Kuveyt Türk Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Sürdürülebilir finans; finansal sistemin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) kriterlerini kapsayan bir kavramdır. Dolayısıyla finansman sağlanırken bu kriterlerin göz önünde bulundurulması, sürdürülebilir bir şekilde kaynak sağlandığının göstergesidir. Bu sayede daha sorumlu bir finansal sistem oluşturularak sürdürülebilir bir ekonomiye geçiş yapılabilir. İşte konuya ilişkin Kuveyt Türk Katılım Bankasının sürdürülebilirlik nezdinde yaptığı çalışmalar…

Finansal Raporlar 09.10.2023, 11:22 09.10.2023, 11:37
Kuveyt Türk Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Türkiye’nin ve Kıta Avrupası’nın ilk sukuk işlemini 2010 yılında hayata geçiren Kuveyt Türk, 2021 yılında Türkiye’de ve dünyada bir ilke imza atarak, katılım finans ilkeleri doğrultusunda “Global Sürdürülebilir Tier 2 Sermaye Benzeri Sukuk İhracı” gerçekleştirdi. Kuveyt Türk’ün, 350 milyon dolar tutarındaki 10 yıl vadeli ve 5. yılın sonunda erken itfa opsiyonu olan sürdürülebilir sukuk ihracına Kıta Avrupası, Birleşik Krallık, Amerika, Asya ve Körfez dâhil çok geniş bir coğrafi dağılımıyla 4,3 milyar doların üzerinde talep geldi.

Sürdürülebilir sukuktan elde edilen kaynak, yenilenebilir enerji finansmanı başta olmak üzere yeşil ve sosyal proje finansmanlarında değerlendiriliyor. Öte yandan Sukuk ihracı, GFC Media’nın düzenlediği Bonds, Loans&Sukuk Middle East organizasyonunda ‘Yılın İşlemi’ ödülüne layık görüldü. Kuveyt Türk’ün yüzde 100 iştiraki olan KT Portföy bünyesinde sunulan ‘Sürdürülebilirlik Katılım Fonu’ ise katılım esaslı olan ilk sürdürülebilir yatırım fonu olmasının yanı sıra yatırımcıların USD cinsi yabancı hisse ve yabancı kira sertifikalarına da yatırım yapabildiği ilk katılım esaslı fon olma özelliğiyle öne çıkıyor.

Sürdürülebilirlik Katılım Fonu, ağırlıklı olarak çevresel, sosyal ve ESG konularında performansları yüksek olan yerli ve yabancı şirket hisseleri ile bu kriterlere uyan şirketlerin çıkardığı kira sertifikalarından oluşuyor. Fona yatırım yapan yatırımcılar, getiri elde etmenin yanı sıra çevreye ve topluma faydalı modellere finansman sağlayarak sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye katkı sunmayı hedefliyor.

Kuveyt Türk’te Sürdürülebilir Gelecek Vizyonu

2025 vizyonunda ‘sürdürülebilir finans’ anlayışına vurgu yapan Kuveyt Türk, 2025’e kadar çevresel, sosyal ve yönetişim alanlarında önemli inisiyatifler almayı amaçlıyor. Kuveyt Türk, 2025 stratejisi doğrultusunda, müşterilere yenilikçi ürün ve hizmetler sunarken, güçlü sermaye yapısı ve dinamik kurumsal yönetim anlayışıyla topluma ve hissedarlarının birikimlerine değer katan adımlar atmayı sürdürüyor.

Sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında Sürdürülebilirlik Politikasını da yayınlayan Kuveyt Türk, sürdürülebilirlik çalışmalarının sağlıklı yönetilebilmesi adına Sürdürülebilirlik Komitesi ve bu komiteye bağlı 4 farklı çalışma grubu oluşturdu. Kuveyt Türk ayrıca Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Sıfır Atık Yönetmeliği’ndeki tüm kriterleri yerine getirerek genel müdürlük ve bankacılık üssü binaları için ‘Sıfır Atık Belgesi’ alan ilk katılım finans kuruluşu olarak biliniyor.

