Merkez Bankası Başkanlığı görevine Fatih Karahan atandı

Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından Merkez Bankası Başkanlığına Fatih Karahan atandı.

Bölgesel Ekonomi 06.02.2024, 09:38
Merkez Bankası Başkanlığı görevine Fatih Karahan atandı

Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından Merkez Bankası Başkanlığına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Fatih Karahan atandı.

Merkez Bankası Başkanlığına atanan Fatih Karahan, göreve başlaması sonrası ilk açıklamasını yaptı. Karahan, enflasyon, hedeflenen uyumlu seviyeye gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlı olduklarını söyledi.

Merkez Bankası'nın temel amacının ve önceliğinin fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurgulayan Karahan, "Bu doğrultuda, güçlü ekibimizle dezenflasyonu sağlamaya yönelik çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz" dedi.

Karahan'ın açıklamasında ayrıca şu ifadeler yer aldı:

"Enflasyon, hedefimizle uyumlu seviyelere gerileyene kadar, gereken parasal sıkılığı korumakta kararlıyız. Enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ediyoruz. Enflasyon görünümünde herhangi bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

Parasal sıkılaştırma yani sıkı para politikası, merkez bankalarının, fiyat istikrarı amacı kapsamında uyguladığı yöntemlerden biri. Genellikle ekonomide enflasyonist eğilimlerin söz konusu olduğu dönemlerde uygulanan parasal sıkılaştırma, genellikle enflasyondaki artışa, cari açık ve kurdaki artışın eşlik etmesi ile gündeme geliyor.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, 2024'ün ilk Enflasyon Raporu’nun tanıtımı amacıyla Perşembe günü saat 10.30’da Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İdare Merkezi’nde bilgilendirme toplantısı düzenleyecek.

FATİH KARAHAN KİMDİR?

Merkez Bankası’nın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Fatih Karahan 1982 yılında Eskişehir’de doğdu.

Karahan, 2006 yılında Boğaziçi Üniversitesi Matematik ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun oldu. 2012 yılında Pennsylvania Üniversitesi’nde Ekonomi alanında yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.

Çalışma hayatına 2012 yılında New York Merkez Bankası’nda ekonomist olarak başlayan Karahan, 2022 yılına kadar bu kurumda İşgücü ve Ürün Piyasası Çalışmaları Başkanı ve para politikası danışmanı olarak görev yaptı.

Columbia Üniversitesi ve New York Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak da görev yapan Karahan, 2022’de Amazon’da kıdemli ekonomist olarak çalışmaya başladı. Karahan, Kasım 2022’de Amazon’da Başekonomist oldu.

28 Temmuz 2023 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkan Yardımcılığına atanan Karahan, 3 Şubat 2024 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@