Cari Açık 10 Ayın En Düşük Seviyesinde

Türkiye'nin son 12 aylık cari işlemler açığı haziranda 29,7 milyar dolar ile son 10 ayın en düşük seviyesinde gerçekleşirken, ekonomistler, cari dengede iyileşme eğiliminin devam edeceğini öngörüyor.

Bölgesel Ekonomi 14.09.2021, 09:29 16.09.2021, 11:29
Cari Açık 10 Ayın En Düşük Seviyesinde

Türkiye'nin son 12 aylık cari işlemler açığı, üst üste 5'inci ayında da gerileyerek temmuzda 27.8 milyar dolarla son 11 ayın en düşük seviyesine inerken, ekonomistler, cari dengede iyileşme eğiliminin devam edeceğini öngörüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari işlemler hesabı, temmuzda 683 milyon dolar açık verdi. Bu rakam geçen yılın ekim ayında kaydedilen 153 milyon dolarlık cari açığın ardından en düşük seviye oldu.

Yabancı Yatırımlar Arttı

Altın ve enerji hariç cari işlemler hesabı, bir önceki yılın temmuz ayında 1.9 milyar doları fazla verirken, bu ay 2 milyar 749 milyon dolar fazla verdi. Geçen yılın ilk 7 ayında 23.2 milyar dolar olan açık, bu yılın aynı döneminde 13.7 milyar dolara geriledi. Haziranda 460 milyon dolar olan doğrudan yabancı yatırım tutarı temmuzda 1 milyar 36 milyon dolara fırladı.

Düşüş Devam Edecek

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, son 12 aylık açığın temmuzda iyileşme eğilimini sürdürdüğünü, dış ticaret öncü verileri ile turizm ve taşımacılık gelirlerinde gözlenen toparlanma sayesinde yıllık cari açıkta düşüşün devam etmesini beklediğini söyledi. Bürümcekçi, cari açıkta temmuz ayında gözlenen iyileşmede, dış ticaret açığının artmasına karşılık turizm ile taşımacılık gelirlerinin yükselişini sürdürmesinin ana etken olduğunu vurguladı.

Albaraka Türk Başekonomisti ve Stratejik Planlama Müdürü Dr. Ömer Emeç de 2021 yılı için 20 milyar dolarlık "Bu bağlamda OVP'de belirtilen 21 milyar dolarlık tahminin ulaşılabilir olduğunu değerlendiriyoruz." şeklinde konuştu.

Sanayi Üretimi Arttı

Sanayi üretim endeksi, temmuzda aylık bazda yüzde 4.2 azalırken, yıllık bazda yüzde 8.7 artış gösterdi. Sanayi üretiminde yıllık bazda art arda 15 ay artış gerçekleşti. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yıla göre yüzde 15.2, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 7.9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11.7 arttı. Üçüncü çeyreğin ilk ayı olan temmuzda işgünü eksikliği ve baz etkisiyle daralma yaşandığını belirten analistler, bu eğilimin geçici olduğunu söyledi. 

Ciroda Yüzde 45 Büyüme

Öte yandan TÜİK tarafından açıklanan verilere göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına kıyasta yüzde 45.1 yükseldi. Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, temmuzda yıllık bazda yüzde 54.9 artış kaydetti. Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.3 artış kaydetti. AVM Perakende Ciro Endeksi de, temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80.5 arttı. 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@