Aralık 2022 sonu itibarıyla Türkiye’nin kurulu elektrik gücü 100.000 MW sınırını geçti. Kurulu güç bileşenlerine bakıldığında özellikle son 10 yıldaki devlet teşviklerinin de bir sonucu olarak fosil yakıt bazlı üretimden yenilenebilir enerji bazlı üretime geçişin söz konusunu olduğunu görülüyor.  2022 yıl sonu TEİAŞ verileri yenilenebilir enerji kaynakları bazlı kurulu gücün %54 mertebesine çıktığını gösteriyor. 2022 sonu verilerine göre Kuveyt Türk proje finansmanı kapsamında toplamda 873 MW gücündeki 178 projeyi fonlayarak Türkiye’nin sürdürülebilirlik hedeflerine katkıda bulundu.

Ağırlığı güneş enerjisi projelerinden oluşan portföyde 152 adet güneş enerjisi projesi bulunmakta olup 517 MW’lık bir kurulu güce hizmet ediyor. Güneş enerjisi nezdinde banka, Türkiye güneş enerjisi kurulu gücünün yaklaşık %5’ine fon sağladı. İlerleyen dönemlerde de sürdürülebilirlik ve enerji arz güvenliği kapsamında yenilenebilir enerji projelerine fon sağlamaya yönelik hedefler hız kesmeden devam ediyor.

Kuveyt Türk’ten ‘’Değerlerimizle Büyüyoruz’’ Yaklaşımı

Kuveyt Türk, “değerlerimizle büyüyoruz” yaklaşımıyla kadim geleneğin kültürel mirasına sahip çıkıyor. İnsani yardım kampanyalarına desteğini artırarak devam ettiren Kuveyt Türk, tarihi eserlerin restorasyonunu üstleniyor, hak ettiği değeri görmesi için geleneksel sanatlara destek veriyor, birçok kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor, gelecek kuşaklara kitap, belgesel ve musiki alanında kaynak eserler bırakıyor.

Küresel ısınma sergisi: Dünya Çöl Olmasın!

Barut ebrusu kavramını dünya literatürüne kazandıran usta sanatçı Hikmet Barutçugil’in ‘Dünya Çöl Olmasın’ ebru sergisi, Kuveyt Türk’ün katkılarıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi’nde sergilendi. Küresel ısınma, iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik temalı 41 eserden oluşan sergiyi, sanatseverler online olarak www.dunyacololmasin.art platformu üzerinden de ziyaret edebiliyor.

Geleceğe Yazılım Bilgisayar Bağışı Projesi

Bu proje ile Türkiye’nin belli şehirlerinde teknolojiye ulaşımı mümkün olmayan okullar belirlenip bu okullara bilgisayar laboratuvarı kuruluyor. Açılan sınıflarda bilgisayarların kurulumu kurum çalışanları tarafından gerçekleştirilirken yine okullara bağışlanan robotik kodlama kitleriyle öğrencilere robotik kodlama eğitimi veriliyor.

Konuşmaya Değer Podcast Projesi

Toplumsal değerleri sanat yoluyla muhafaza etmek ve gelecek kuşaklara aktarmak için kültür sanat projeleri hayat geçirmeye devam eden Kuveyt Türk, hatta Fuat Başar, ebruda Hikmet Barutçugil, minyatürde Gülçin Anmaç, çizgide Hasan Aycın, çinide Ayşe Özkan, dini musikide Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ve belgesel ve fotoğraf sanatında Ömer Faruk Aksoy’un konuk olduğu ‘Konuşmaya Değer’ podcast serisini yayınladı. Alanında söz sahibi 7 sanatçının, yazar ve senarist Tarık Tufan’ın konuğu olduğu Konuşmaya Değer podcast serisi, 15 Nisan 2023 Dünya Sanat Günü itibarıyla dinleyicilerle buluştu.

1010 Kaşif Projesi

“Değerlerimizle büyüyoruz” söylemiyle toplumsal değerleri koruyup geliştirmeyi hedefleyen Kuveyt Türk, 2018 yılında başlattığı 1010 Kâşif Projesi ile eğitime ve bilime destek vermeye devam ediyor. Türk Kızılay ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) iş birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında Türkiye’nin dört bir yanındaki okullara kodlama ve robotik eğitimi götüren Kuveyt Türk, sağladığı eğitim ve donanım desteğiyle yeni nesilleri geleceğin mesleklerine hazırlıyor.

