İslami Çerçevede Katılım Bankacılığı

Katılım Bankacılığı ekonomik ihtiyaçlarımızın İslami prensiplere uygun olarak giderilmesi noktasında çok önemli bir yere sahiptir

Katılım Finans Sistemi 15.06.2021, 09:41 01.07.2021, 09:17
İslami Çerçevede Katılım Bankacılığı

Toplumumuzun zihnini meşgul eden soruların önemli bir bölümü ekonomiyle ilgilidir. Üretim, tüketim, bölüşüm, büyüme, vergilendirme, finans gibi birçok ekonomik konu hayatımızın bir parçası durumundadır. Ayrıca, günlük hayatımızda sıkça gerçekleştirdiğimiz finansal işlemlerin dini esaslara uygunluğu da toplumumuz nezdinde önemsenen ve araştırılan önemli bir husustur. 1980’lerden sonra ülkemizde faaliyetlerine başlayan ve gün geçtikçe gelişen Katılım Bankacılığı ekonomik ihtiyaçlarımızın İslami prensiplere uygun olarak giderilmesi noktasında çok önemli bir yere sahiptir.

İslamiyet hayatın her alanını düzenler. Eksik hiçbir şey bırakmaz. Bunun en başında da iktisadi sistem gelir. İslam’ın önerdiği iktisat sisteminin doğru anlaşılmaması/işletilememesi şeklinde bir eleştiri varsa bu durum İslam’ın eksikliğinden değil, insanlığın doğru çözümü bulamaması/bilinen doğruyu işletememesinden kaynaklanmaktadır. İktisadi işlemlerin İslami prensipler çerçevesinde gerçekleştirilebilmesi için araştırma yaparak bilinçlenmek şarttır. Zira bir Müslüman, bu dünyada gerçekleştirdiği her türlü eylem için hesaba çekileceğini asla unutmamalıdır ve biliyoruz ki maddi konular imtihanın çok önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Peygamber Efendimizden rivayet edilen bir Hadisi şerifte “Kıyamet günü 5 şeyin hesabını vermeden kişi bırakılmayacaktır. 1.Ömrünü nerede harcadın? 2.Gençliğini nerede harcadın? 3.Malını nereden kazandın? 4. Malını nereye harcadın? 5.Bildiğinle amel ettin mi etmedin mi?” buyurulmaktadır. Hadisi Şerifte de dikkat çekildiği üzere kazandığımız ve harcadığımızın para konusu çok önemlidir.

Para denince aklımıza banka ve faiz konuları gelir ki Katılım Bankacılığı da faizsizlik ile bankacılık kavramlarının tam kesişiminde yer alır. Katılım Bankacılığı denince ise akla işlemlerin faizsizlik prensiplerine uygun yapılması gelmektedir. Doğrudur, ancak Katılım Bankacılığını sadece faizsizlik üzerinden tarif etmek, tarif edilenin sadece bir kısmına işaret eder. Katılım Bankacılığında gerçekleştirilen işlemlerin faizsiz olması katılım bankacılığında dikkat edilen tek prensip değildir. Katılım Bankacılığında esas alınan en önemli prensiplerden biri de gerçekleştirilen tüm işlemlerin “ahlak temelli” olmasıdır.

Katılım Bankacılığının büyümesi ticari ahlakın gelişmesine olumlu katkı sağlayacaktır

Toplumda huzuru ve bereketi arttırmasını sağlayacak en önemli mesele iktisadi sistemin ahlaki olabilmesidir. Bunun için bir dönüşüme ihtiyaç vardır ve bu dönüşüm ilk önce bireysel olarak zihinlerimizde başlamalıdır. "Mü’minlerin îmanca en kamil olanı, ahlâkı en güzel olanıdır", "İçinizden en çok sevdiklerim ve kıyamet gününde bana en yakın olanlarınız, ahlakı en güzel olanlarınızdır" hadisleri ahlakın önemini ortaya koyan sadece iki örnektir. Kur’an-ı Kerim’de adalet, ahde vefa, affetme, alçak gönüllülük gibi güzel ahlâki hasletlere teşvik eden ve zulüm, haksızlık, riya, haset gibi kötü hasletleri yasaklayan pek çok âyetin yer alması, Allah’ın (cc) ahlaka ne kadar önem verildiğinin bir göstergesidir.

Katılım Bankacılığı, 2025 yılında hedeflediği yüzde 15’lik pazar payına ulaşması yolunda emin adımlarla yürümektedir. Faizsizlik prensiplerinin yanında, ahlaki unsurları işlemlerine esas alan, işlemlerinde belirsizlik yer almayan, risk paylaşım temeli üzerine kurulmuş olan Katılım Bankacılığının büyümesi ve gelişmesi toplumumuzda ticari ahlakın gelişmesine de olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

Köksal Sarıca

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@