Ülke Panoraması Yazı Dizisi Başlıyor

Ülke panoramasında, Türkiye’nin faizsiz finans alanında etkileşimde olduğu ülkeleri; ekonomi, ticaret, bankacılık ve organizasyonel işleyişler yönünden tanıtmak istiyoruz.

Ülke Panoraması 13.01.2021, 00:00 12.04.2021, 12:35
Ülke Panoraması Yazı Dizisi Başlıyor

Ülke panoramasında, Türkiye’nin faizsiz finans alanında etkileşimde olduğu ülkeleri; ekonomi, ticaret, bankacılık ve organizasyonel işleyişler yönünden tanıtmak istiyoruz.

Merhabalar Değerli Okuyucularımız,

Dergimizin yeni yayın dizisi olan ülke panoraması bölümünü sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Öncelikle kendimi takdim etmek isterim. Ağustos 2020’de TKBB’nin Uluslararası İlişkiler Yöneticisi olarak göreve başladım. Ülke panoraması bölümümüzde sizlere, Türkiye’nin faizsiz finans alanında etkileşimde olduğu ülkeleri; ekonomi, ticaret, bankacılık, kurumsal yapılar ve organizasyonel işleyişler şeklinde tanıtmak istiyoruz. İslami finans ekosisteminin paydaşları ve sektör gelişmeleri hakkında aktif şekilde bilgilendirme yapmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki sayıdan itibaren Türkçe- İngilizce yayınlanacak dergimiz ile TKBB’nin misyonu ve faaliyetleri hakkında hem Türkiye’deki yabancı kuruluşlar nezdinde hem de uluslararası arenada bilgilendirme yapabilmeyi hedefliyoruz. Yayınları ile Türkiye’nin İslami finans merkezi olma vizyonuna katkı sağlayacak dergimizi, ülke panoraması eki ile zenginleştirmeyi ümit ediyoruz.

TKBB, çalışmalarına son sürat devam ediyor

TKBB, eylül ayında Bahreyn özelinde iki önemli faaliyete imza attı. Bunlardan ilki, Bahreyn Bankalar Birliği (BAB) ile yapılan toplantıydı. TKBB ve BAB Başkanları düzeyinde gerçekleşen toplantıda, MoU anlaşması imzalanması kararlaştırılmıştır. Bu anlaşmanın kasım ayında İstanbul’da imzalanması planlanmaktadır. TKBB bünyesinde gerçekleşen bir diğer önemli faaliyet ise DEİK Bahreyn İş Konseyinin daveti üzerine katılım gösterilen, İslami finans kuruluşlarını Türkiye’ye cezbetmeye yönelik projedir.

Bu çalışmanın temel hedefleri; İslami finans kuruluş ve bankalarının Türkiye’de yatırım yapmalarını sağlamak, bu kuruluşların ülkemizdeki temsilcilik sayılarını artırmak, iş birliğini geliştirmek ve Türkiye’nin İslami finans merkezi olma hedefine katkı sunmaktır. Proje planlaması DEİK Bahreyn İş Konseyi ve TKBB Uluslararası İlişkiler ekibinin ortak çalışmaları ile hazırlanmıştır. Çevrimiçi yapılan görüşmelerden sonra 17 Eylül 2020’de tüm paydaşların katıldığı bir oturum yapılmıştır.

TKBB, uluslararası kuruluşlarla iş birliği yürütüyor

Bahreyn’de İslami ve konvansiyonel bankalar aynı Birlik altında temsil edilmektedir. Ayrıca ülkenin ev sahipliği yaptığı kuruluşlar da İslami finansın merkezileşmesine önemli katkı sağlamaktadır. TKBB’nin bu yapılarla ilişkilerini kısaca özetlemek isterim.

İslami Finansal Kurumlar İçin Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI)

1991’de kurulan AAOIFI, küresel İslami finans endüstrisi için standartların geliştirilmesi ve yayınlanmasından sorumlu, kâr amacı gütmeyen uluslararası bir kuruluştur. TKBB ve AAOIFI, Türkiye’de ve dünyada İslami finans alanındaki farkındalık ve tanıtımı artırmak için 3 Ocak 2020’de mutabakat anlaşması imzalamıştır. Anlaşmaya göre iki kuruluş, bilgi alışverişi ve Türkiye ile diğer ülkelerde AAOIFI standartlarıyla ilgili ortak kapasite geliştirme programları yürütmeyi hedeflemektedir. AAOIFI’nin teknik kurullarından Yönetim ve Etik Kurulu’nda Türkiye’yi temsilen Sn. Dr. Ahmet Albayrak, Muhasebe Kurulu’nda ise Sn. Samet Arslan bulunmaktadır.

Uluslararası İslami Finans Piyasası (IIFM)

2002’de Bahreyn’de kurulan IIFM kuruluşunun temel fonksiyonu; İslami Finansal Hizmetler Endüstrisi (IFSI) için faizsiz finansa uyumlu finansal belgeler, ürün onayları ve kılavuzlar geliştirmektir. İlgili kurumun Danışma Kurulu’nda Türkiye’yi temsilen TKBB Merkezi Danışma Kurulu Başkanı Sn. Prof. Dr. Hasan Hacak yer almaktadır.

İslami Bankacılık ve Finansal Kurumlar Genel Konseyi (CIBAFI)

2001 yılında İslam Kalkınma Bankası (IDB) ve bir dizi önde gelen İslami finans kurumu tarafından kurulmuştur. Dünya çapında 34’ten fazla ülkeden 130’dan fazla üyeye sahip olan CIBAFI, İslami finans endüstrisinin insan kaynağı gelişimine önemli katkı sağlamaktadır.

İslami Uluslararası Derecelendirme Ajansı (IIRA)

Bahreyn merkezli Uluslararası İslami Derecelendirme Şirketi (IIRA) 2005’te İslam Kalkınma Bankası’nın desteği ile kurulmuştur. Ortakları arasında İslam Kalkınma Bankası ve İslam İş birliği Teşkilatı’na üye ülkelerde faaliyet gösteren finansal kuruluşlar da yer almaktadır. Metodoloji ve analitik süreçleri uluslararası uygulamalarla uyumlu, bağımsız ve şeffaf bir derecelendirme kuruluşudur. Türkiye’den Kuveyt Türk Katılım Bankası da ortakları arasında yer almaktadır. Büyük bir heyecan ve özenle hazırladığımız ülke panoramasının ilk sayısının röportaj ve makalelerini istifadelerinize sunarız. Sağlıcakla kalın…

TKBB Uluslararası İlişkiler Yöneticisi Fatma Çınar

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@