TKBB İle İş Birliği Sağlayacağız

TKBB ile yapacağımız iş birliğinin, iki ülkenin İslami bankacılık süreçlerine ve projelerine çok faydalı olacağına inanıyorum.

Ülke Panoraması 13.01.2021, 23:07 12.04.2021, 12:35
TKBB İle İş Birliği Sağlayacağız

TKBB ile yapacağımız iş birliğinin, iki ülkenin İslami bankacılık süreçlerine ve projelerine çok faydalı olacağına inanıyorum.

Finans alanı, Bahreyn’de hizmet veren en önemli sektörlerin başında gelmektedir. Öyle ki Bahreynliler iş gücünün yüzde 65’inden fazlasını temsil eden finans sektörü, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasına da (GSYİH) önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Bu da sektörün, ülkenin büyümesinde kilit rol oynayan en temel güçlerden biri olduğunu göstermektedir.

Bahreyn Bankalar Birliği’nin kurumsal yapısı

Bahreyn Bankalar Birliği (Bahrain Association of BanksBAB), 1979 yılında bakanlık emri ile kurulmuştur. Sözkonusu kuruluş; Bahreyn Krallığı içinde tüm bankacılık kurumlarını bir araya getirerek Bahreyn’in, Orta Doğu’nun finans merkezi olma imajını daha fazla güçlendirmeyi amaç edinmektedir. Bu kapsamda hâlihazırda 13 üyeli bir yönetim kurulumuz ve bunun yanı sıra emekli CEO’lardan oluşan bir danışma kurulumuz da mevcuttur. BAB; bilişim teknolojileri, hukuk ve AR-GE gibi farklı alanlarda dış kaynaklardan yardım aldığı için küçük bir yönetici kadroya sahiptir. Görevlerimizi de çoğunlukla siber güvenlik, kara para aklamayla mücadele, sürdürülebilir gelişim, risk, ürünler ve hukuk gibi çeşitli alanlarda 11 farklı sektörel komite üzerinden gerçekleştirmeye devam etmekteyiz.

Bahreyn’in İslami finans ekosistemi

Bahreyn, şu an İslami finans alanında dünya lideri konumundadır. Ayrıca İslami finansın kalkınması konusunda ODKA (Orta Doğu Kuzey Afrika) bölgesinde 1’inci, dünyada ise 2’nci sırada yer almaktayız (ICD, 2019- özel sektörünün gelişiminden sorumlu kurum, IsDB iştiraki). Ülke, 1979’da Bahreyn İslam Bankası’nı kurarak İslami bankacılığa emsal olmuştur. Bu tarihten itibaren İslami bankacılıkta şer-i uyum kavramlarını, kurallarını ve standartlarını her geçen gün daha da geliştirmekteyiz. Bunun yanı sıra Krallığımız hem ana akım İslami finans hem de şer-i uyumlu ürünler sunan yeni nesil FinTech girişimcilerinin ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verebilecek bir konuma da sahiptir.

Bahreyn, önemli İslami finans kurumlarına sahip

Yeniliğe ve müşteri hizmetlerine odaklanmamız, İslami finansın gelişimi için Bahreyn’i ilk adres yapmaktadır. Ayrıca Krallık, 15 toptan İslam bankası ve altı İslami perakende bankası sayesinde bölgesindeki en fazla İslami finans kurumuna ve bağlantıları çok güçlü bir ekosisteme sahiptir. Bunlara ek olarak Bahreyn, İslami finansın gelişmesine katkı sunan İslami Finansal Kurumlar için Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI), Uluslararası İslami Finans Piyasası (IIFM) ve İslami Uluslararası Derecelendirme Ajansı (IIRA) gibi birçok önemli kuruluşa da ev sahipliği yapmaktadır. Öte yandan Bahreyn, varlık yönetiminden sukuk ihracına, şer-i uyumlu sigortadan mükerrer sigortaya kadar İslami finansın tüm alanlarında uzmanlaşmış bir ülke olarak ön plana çıkmaktadır. Bu konuda Bahreyn Merkez Bankası (CBB), yenilikçi ürünlerin tanıtımında önemli bir rol oynamaktadır.

Türkiye Katılım Bankaları Birliği ile anlaşma imzalanacak

Karşılıklı yatırımları teşvik etmek ve iki tarafın da birbirinin finans ile bankacılık dünyasındaki donanım ve tecrübelerinden faydalanabilmesi amacıyla Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile iş birliğimizi güçlendireceğine inandığımız bir mutabakat anlaşması imzalamıştık. Aynı anlaşmayı kısa süre içinde Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) ile de imzalayacağız. Yapacağımız işbirliğinin, iki ülkenin İslami bankacılık süreçlerine ve projelerine çok faydalı olacağına inanıyorum. Bahreyn Bankalar Birliği olarak TKBB ile 21 Eylül 2020’de online toplantı gerçekleştirdik. Toplantıda sektörün güncel gelişmeleri ve olası iş birliği alanları müzakere edildi. Ayrıca ortak projelerin yürütülmesi ve stratejik iş birliği alanlarında bilgi paylaşımları yapılabilmesi için MoU (mutabakat anlaşması) imzalanması kararlaştırıldı.

Bahreyn’de fintech alanında önemli gelişmeler yaşanıyor

CBB; Krallık’ta finansal dijital dönüşüme yönelik devam eden girişimlerin ve dijital finansal hizmetlerindeki gelişmelerin bir parçası olarak, FinTech’i ve yeniliği teşvik eden düzenleyici bir çerçeve sunma amacıyla, finansal hizmetler sektöründeki bireysel ve kurumsal müşterilere en iyi hizmetlerin sunulmasını sağlayacak özel bir Fintech & İnovasyon Birimi kurmuştur. CBB’nin diğer girişimleri arasında ise startup şirketlerin, FinTech kurumlarının ve imtiyaz sahiplerinin yenilikçi bankacılık ve finans çözümleri sunmasını sağlayacak Düzenleyici Kum Havuzu’nu ve ayrıca konvansiyonel ile şer-i uyumlu hizmetler için kitlesel fonlama düzenlemelerinin çıkarılmasını da sayabiliriz.

Bahreyn Bankalar Birliği CEO’su Dr. Waheed Al Qassim

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@