S&P Global Ratings, İslami Finansmanı Geliştirmeye Yönelik Yeni Denetim Standardından Bahsetti

S&P Global Ratings, AAOIFI tarafından belirlenen en güncel denetim standardının İslami finans piyasasının yönetişimini ve büyümesini güçlendirmeye yardımcı olacağını bildirdi.

Küresel Ekonomi 27.05.2021, 14:17 01.06.2021, 15:56
S&P Global Ratings, İslami Finansmanı Geliştirmeye Yönelik Yeni Denetim Standardından Bahsetti

S&P Global Ratings, AAOIFI tarafından belirlenen en güncel denetim standardının İslami finans piyasasının yönetişimini ve büyümesini güçlendirmeye yardımcı olacağını bildirdi. Yeni standarda yönelik bir incelemede, S&P Global Ratings, Şeriata uyuma ilişkin dış denetimin İslami finans alanında yönetişimi güçlendireceğini belirtti.

Uluslararası derecelendirme kuruluşuna göre, yeni standart, bir finans kuruluşu tarafından Şeriat'a uyumun dış denetimi için kriterler belirlemekte ve söz konusu uygulamanın gerçekleştirilmesi sırasında dikkate alınması bulundurulması gereken temel hususlara yönelik birtakım yönergeler sağlamaktadır.

S&P Global Ratings, İslami Finans Uluslararası Başkanı Dr. Mohamed Damak, İslami finans kuruluşlarının uyum sağlaması gereken Şeriat kurallarına yönelik birleşik bir kaynağın bulunmadığı hususuna ek olarak, AAOIFI'nin yeni standardının mevcut standartlar ve düzenlemeler arasında bir hiyerarşi oluşturarak söz konusu boşluğu giderdiğine işaret etti. Damak, "Bizim görüşümüze göre, yeni denetim standardının uygulanışı İslami finans kuruluşlarında Şeriat yönetişimini ve piyasa disiplinini geliştirmelidir" dedi.

AAOIFI'nin standardın kurumsal veya devlet sukuk düzenleyicileri gibi iç Şeriat denetimine tabi olmayan kuruluşlarca ihraç edilen piyasa araçlarına uygulanıp uygulanmayacağı hususuna değinmediğini ve dış denetim uygulamasının söz konusu araçları kapsayacak şekilde genişletilmesinin güvenilirliğin de güçlendirilmesine yardımcı olabileceğine dikkat çekti. Son verilerin de İslami finans faaliyetlerinde büyük bir artış olduğunu gösterdiği üzere, küresel İslami finans varlıklarının 2024 yılına kadar 3,69 trilyon dolara yükselmesi beklenmektedir.

Kaynak: THE NATION

By Taofik Salako, Deputy Group Business Editor

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@