BES’te yeni dönem başladı

Bankalardan finansman kullanmak isteyen bireysel emeklilik katılımcıları, BES sözleşmelerini teminat olarak gösterebilecek.

Bölgesel Ekonomi 09.01.2024, 09:54 09.01.2024, 10:13
BES’te yeni dönem başladı

Bankalardan finansman kullanmak isteyen bireysel emeklilik katılımcıları, BES sözleşmelerini teminat olarak gösterebilecek. Yeni uygulama 1 Ocak itibarıyla başladı. 2023’ün Mart ayında yapılan düzenleme ile BES sözleşmelerinin bankalarda teminat olarak gösterilmesine imkan tanındı ve uygulamanın 1 Ocak 2024’te başlaması için süre tanındı. Haberin kaynağına göre, 2024 başından itibaren BES katılımcıları sözleşmelerini bankalara teminat olarak gösterecek, bankalardan uygun oran ve şartlarda finansman kullanabilecek.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Yeni uygulama ile BES katılımcısı, devlet katkısı hariç birikiminin bir kısmını ya da tamamını alacağın devri sözleşmesi ile bankaya devredebilecek. Alacağını devretmek isteyen katılımcı, bankaya başvuracak. Banka, talep edilen finansman için alacağın devrine konu olabilecek yeterli tutar olup olmadığı bilgisi veya katılımcının devredilebilir toplam tutar bilgisini Emeklilik Gözetim Merkezi’ne (EGM) soracak. EGM, finansmanın tahsisi için gerekli veri ve bilgileri bankaya iletecek. Katılımcı, finansmanı kullandığında, bankaya devredilecek tutar emeklilik şirketi tarafından alacağın devri fonunda yatırıma yönlendirilecek.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Katılımcı, bankaya olan finansman borcunun iki taksitini üst üste ödemezse, banka, katılımcıya 30 gün süre verecek. Bu süre içinde ödeme yapılmazsa banka, alacağın devri fonundan kalan borç tutarını alacak. Katılımcının vefat etmesi durumunda ise banka kalan borç tutarını emeklilik şirketinden talep edecek ve kalan borç tutarı alacağın devri fonundan bankaya ödenecek. Tek bir bankadan kullanılacak finansman için BES sözleşmesi teminat gösterilebilecek. İşveren grup emeklilik sözleşmeleri bankaya devredilemeyecek. Birden çok BES sözleşmesi bankaya teminat olarak gösterilebilecek, yani alacağı devrine konu olabilecek. Bankadan finansman kullanmak için BES sözleşmesi teminat gösterildiğinde BES sözleşmesi iptal edilemeyecek. Birikim başka bir BES şirketine aktarılamayacak.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@