Belirsizlik ve Bankaların Kredi Büyümesi

Katılım Endeksi 06.10.2020, 02:24
Belirsizlik ve Bankaların Kredi Büyümesi

Bankaların kredi büyümesi çeşitli mikro ve makro faktörlerden etkilenmektedir. Söz konusu makro faktörlerden biri de belirsizlik olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekonomilerde belirsizliğin artmasının veya azalmasının birçok nedeni bulunmakla birlikte; belirsizliğin çeşitli şekillerde ölçülebildiğini görmekteyiz. Bugün, belirsizliği ölçen endekslerden biri olan “Ekonomik Politika Belirsizlik Endeksini” ve bu endeksin bankaların kredi büyümesi üzerindeki etkisini ele alacağız.

Ekonomik politika belirsizlik endeksi

Belirsizliğin banka kredileri üzerindeki etkisine gelmeden, girişte bahsettiğimiz belirsizlik endeksinden ve bu endeksin metodolojisinden kısaca bahsedelim. İlk olarak 12 büyük ülkeyi kapsayan endekse sonraki yıllarda yeni ülkeler dâhil edilmiştir. Söz konusu endeks, en büyük gazetelerde ekonomik politika belirsizliklerine yer verilen yazıların taranmasından elde edilen verilerle oluşturulmuştur (Baker S. R. vd., 2016). Elde edilen verilerin işlenmesi ve analiz edilmesi sonucunda ise ülkelerin aylık belirsizlik endeksleri hesaplanmaktadır.

Ekonomik politika belirsizlik endeksinin global versiyonu örnek olarak aşağıda verilmiştir. Grafikte de görülmekte olduğu gibi özellikle 2016-2020 yılları arasında hızla yükselen endeks, 2020 yılında pandemi sürecinin de etkisiyle en yüksek seviyesine ulaşmıştır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@