Katılım Finans Sisteminde İşin Özü Samimiyettir

​​​​​​​Katılım Bankaları, bankacılık sisteminin gerektirdiği tüm ürün ve hizmetleri İslami prensipler doğrultusunda sunarak müşteriler tarafından ilk tercih edilen banka olmak gayretindedir.

Standartlar ve Yönetim 24.05.2021, 16:27 31.05.2021, 13:27
Katılım Finans Sisteminde İşin Özü Samimiyettir

Ülkemizde ilk etapta, İktisadi/finansal sistemin İslami kesim tarafından etkin olarak kullanılmasını sağlamak ve bu kesimin sahip olduğu varlıkları sistem içine çekebilmek amacıyla kurulmuş olan Katılım Bankacılığının günümüzdeki amacı artık bunlarla sınırlı değildir. Katılım Bankaları, bankacılık sisteminin gerektirdiği tüm ürün ve hizmetleri İslami prensipler doğrultusunda sunarak müşteriler tarafından ilk tercih edilen banka olmak gayretindedir. Katılım Bankacılığı, zaman zaman konvansiyonel bankacılığa göre ürün ve hizmetlerinin yetersizliği noktasında eleştirilere maruz kalmaktadır. Bu eleştirilerin haklı olduğu tarafları olsa da genelde abartıldığını söyleyebiliriz. Sözkonusu eleştirilerin haklı olduğu kısımlar için gösterilecek samimi yaklaşımlar tüm sorunların çözümünü sağlayacaktır.

İnsanların ortak dili samimiyettir

Samimiyet özü sözü bir olmaktır. Gerçekte düşündüğü gibi davranabilme cesareti gösterebilmektir. Takiye yapmamak, nabza göre şerbet vermemektir. Gençlerin tabiri ile yanar-döner olmamaktır. Mevlana’nın söylediği gibi, ya olduğun gibi görünmek ya da göründüğün gibi olabilmektir.

Her şey zıttı ile anlam kazanır kaidesine binaen samimiyete gölge düşüren en büyük illet; mal, mevki, saygı, şöhret vs. kazanmak için yapılan davranışlar ve gösteriştir. Zira bir kişi; görsünler, duysunlar diye iş yapıyorsa bu kişinin eline geçecek olan dünyada ve ahirette ziyandan başka bir şey olmayacaktır. Samimiyetsiz olan bir kişi toplumda hemen kendini belli eder ve kolayca fark edilir. Samimiyet, gecenin karanlığı gibi sessiz ve sakindir. Gece karanlığında bir ateş yakılırsa nasıl ki etraftaki herkes bunu görür, aynı şekilde samimiyetsiz davranışlar da herkes tarafından görülür ve anlaşılır. Yapmacık davranışlar, sahte gülüşler, karşısındaki insanı değersiz görmeler, arkadan konuşmalar gibi canımızı acıtan bu samimiyetsiz davranışlar günümüzde kanayan bir yara olarak artmakta ve insanlara ciddi zararlar vermektedir. İnsan böylesine sahtelik içerisinde kendi öz benliğinden hızla uzaklaşmakta ve bu samimiyetsizlik yayılarak maalesef normalleşmektedir. Kişiler işine, eşine, arkadaşlarına karşı samimi davranmadığının farkında olmadıkları gibi bu halden dolayı rahatsızlık hissetmez duruma gelmiştir.

Samimi olabilmek, insanlara güveni gerektirir

Hepimiz hayatımızı başka insanlarla paylaşıyoruz ve bizim yaşadıklarımız ile birçok kişinin yaşadıkları birbirlerinin içine geçiyor. Tanıştığımız herkesin yaşamımıza kattığı şeyler olduğu gibi bizim de onların yaşamına kattıklarımız oluyor. Tanıdığımız herkes hayat duvarımıza astığımız resimler gibi bizde izler bırakıyor. Samimi ilişkiler kurduğumuz kişilerin resimleri sürekli asılı kalmaya devam ederken, samimiyetsiz kişilerin resimleri ise zaman içinde kendiliğinden silinip gidiyor. Yaşamında olduğumuz kişilerin hayat duvarlarında kalıcı olmanın ilk şartı ilişkide bulunduğumuz kişilere samimi davranabilmektir. Samimi olabilmek, insanlara güveni gerektirir. Samimi olmayan davranışlar kişinin kendi ile barışık olmamasına neden olur ki bunun sonucunda da kişide güvensizlik duygusu olur. Kişilere karşı oluşan bu güvensizlik hali zaman içinde kişinin özel hayatını etkilediği gibi iş hayatını da olumsuz olarak etkiler.

Katılım Finans sisteminin hedeflerine ulaşabilmesi için samimi çabalar şarttır

Yaptığınız işte ne kadar samimiyseniz o kadar başarılı olursunuz. Bir kişinin gurur ve enaniyetten uzaklaşıp işini severek, benimseyerek ve samimiyetle yapması durumunda başarı kaçınılmaz olacaktır. Aksi halde, samimiyetsizlik ile gerçekleştirilen işler toplum nezdinde fark edilip hak ettiği değeri alacaktır.

Katılım Finans sisteminin hedeflerine ulaşabilmesi için de samimi çabalar şarttır. Dinimizin emirleri ile uyumlu bir ekonomik modelin ancak samimi yaklaşımlar sayesinde büyüyüp gelişmesi mümkündür. Yeter ki tüm çalışmalarımızda samimi olup, yapılan işlerde kişisel çıkarları değil, Allah’ın rızasını gözetebilelim. Bu bakış açısı sayesinde Katılım Finans sisteminin toplum nezdinde hak ettiği itibara ulaşacağı muhakkaktır.

Samimiyet her işin özüdür

Peygamber Efendimizin “Din samimiyettir” sözü, samimiyetin her işin anahtarı ve her işin özü olduğunu bizlere öğretiyor. O halde bize düşen gurur, benlik ve rekabetten doğan kin ve düşmanlık yerine her yapacağımız işe sevgi ve samimiyetle yaklaşmamızdır. Zira samimiyetsizlik ile yapılan her türlü fiilin sonu hüsran olacaktır.

Köksal Sarıca

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@