Katılım Finans Sektörüne Çözüm Üretiyoruz

Bilişim sektöründe faaliyet gösteren Architecht’in katılım bankacılığına özgü sunduğu hizmetleri, Genel Müdür Dr. Mücahit Gündebahar’dan dinledik. Architecht, 2015 yılında Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın bir iştiraki olarak...

06 Kasım 2020, 15:15
Katılım Finans Sektörüne Çözüm Üretiyoruz
Bilişim sektöründe faaliyet gösteren Architecht’in katılım bankacılığına özgü sunduğu hizmetleri, Genel Müdür Dr. Mücahit Gündebahar’dan dinledik.

Architecht, 2015 yılında Kuveyt Türk Katılım Bankası’nın bir iştiraki olarak faaliyetlerine başladı. Kurulduğu yıldan bu yana finansal teknolojiler (FinTech) alanında ülke ekonomisine katkıda bulunan firma, ürün gamını sürekli geliştiriyor. Öyle ki katma değerli ürünlerden biri olan ApiGo, 2020 yılı içerisinde Middle East Stevie Awards’ta yeni ürün kategorisinde altın ödül kazandı. Bizler de katılım bankalarına özel teknolojik çözümleriyle dikkat çeken Architecht’in kuruluş serüveninden ulaştığı noktaya kadar birçok konuyu, Genel Müdür Dr. Mücahit Gündebahar ile detaylandırdık. Gündebahar, “Türkiye’de katılım finans sektörünün yarısına hizmet vermek ve Avrupa’da ilkleri gerçekleştirmek bizim için oldukça büyük bir sevinç. İnşallah geliştirdiğimiz yeni ürünlerle katılım bankacılığı sektörüne katkı sağlamaya devam edeceğiz.” diyor.

Architecht’in hikâyesi, Kuveyt Türk’ün 30 yılı aşkın tecrübesiyle ortaya çıktı


FinTech firması olan Architecht’in kuruluş hikâyesini sizden dinleyebilir miyiz?

Bildiğiniz gibi Architecht, Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olarak kurulmuş bir FinTech şirketi. Hikâyemiz, Kuveyt Türk Bilgi Teknolojileri olarak kendi bankamız için geliştirdiğimiz ana bankacılık uygulaması BOA’ya dayanıyor. Uçtan uca katılım bankacılığının tüm süreçlerine uygun modern bir sistemi hayata geçirirken, bunun sektörde de ihtiyaç olacağını öngörerek ilerledik. BOA’yı hayata geçirmemizden kısa bir süre sonra da sektörde büyük bir ihtiyaç olduğu öngörümüz doğrulandı. Yeni kurulan kamu katılım bankalarının sistemlerimize olan ilgisi sonucu şirket kurma aşamasına geçtik diyebiliriz. Malum, bir banka olarak ana faaliyetleriniz haricinde farklı alanlarda gelir getirici bir iş yapamıyorsunuz. İşte Architecht’in hikâyesi, Kuveyt Türk’ün 30 yılı aşkın bilgi teknolojileri tecrübesiyle bu şekilde ortaya çıktı.

"Ana bankacılık sistemi haricinde katma değerli ürünler de geliştirmek istedik"


Architecht olarak geliştirdiğiniz ve uluslararası platformlar tarafından da ödüle layık görülen FinTech ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

BOA finansal teknoloji çözümümüz, sektöre değer katmasının yanı sıra birtakım farklı ihtiyaçları daha iyi anlamamıza da sebep oldu. Bu anlamda ana bankacılık sistemi haricinde katma değerli ürünler de geliştirmek istedik. Bunların başında ApiGo ve PowerFactor geliyor. ApiGo; Avrupa merkezli bir açık bankacılık yönetmeliği olan PSD2 uyumlu API Gateway olarak hizmet verirken, PowerFactor de finans uygulamalarının kullanıcı güvenliğini sağlamaya devam ediyor. ApiGo, bu yıl içerisinde Middle East Stevie Awards’ta yeni ürün kategorisinde altın ödüle layık görüldü. PowerFactor ise bir hizmet olarak yazılım (SaaS) modeliyle şimdi tüm dünyaya açılacak.

"Türkiye’nin ilk faizsiz yatırım bankası olan Golden Global de bizi tercih etti"


Türkiye’de hizmet veren katılım bankalarına ne tür çözümler sunuyorsunuz? Bu hizmetlerin sözkonusu bankalara sağladığı avantajları Katılım Finans okurları için detaylandırır mısınız?

Bugün katılım bankalarının çoğu BOA sistemimizi kullanıyor. Emlak Katılım Bankası’nı teknik anlamda, Banka’daki ve bizim bünyemizdeki çalışma arkadaşlarımızın da yoğun gayretleriyle 3-4 ay gibi kısa bir sürede ayağa kaldırdık. Türkiye’nin ilk faizsiz yatırım bankası olan Golden Global de bizi tercih etti. Avrupa’nın ilk katılım bankası olan KT Bank AG ile sistemimizi, Almanya merkez bankası BaFin ile uyumlu hâle getirdik. Türkiye’de katılım finans sektörünün yarısına hizmet vermek ve Avrupa’da ilkleri gerçekleştirmek bizim için oldukça büyük bir sevinç. Bu bahsettiğim çalışmalara ek olarak katılım finans sektörüne emeklilik ve sigorta şirketleri de dâhil olmak üzere, özel çözümler üreterek onların teknoloji ortağı oluyoruz. İnşallah geliştirdiğimiz yeni ürünlerle katılım bankacılığı sektörüne katkı sağlamaya devam edeceğiz.

