Murabaha (Finansal Alım-Satım) Nedir?

Murabaha (Finansal Alım-Satım) Nedir? Murabaha, bir malın satılırken üzerine karının eklenerek satılması anlamına gelmektedir.

Katılım Finans Kavramları 15.02.2021, 02:45 27.03.2023, 14:00
Murabaha (Finansal Alım-Satım) Nedir?

MurabahaArapça kökenli bir kelimedir. Bir malın satılırken üzerine karının eklenerek satılması anlamına gelmektedir. Eğer bankalar İslami usullere uygun bir şekilde çalışıyorlarsa murabaha kurallarına uymaktadırlar. Murabaha, bir malın alınıp üzerine belli bir miktarda kar eklenerek müşteriye satılması işlemidir. Murabaha genel itibari ile İslami finansman modeli olarak isimlendirilebilir.

Ülkemizde genellikle katılım bankalarında murabaha sistemi uygulanır.  Alıcı olan kişi alacağı malın pazarlığını yapar. Ancak satıcı ile herhangi bir sözleşme yapmaz. Sonrasında ise alıcı olan kişi alacağı mal ile ilgili olarak katılım bankasına başvuruda bulunur. Bu aşamada katılım bankası, alınacak olan malın İslami hukuk çerçevesinde satılabilecek bir mal olup olmadığını araştırır. Alıcının malı almak için yeterli maddi imkanı olup olmadığı da araştırılır. Malın İslami kurallar çerçevesinde satılmasında herhangi bir soru yok ise bunun yanında alıcının da yeterli maddi imkanı bulunuyorsa katılım bankası malı satan kişiden malın siparişini gerçekleştirir. Bu işlem sonrasında katılım bankası alıcı olan kişi ile iletişime geçer ve malı alabileceğini bildirir. Alıcıya mal ulaştığı zaman katılım bankası satıcıya gerekli ödemeyi gerçekleştirir. Sonrasında mal alıcısı aldığı malın bedelini bankaya taksitli olarak ödemeye başlar.

Bir Ürünün Murabaha Kredisine Uygun Olması İçin Hangi Şartlar Gerekmektedir?

Öncelikli olarak murabaha kredisi almak için bir malın alınıp satılıyor olması gerekmektedir. Bu işlemin faiz olmaması ya da faize benzer özellik göstermemesi adına alınacak olan ürünün para ya da altın gibi paraya benzer bir ürün özelliğinin olmaması gerekmektedir. Murabaha kredisi ile alınacak olan ürün İslami koşullara göre helal ürün olmalıdır.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@