründe murabaha bir malı maliyet fiyatını belirtip üzerine belli bir kâr koyarak satma şeklinde tanımlanır. Günümüzde katılım bankalarının uyguladıkları murabahada da benzer şekilde katılım bankası peşin aldığı bir malı, üzerine belli bir kâr ekleyerek vadeli olarak satmaktadır. Bu uygulamanın klasik murabahadan farkı, katılım bankalarının baştan ilgili malı satın almak isteyen müşteriden bu noktada taahhüt almalarıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@