Başarımız, Uluslararası DNA’mızdan Gelı̇yor

Attijariwafa Bank’ın Fas bankacılığındaki yerini ve Türkiye ile ilişkilerini Attijariwafa Bank Uluslararası Grup Başkanı Sanaa Drissi Alami’den dinledik

Ülke Panoraması 14.01.2021, 22:48 12.04.2021, 12:36
Başarımız, Uluslararası DNA’mızdan Gelı̇yor

Attijariwafa Bank’ın Fas bankacılığındaki yerini ve Türkiye ile ilişkilerini Attijariwafa Bank Uluslararası Grup Başkanı Sanaa Drissi Alami’den dinledik

Fas merkezli Attijariwafa Bank, 25 ülkede hizmet veren dev bir kadro ile bankacılık faaliyetlerini sürdürüyor. Kurum’un başarı anahtarını, Fas bankacılığındaki yerini ve Türkiye ile ilişkilerini Attijariwafa Bank Uluslararası Grup Başkanı Sanaa Drissi Alami’den dinledik.

Evrensel bankacılık modeliniz ve Afrı̇ka’ya yayılan şubelerinizle Fas’ın en büyük ve lider konumundaki ticaret bankasısınız. Ayrıca Attıjarıwafa Bank olarak toplam 25 ülkede 20 bin 125 çalışana sahip büyük bir aileyi oluşturuyorsunuz. Bu başarıyı neye borçlusunuz?

Centenary Bank’in başarısı; uluslararası DNA’sından, evrensel iş yapış modelinden, paydaşlarının Afrika kıtası vizyonundan, perakendecilik, kurumsal yatırım bankacılığı ve finans hizmetleri ile birçok müşteri türüne hitap etmesinden gelmektedir. Ayrıca sunduğu yenilikçi ve çeşitli bankacılık çözümleri, 15’i Afrika’da olmak üzere toplam 25 ülkede ayak izlerinin bulunması ve çalışan çeşitliliği de bu başarıyı perçinlemektedir. Ayrıca banka, 15 yıldan kısa süre içinde yurt dışına açılan ilk Afrika bankacılık grubu olmasıyla da (Güney Afrika’yı hariç tutuyoruz) fırsatları değerlendirmeyi ne kadar iyi bildiğini göstermiştir. Bu, dünya için olduğu kadar “bize inanan” müşterilerimiz ve ortaklarımız için de etkili bir başarıdır.

Attıjarıwafa’ya bağlı bir kuruluş olan Bank Assafa, Fas’taki dev ağı ve katılım finans ürünleri konusundaki uzmanlığıyla öne çıkıyor. Kurumunuzun, ülkenin finans sistemindeki yeri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Attijariwafa Bankası’nın girişimiyle 2010 yılında kurulan Dar Assafaa, Fas piyasasının ilk katılım penceresi olmuştur. Kurum, yavaş yavaş katılım finansının kilometre taşı olmuştur. 2017’de kabul edilen 33/01 Kanunu’na kadar da Bank Al Maghrib ve Ulema İdare Meclisi ile yakın ilişki içinde bulunmuştur. Bu süre zarfında da Fas katılım piyasası için gerekli düzenleyici ve operasyonel ekosistemin gelişmesine katkı sağlamıştır. 2017’de kabul edilen Kanun ile birlikte Dar Assafaa, Assafa Bank adını almış ve dev pazar payı neticesinde, sekiz yeni banka içinde lider konuma yükselmiştir. 2020 Haziran sonu itibarıyla banka, ülkedeki 40 şubesiyle toplam mevduatın yüzde 32’si, toplam finansmanın yüzde 36’sı ve tüm ülkedeki şube ağının %26’sına sahip olmuştur.

Türkiye’deki bankalar ve katılım bankaları ile olan ilişkinizi değerlendirir misiniz?

Karşılıklı güven üzerine kurulan ilişkimiz, iki bankacılık sistemini de etkileyen tarihsel ve yapısal olayları başarıyla aşmış ve asla kopmamıştır. Üst üste koyularak ilerleyen karşılıklı bilgi birikimi ve birbiri ardına gelen zorluklar, Attijariwafa Bank’i Türkiye’deki konvansiyonel bankalar kadar katılım bankaları ile de çapraz ilişki içinde piyasa yapıcı seviyesine getirmiştir. İş ilişkimiz hâlen uluslararası garantiler, dış ticaret ve banka kredi sendikasyonuna odaklı olarak ilerlemektedir.

Uzun yıllar Türk bankaları ile yakından çalışmamız hem ufkumuzu açmış hem de beraberinde bazı zorluklar getirmiştir. Zira bankalar oldukça dinamik, rekabetçi ve ileri derecede dayanıklılığa ve inovasyona tabidir.

Attijariwafa Bank Uluslararası Grup Başkanı Sanaa Drissi Alami

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@