Tasarruflarda Altın ve Döviz Tercihi Sürüyor

Birikimlerini TL yerine döviz ve altın hesaplarında tutma eğilimi katılım bankası mudilerinde diğer bankalara göre daha yüksek Kur korumalı mevduata dönüş hızı yavaşlarken döviz ve altın hesaplarının toplamdaki ağırlığı sürüyor.

Bölgesel Ekonomi 05.08.2022, 09:48 05.08.2022, 09:57
Tasarruflarda Altın ve Döviz Tercihi Sürüyor

BDDK verilerine göre, KKM dönüşümü hariç olmak üzere haziran ayı itibariyle yurtiçi yerleşiklerin DTH ve altın hesaplarının toplam mevduat içindeki payı katılım bankalarında yüzde 59,4 iken, mevduat bankalarında yüzde 54,6 oldu. Bu oran, geçen yıl sırasıyla yüzde 72,1 ve yüzde 61,1 seviyesindeydi Altın hariç olmak üzere iller itibariyle katılım bankalarındaki dolarizasyonda ilk sırayı yüzde 71,6 ile Tunceli aldı. Döviz mevduatları toplam mevduat içinde ağırlığını korurken katılım bankaları mevduat bankalarının önünde bulunuyor. 

Döviz mevduatı ve dolarizasyon tartışmalan Türkiye'nin bitmeyen gündem maddesi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) şirketlere TL kredi kullanma için döviz mevduatı sınırlaması getirirken bireylerde henüz döviz mevduatlarına yönelik bir kısıtlama bulunmuyor. Son dönemde bazı yayınlarda 'döviz stokçuluğu'na ilişkin haberler çıksa da bankalardaki döviz mevduatı serbest piyasa ekonomisi içinde değerlendirilmeye devam ediyor. BDDK'nm açıkladığı sektörün ilk altı ayındaki veriler katılım bankalrının toplam mevduat içinde payları düşük olsa bile mevduatlarının yüzde 41'inin yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin altın hariç DTH (döviz mevduatı) olduğunu ortaya koyuyor. Mevduat bankalarında ise toplam mevduat içinde yine yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin altın hariç DTH oranı yüzde 36 seviyesinde. Hem kamu hem de katılım bankalarında yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin altın mevduatının toplam mevduattaki payı ise yüzde 20. Katılım bankalannda TL cinsi mevduatın payı ise sadece yüzde 19,7 iken mevduat bankalannda ise TL cinsi mevduatın toplam mevduattaki payı yüzde 23,7. Katılım bankasında en yüksek DTH oranı Tunceli'de 2022'nin ilk yansına dair ülerdeki bankacılık sektörünün görünümüne ilişkin Fintürk verileri BDDK tarafından açıklandı. DTH'lann değişimi ise bu yüksek enflasyon ve değer kaybeden TL görünümünde dikkatle izleniyor.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@