Küresel Sukuk İhracının 2021'de Azalması Bekleniyor

Sukuk 04.03.2021, 11:50 24.06.2021, 11:38
Küresel Sukuk İhracının 2021'de Azalması Bekleniyor

Moody's raporuna göre, 2020 yılında 109 milyar ABD doları olarak hesaplanan brüt uzun vadeli küresel devlet sukuku ihraçlarının 2021 yılında 96 milyar ABD dolarına düşmesi bekleniyor.

Moody's Yatırımcılar Hizmeti araştırma raporunda, 2021 yılında yükselen petrol fiyatları, koronavirüs sebebiyle azalan harcamalar ve hukuk ihracında lider ülkelerde hızlanan ekonomik faaliyetlerin sonucunda finansman ihtiyaçlarının düşeceği, küresel sukuk ihracının da paralel olarak azalacağı belirtildi.

2020 yılında pandemi dolayısıyla önde gelen sukuk ihraççısı devletlerde bütçe açıkları görülürken, yılın ikinci yarısında piyasa koşullarının gelişmesiyle sukuk ihracında da ciddi bir ivme yakalanmıştı. 2019'da 73 milyar ABD dolarında kapanan uzun vadeli küresel devlet sukuk ihracı, 2020 yılında yüzde 49 oranında artarak 109 milyar ABD dolarına yükseldi.

Sukuku ihraçlarının, 2021 yılında 96 milyar ABD dolarına düşmesi bekleniyor

Moody's raporuna göre, 2020 yılında 109 milyar ABD doları olarak hesaplanan brüt uzun vadeli küresel devlet sukuku ihraçlarının, 2021 yılında 96 milyar ABD dolarına düşmesi bekleniyor. Beklenilen düşüşe rağmen sukuk ihraçları, özellikle Malezya ve Endonezya gibi ülkelerde, pandeminin devlet ekonomilerindeki etkilerinin bir süre daha devam etmesiyle hemen düşmesi beklenmeyen finansman ihtiyaçlarından dolayı, pandemi öncesi 2017-19 dönemindeki 65,7 milyar ABD doları ortalamasının üstünde seyredecek.

"Makroekonomik ortamın geliştirilmesi, bu yılki bütçe açıklarını daraltmamıza yardımcı olacaktır. Petrol fiyatlarındaki yükseliş, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerindeki gelir ve dar bütçe açıklarını yükseltecek, hatta Malezya (A3 istikrarlı) ve Endonezya (Baa2 istikrarlı) gibi Güneydoğu Asya ülkelerindeki açıklar bile bundan etkilenecek," diye belirtti Moody's analisti Thaddeus Best.

Rapora göre sukuk ihraçlarındaki uzun vadeli büyüme trendi kaldığı yerden devam edecek. "Yüksek petrol fiyatlarının ve koronavirüs sebebiyle harcamaların azalmasından dolayı lider sukuk ihraççısı devletlerin bütçe açıklarında hafif bir daralma görmüş olsak da devir gereksinimleri 2022'de net bir şekilde artacak ve bu durum GCC ülkeleri tarafından ihraç edilen büyük miktarda sukuk aracının vadesinin düşmesiyle yansıyacak. Suudi Arabistan'da hemen hemen 11 milyar ABD doları gibi bir miktardan bahsedebiliriz örnek olarak," diyor Best raporda.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, küresel sukuk piyasasının, 2021 boyunca ve hatta 2022'de de rekor düşük faiz oranlarına ve bol likidite mevcudiyetine devam etmesini bekliyor. S&P bu sene Malezya, Endonezya ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC) ülkelerinden iyileşmeler sayesinde yaklaşık 140-155 milyar ABD doları sukuk ihracı bekliyor.

"GCC ülkeleri, Malezya, Endonezya ve Türkiye gibi İslami finansın önemli ülkelerinden GSYİH büyümesi ve 2020'deki duraklamayı arkalarında bırakmalarını bekliyoruz. Ayrıca petrol fiyatlarının da varil başına 50 ABD doları gibi bir yerde sabitleneceğini düşünüyoruz. Tüm bu unsurlar, 2021 yılında küresel sukuk piyasalarında 2020'ye kıyasla daha güçlü bir performansa işaret ediyor," diye yazdı ocak ayında yayımlanan S&P raporunda.

Zawya

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@