GCC Bireysel Bankaları, Düşük Gelir Artışı İçin Hazırlanıyor

Bölgesel bankalarda pandemiden en çok etkilenenler, bireysel bankacılık ürünleri tüketici kredileri ve mevduat gelirleri oldu.

Küresel Ekonomi 24.02.2021, 15:55 12.04.2021, 12:16
GCC Bireysel Bankaları, Düşük Gelir Artışı İçin Hazırlanıyor

Bölgesel bankalarda pandemiden en çok etkilenenler, bireysel bankacılık ürünleri tüketici kredileri ve mevduat gelirleri oldu.

GCC'de (Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi) bulunan üç önemli ekonominin bireysel bankacılık sektörünün, 2019'dan önceki beş yıllık dönemde gerçekleşen güçlü artışa kıyasla 2024 yılına kadar düşük gelir artışı kaydetmeleri bekleniyor.

Boston Consulting Group'a göre, BAE, Suudi Arabistan ve Kuveyt'te, 2019-24 döneminde hızlı bir toparlanma olsa bile, 2024'te bireysel bankacılıkta gelir artışı yalnızca yüzde 1,6'lık yıllık bileşik büyüme oranında olacak veya 26,4 milyar dolardan 28,6 milyar dolara çıkabilecek. Büyüme oranının, 2014–2019'da kaydedilen güçlü artışa kıyasla yüzde 5,5'lik bir YBBO ile yavaşladığı görülüyor.

Bununla birlikte BCG'nin "Küresel Bireysel Bankacılık 2021: Ön-arka dijital bireysel banka" raporunda, yavaş toparlanma durumunda, gelir artışının eksi yüzde 0,1'lik bir YBBO ile 26,3 milyar dolara düşmesi beklenirken, daha da derin etkiler görüldüğü takdirde, gelir havuzunun eksi yüzde 2,1'lik bir YBBO ile küçüleceği tahmin edilmektedir.

"Pandemi, bireysel bankacılık sektörüne ciddi hasarlar verdi ve GCC bireysel bankaları muhtemelen bu süreci yavaş toparlanmayla geçirecekler," diyor BCG genel müdür ve ortağı Godfrey Sullivan.

"Bu durumda, bölgesel bireysel bankaların gelir havuzu da 2019'daki seviyesine ancak 2024'te ulaşacak gibi görünüyor. Yani bizi hareketsiz bir piyasanın beklediğini söyleyebilirim."

Bölgesel bankalarda pandemiden en çok etkilenenler, bireysel bankacılık ürünleri tüketici kredileri ve mevduat gelirleri oldu. 2019'da bireysel bankacılık gelirlerinin yüzde 80'ini krediler (ipotek senetleri ve tüketici kredileri) ile mevduatlar oluştururken, son dönemde yaşadıklarımız bizlere ödeme, ipotek ve yatırım ürünlerinin bireysel bankacılık gelirindeki büyümeyi yönlendirecek ana kaynaklar olabileceğini gösteriyor. GCC'deki bu gelir artışına katkı sağlayacak bir diğer husus ise elbette dijital ödemelerin ve e-ticaret adaptasyonunun hızlandırılması olacak.

Küresel kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's'a göre, BAE bankacılık sektörü, pandeminin etkisini 2021 yılında kademeli olarak arkada bırakacak.

Kuruluş, yakın tarihli bir raporda bankaların varlık kalitesinin de büyük olasılıkla kötüye gideceğini ve risk maliyetinin 2020'deki şok dalgalarının etkisini hissetmeye başladıkça daha da artacağını söyledi. S&P analistleri, devam eden düşük faiz oranları göz önüne alındığında, bankaların kârlılığının 2021'de düşük kalacağını ve bazı bankaların zarara uğrayabileceğini söyledi.

Sullivan, düşük gelir artışının olduğu bir pazarda, bankaların pazar payını alarak büyüdüğünü ve rekabetlerini nihai kullanıcılara daha cazip ve daha geçerli teklifler sunarak gerçekleştirdiklerini anlattı. "Değişen tüketici tercihleri ve büyüyen nüfus artışının karşısında, kurumların rekabet gücünü korumaları için veri ve analitiğin daha iyi uygulanmasına biraz daha odaklanmaları ve tüm ürünlerini mevcut müşteri tabanına çapraz bir şekilde satmaları daha önemli."

BCG, mevcut piyasa koşullarında, bireysel bankaların müşteri deneyimlerini iyileştirme, gelirlerini artırma, sürdürülebilir beceriler oluşturma, maliyetleri düşürme ve kontrollerinin kalitesini artırma konularında çok büyük zorluklarla karşı karşıya olduklarını dile getirdi. Rapor, "Stratejilerini yeniden belirlemeye ve yeni bir maliyet paradigması düşünmeye, dijital değer akışları ve toplu bir işletim modelini göz önünde bulundurmaya başlamalılar" diye belirtiyor.

"Geleceğin bireysel bankaları için organizasyonel değişim ve dijital yetenekler oluşturulması gerekiyor. "Düşük faiz oranları muhtemelen devam edeceğinden, bankalar müşterilerine daha iyi büyüme ve servetlerini korumanın yolları konusunda tavsiyelerde bulundukça, varlık yönetimi tekliflerini geliştirmek de dâhil olmak üzere ücret geliri önemli bir konuma geliyor."

Kaynak: 2021 Khaleej Times. SyndiGate Media Inc.

Zawya

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@