Tekâfül Sigortacılığı Ve Türkiye 

İslami sigortacılığın amacı yardımlaşmadır. Sigortacılık hizmeti alan kişilerden toplanan paralar İslami koşullar dikkate alınarak değerlendirilir ve bunlar danışma komitesinin onayından geçer

Katılım Finans Sistemi 17.06.2021, 10:04 01.07.2021, 09:18
Tekâfül Sigortacılığı Ve Türkiye 

Tekâfül sigortasını  geleneksel sigortalardan ayıran en önemli özelliği İslam'ın yasaklamış olduğu esaslara göre uygulanması bunu ifa ederken de hem kanunun gözettiği çerçevede ifa edilmesi hem de İslam'ın yasaklamış olduğu  esasların gözetildiği bir yapıyı içerisinde barındırmasıdır.

Sigorta, insanların günlük hayatlarına devam ederken oluşan risklere karşı kendilerini koruması anlamına gelmektedir. Sigorta, dünyada insanların iktisadi faaliyete katılmalarının yoğunlaştığı ve üretim faaliyetlerinde bir artışın olduğu sanayi devrimi ile yaygınlaşan bir terimdir. İslam dünyasında sigortacılık, gelişen dünya şartları ve insanların olağan akışlarında beklenmedik durumlara karşı kendilerini korumak için bir arayış içine girmelerinin sonucunda geleneksel sigortadan ayrılan bir terim haline gelmiştir. İslam dünyasındaki sigortacılığın tarihi genel olarak Sudan’da başlamıştır. Sudan’dan sonra tüm İslam ülkelerine yayılmış ve uygulanmaya devam etmiştir. İslami esaslara uygun sigortalara tekâfül sigortası denilmektedir.

Katılım sigortacılığı hukuki bir zemine dayandırılmıştır

Tekâfül sigortasını geleneksel sigortalardan ayıran en önemli özelliği İslam’ın yasaklamış olduğu esaslara göre uygulanması bunu ifa ederken de hem kanunun gözettiği çerçevede ifa edilmesi hem de İslam’ın yasaklamış olduğu esasların gözetildiği bir yapıyı içerisinde barındırmasıdır. İslami çerçevede incelendiğinde faiz, belirsizlik, kumar ve diğer esaslara uygun icra edilmesi anlamına gelmektedir.  Ülkemizde 2017 yılında katılım sigortacılığı çalışma usul ve esasları hakkında yönetmelik yayınlanarak amaç, kapsam, dayanak ve tanımlar yapılarak katılım sigortacılığı hukuki bir zemine dayandırılmıştır. Mudârabe yöntemi, vekalet yöntemi veya bunların ikisinin birlikte yapılabildiği yapılarda mevcuttur. Bunların yanında danışma kurullarını onayı ile de farklı modellerin hayatta geçirilmesi mümkündür.

İslami sigortacılığın amacı yardımlaşmadır

Faizsiz sigortacılığın ilkeleri şunlardır; bir dayanışma mekanizması ile işler yapılır. İslami sigortacılığın amacı yardımlaşmadır. Sigortacılık hizmeti alan kişilerden toplanan paralar İslami koşullar dikkate alınarak değerlendirilir ve bunlar danışma komitesinin onayından geçer. Toplanan fonlar, özü itibari ile sigortaya muhatap olan kişilere aittir. 

Gelişen dünya şartlarına göre artık sigortacılık da finans teknolojileri aracılığı ile kademeli olarak hayatımıza girmeye başlamıştır. İslami finans teknolojileri aracılığı ile hem maliyet avantajı hem de daha spesifik hizmetler sunulmaktadır. Dünya genelinde hızla yayılmakta olan bu gelişmeler sigortacılığın gelecekte nereye gideceği ile ilgili bir ipucu niteliğindedir. Ülkemizde de bu gelişmeler önemle takip edilmektedir.

Türkiye’deki sigortacılık uygulamaları nelerdir?

Ülkemizde hem bankacılık sektörü hem de sigortacılık sektöründe sunulan hizmetler; konut sigortası, zorunlu deprem sigortası, kasko sigortası, zorunlu trafik sigortası, sağlık sigortası, yurtdışı sigortası ve kişiye özel diğer sigortalar da ülkemizde uygulanmaktadır. Sigortacılık sektörü ülkemizde devamlı gelişen dinamik bir sektördür. Hem yeni olması hem de şartların değişmesi bu alanların çeşitli olmasına hizmet etmekte,  kişiye özel sunulan hizmetlerin farklılığı sigortacılık sektöründeki ivmeyi arttırmaktadır.

Emre Kocaoğlu

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@