"Teknoloji anlamında çok hızlı ön plana çıktık"


Architecht, kurulduğu sene Türkiye’nin ilk 500 bilişim şirketi arasına girmeyi başardı. Bu önemli başarının altında neler yatıyor?

Bahsettiğim gibi Architecht, 30 yıllık bir kurumun kültürü ve birikimiyle hayata geçti. Böyle olunca tecrübemizi, bir teknoloji gücüne kolaylıkla çevirebildik. Vakıf Katılım Bankası’nı sıfırdan ayağa kaldırmak için sarf ettiğimiz çaba da buna eklenince, teknoloji anlamında çok hızlı ön plana çıktık. Bu sorunuza aslında yıllarca emek verdiğimiz BOA’nın, müşterilerimize sağladığı katma değer olarak cevap verebilirim.

"Türkiye yazılım ihracatının yüzde 7’sini Architecht olarak biz üstlendik"


Ülke ekonomisine katkı sunan ihracat operasyonlarınızla ilgili neler söyleyebilirsiniz?

Yakaladığımız ivme, elbette ki sadece Türkiye’de değil yurt dışında da ilgiyle karşılandı. Katılım bankacılığı bilgi sistemlerini ilk kez oluşturan şirketler ve ana iştirakimiz Kuwait Finance House’un teknoloji şirketi ITS ile yeni bir katılım bankacılığı platformu geliştirmeye ve bunu dünya genelinde tüm sektöre yaymaya karar verdik. Bu stratejik ortaklığımız, bizi Türkiye’de FinTech ihracatında da ön plana çıkardı. Bu bağlamda oyun ihracatını dışarıda tuttuğumuzda, Türkiye yazılım ihracatının yüzde 7’sini Architecht olarak biz üstlendik. Bahsettiğim çalışmamızı da bitirmeye çok yakınız. Sözkonusu projenin kısa bir süre içinde adından daha çok söz ettireceğine inanıyoruz.

"Türkiye FinTech sektörü; tüm dünyada takip ediliyor"


Türkiye’nin FinTech konusunda geldiği noktayı nasıl değerlendirirsiniz?

FinTech, Türkiye’de son 10 yıldır ciddi bir ilgi görmeye başladı. Özellikle ana bankacılık sistemleri konusunda Avrupa ve Amerika’ya kıyasla oldukça ileri seviyelerdeyiz. Mobil bankacılıkta da dünyaya liderlik ediyoruz. Tabii FinTech’ler, sektörün daha az gelişmiş tarafları için yeni hamleler yaparak bankacılığı da çevik tutmaya başladı. Ödeme kuruluşları ve elektronik para şirketlerine olan ilgiyi, gelen yurt dışı yatırım ve satın almalardan görebiliyoruz. Dolayısıyla Türkiye FinTech sektörü; tüm dünyada takip ediliyor, yatırımcılar da iştahlı. Ancak sektörün daha ileriye gitmesi için başta mevzuatın hızlı bir şekilde uyum sağlaması lazım. Denetimi arttırırken çevikliği de ileriye taşımamız gerekiyor.

"FinTech şirketi olarak Türkiye’yi yurt dışında temsil etmek istiyoruz"


Önümüzdeki döneme ilişkin hedefleriniz ve projelerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Dünya genel anlamda FinTech ile birlikte yazılımı da bir hizmet olarak ürünleştirme peşinde. Artık yazılımlar lisansı ile birlikte satılmıyor, hizmet olarak abonelikle satılıyor. Bu platformda ciddi bir yükseliş var. Biz de küresel anlamda SaaS ve FinTech birleşiminde ürünler üreterek dünyayı değiştirebilecek yeni çözümlerle piyasaya çıkmak, önder ve yol gösteren bir FinTech şirketi olarak Türkiye’yi yurt dışında temsil etmek istiyoruz.

Son olarak birkaç hususu da açıklamak isterim. FinTech sektöründe işbirliği yapmak isteyen tüm şirketlere kapımız açık. Bizler yetiştiğimiz kültür itibarıyla bilgiyi stoklamaya değil paylaşmaya çalışıyoruz. Yetiştirdiğimiz insan kıymeti de bunu gösteriyor. Gerek çalışma kültürü gerekse de iş yapma kültürü olsun, Architecht’e adım attığınızda kaliteyi hissedeceğinizi temin edebilirim. Geleceğin finans ve teknoloji dünyasını şekillendirmek isteyenlere de Katılım Finans dergisi aracılığıyla açık bir çağrı yapmış olalım.

Röportaj: Cem Eker
Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@