İslam Tı̇caretı̇ Gelı̇ştı̇rme Merkezı̇ Nasıl Çalışıyor?

İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), belirlediği hedeflere ulaşmak için altı temel faaliyet alanı oluşturmuştur

Ülke Panoraması 14.01.2021, 22:52 12.04.2021, 12:35
İslam Tı̇caretı̇ Gelı̇ştı̇rme Merkezı̇ Nasıl Çalışıyor?

İslam Ticareti Geliştirme Merkezi (ICDT), belirlediği hedeflere ulaşmak için altı temel faaliyet alanı oluşturmuştur

Sevgili Okurlar,

Fas Panorama yazı dizisi kapsamında bugün sizlere İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (OIC) ortaklığıyla İİT ülkeleri arasında ticaret ve yatırımı teşvik etme amacıyla 1984 yılında Kazablanka’da kurulan İslam Ticareti Geliştirme Merkezi’nden (ICDT) bahsetmek istiyorum.

Öncelikle konuyu daha anlaşılır kılmak adına öncelikle Merkezin benimsediği hedeflerden bahsetmek gerekirse şunları söyleyebilirim:

  • İİT ülkeleri arasında düzenli ticaret ve alışverişi teşvik etmek,
  • İİT ülkeleri arasında ticaret akışını geliştirecek yatırımları teşvik etmek,
  • Üye devletlerin ürün ve hizmetlerinin tanıtımına katkıda bulunup yabancı pazarlara erişimlerini desteklemek,
  • Ticaret bilgilerini yaygınlaştırmak,
  • Üye devletlere ticaret geliştirme ve uluslararası müzakereler konusunda destek olmak,
  • İİT girişimlerine ve ekonomik aktörlere yardımları genişletmek.

Hedeflere ulaşmak ı̇çı̇n 6 temel faalı̇yet alanı

ICDT, yukarıda bahsettiğim hedeflerine ulaşmak için altı temel faaliyet alanı oluşturmuştur. Merkezin tüm faaliyetlerinin ve organizasyonel yapısının üzerine kurulu olduğu bu altı alan; ticaretin promosyonu, ticaret bilgilendirme, yatırım promosyonu, eğitim, uluslararası ticaret müzakereleri ve çalışmalar/araştırmalar şeklinde sıralanmaktadır.

Bunların yanı sıra ICDT, İİT Yeni On Yıllık Eylem Planı’nın (İİT-2025) uygulanmasını koordine etmekten de sorumludur. Bu kapsamda ICDT’nin, İİT-2025 Eylem Planı’nın uygulanması üzerine hazırladığı ilerleme raporunda bazı noktalara dikkat çekilmektedir. Bu noktalardan da kısaca şu şekilde bahsetmek isterim:

  • İİT Üye Ülkeleri, 2019 yılında toplam 2 trilyon dolar değerine ulaşan ticaret hacmi ile dünya ticaretinden yüzde 10,5’lik bir pay almışlardır. 2019 ticaretinin baş aktörleri Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Malezya, Türkiye, Endonezya, Katar, Kuveyt, Mısır, Nijerya ve Lübnan olmuştur. Bu 10 ülke, 2018 yılında İİT ülkeleri arasındaki ticaretin yüzde 51’ini üstlenmiştir.
  • İİT kurumlarının programlarının ortak girişimleri ile diğer bölgesel ve uluslararası kurumlarla yapılan iş birlikleri; üye devletlerin toplam ticaretinde 2016’da yüzde 18,69 olan İİT üye ülkeleri arasındaki ticaret payının, 2018’de yüzde 21,02’ye çıkarılmasına katkıda bulunmuştur.

İİT Tı̇caret Yol Harı̇tası (OIC Trade Map) oluşturuldu

ICDT’nin Uluslararası Ticaret Merkezi (ICT-Cenevre) ile iş birliği çerçevesinde Aralık 2016 tarihinde 57 üye devlet için özel olarak İİTTicaret Yol Haritası hazırlanmıştır. Özetle İİT Ticaret Yol Haritası, kullanıcı dostu ve kolaylıkla erişilebilir bir formatta ticaret akışına dair bilgiler sunmaktadır. TINIC (İslam Ülkeleri için Ticaret Bilgi Ağı) kullanıcıları; İİT ülkeleri hakkında ulusal ihracat performansı, uluslararası talep, alternatif pazarlar ile ülke ve ürün perspektifinden rakiplerin rolü gibi göstergelerin yer aldığı dev bir ticaret veri tabanına ulaşabilmektedir. Ayrıca altı basamaklı tarife bilgileri; ihracatçıların bir ürün grubuna uygulanan ortalama koruma düzeylerine genel bakış atabileceği, pazarları hızlı bir şekilde tarayabileceği ve sıralayabileceği bir ortam sağlamaktadır.

TKBB Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Fatma Çınar

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@