Endonezya Cumhuriyeti Merkez Bankası Vakfın, Ekonominin Önemli Sütunlarından Biri Hâline Gelmesini Sağlamaya Yönelik Dört Adımı Belirledi

Küresel Ekonomi 10.05.2021, 17:55 31.05.2021, 13:15
Endonezya Cumhuriyeti Merkez Bankası Vakfın, Ekonominin Önemli Sütunlarından Biri Hâline Gelmesini Sağlamaya Yönelik Dört Adımı Belirledi

Endonezya Cumhuriyeti Merkez Bankası (Bank Indonesia "BI"), İslami sosyal finans araçları ile İslami ticari ve sosyal finans entegrasyon araçlarının kullanımının, ulusal ekonomiyi stratejik açıdan destekleyebilecek kapasiteye sahip üretken Vakfın geliştirilmesi konusunda yardımcı olabileceğini saptadı. BI Yöneticisi Perry Warjiyo'ya göre, üretken vakfın Endonezya ekonomisinde stratejik bir sütun hâline getirilmesine yönelik dört temel adım mevcuttur.

Bu Konu Neden Önem Taşımaktadır? 

Endonezya Vakıf Kurulu Başkanı Muhammad Nuh, Endonezya'nın şu anda toplumsal yapılarda vakfa yönelik kolektif farkındalığın artması ve vakıf yönetiminde teknolojinin kullanılması sonucu ortaya çıkan ulusal kapsamda yeni bir Vakıf canlanma dönemine girdiğini belirtti. Buna yanı sıra, bu tür Zekât, İnfâk ve Sadaka (ZIS) gibi İslami sosyal finans araçları, COVID-19'un sosyal etkileri ile başa çıkmak amacıyla Endonezya Hükûmeti'nin sosyal koruma programlarına stratejik destek sağlama konusunda önemli bir rol oynamaktadır. 

Ayrıntılar

  • İlk adım, Vakıf temelli üretken projelerin tasarlanmasına yönelik kapasiteyi içerir. 
  • İkinci adım ise İslami ticari ve sosyal finans entegrasyon araçları ile İslami sosyal finans araçları arasında entegre olan bir finansal yönetimin tasarlanmasına yönelik kapasiteyi ifade eder. Örneğin, Bireysel SWR001 ve SWR002 yoluyla Para Vakfı ile Bağlantılı Sukuk (CWLS).
  • Üçüncüsü, Şeriat hükümlerine uyumun sağlanmasıdır.
  • Son olarak dördüncü temel adım da Vakfın dijital hâle getirilmesi ve insanların Vakfa katılmasının kolaylaştırılmasıdır. BI, Vakıf dâhil olmak üzere ödeme sisteminin dijitalleştirilmesi hususunu QR Kod Endonezya Standardı (QRIS) aracılığıyla da desteklemiştir.
  • Bu konuya ilişkin tartışma ise 7 Mayıs 2021 tarihinde "Dijital Dönüşüm ve Ekosistem Güçlendirme Yoluyla Yeni Vakıf Çağı" başlıklı Üretken Vakıf hakkında ulusal bir İnternet tabanlı seminer aracılığıyla sanal olarak gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: Islamic Markets

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@