Girişimci Kaşif Projesi

Yenilikçi, üretim ve geliştirme esaslı Online Çocuk Girişimcilik Eğitim Platformu Girişimci Kâşif ile çocukların yeteneklerini keşfetmesine katkı sağlamayı hedefleyen Kuveyt Türk, hikayeleştirilmiş eğitim içerikleri sayesinde 8 – 13 yaş aralığındaki çocukların, eğitim uzmanları tarafından geliştirilen kuklaların eğitimlerine ulaşabildiği gibi interaktif etkinliklere de katılabiliyor.

Türk Kızılay Mobil İkram Aracı

Afet dönemlerinde veya ihtiyaç halinde Kızılay’ın görevlendirdiği her yerde yemek dağıtımında kullanılmak üzere hazırlanan 2 adet mobil ikram aracının baştan sona her detayının finansmanı Kuveyt Türk tarafından sağlandı. Aracın yapımından, hazırlanmasına tüm süreçleri Kuveyt Türk tarafından finanse edildi.

Özellikle sürdürülebilirlik adına doğrudan katkı sağlayabilecek yenilenebilir enerji finansmanları kapsamında Rüzgar Enerji Santralleri, Güneş Enerji Santralleri ve Hidroenerji Santralleri yatırımlarına doğrudan katkı sağlıyor. Tarım bankacılığında büyümeyi hedefleyen Kuveyt Türk, tarımsal üretimde drone kullanımını teşvik edebilmek adına doğrudan drone alımına yönelik finansmanlar sağlanıyor. İnşaat projeleri ve konut finansmanlarında çevresel ve sosyal etkiler göz önünde bulundurularak farklılaştırmaya gidiliyor.

Sürdürülebilirlik için Kurumsal Strateji ve Hedefler

Kuveyt Türk stratejisindeki sürdürülebilirlik bakış açısını daha derinleştirmek adına bir stratejik proje başlattı. Bu proje ile birlikte mevcut ve gelecekteki sektörel gelişmeleri göz önünde bulundurarak bir yol haritası oluşturulması hedefleniyor.

Kuveyt Türk 2022 yılı CDP İklim Değişikliği programı için de raporlama yaptı Yakın zamanda da GRI onaylı 2022 yılı Sürdürülebilirlik Raporunu yayınlayacak.dı. Ayrıca, kurumun 2022 faaliyetleri sonucunda açığa çıkan sera gazı emisyonları ISO 14064-1:2018 Standartlarında hesaplanmış ve denetçi tarafından doğrulandı. Bu rapor sonraki dönemlerdeki karbon salınımını değerlendirmek adına temel oluşturuyor.

Özellikle Startup ekosisteminin temel paydaşları olan fintech, insurtech ve agtech firmaları dijitallik ön planda sundukları hizmetler aracılığıyla sürdürülebilirliğe doğrudan ve dolaylı olarak katkı sağlıyor. Ayrıca girişimler, ülkemizin ekonomik büyüme ve kalkınma noktasında kritik bir öneme sahiptir. Bu sebepledir ki Kuveyt Türk, tüm girişimcilik ekosisteminin paydaşlarına çözümler sunmaya ve hizmetler ile ekosistemi desteklemeye devam ediyor.

Girişimcilik merkezi olan Kuveyt Türk iştiraki Lonca Girişimcilik bağlı olduğu paydaş ekipleri ile birlikte yeni girişimlere strateji belirleme, değer oluşturma, dijital pazarlama ve marka gelişimi gibi birçok alanda eğitimler ve mentorlük programları sunuluyor. İlişkili olduğumuz iştirakler vasıtasıyla girişimlere farklı yatırım alanları oluşturuluyor.

Kuveyt Türk bünyesinde ayrıca takip edilen girişimcilik ekosistemi yakın mercek altında tutuluyor. Dönemsel olarak farklı sosyal ihtiyaçlara yönelik girişim çağrıları açarak özellikle ilgili alanlarda faaliyet gösteren veya faaliyet göstermeyi hedefleyen yeni girişimcilerin farkındalığını artırmak hedefler arasında yer alıyor. Kuveyt Türk için dijitalleşme ve veri analitiği gibi teknolojiler, işlemleri daha verimli hale getirerek kaynak kullanımını azaltma etkilerinden ötürü oldukça önemli.

Dijital bankacılık, geleneksel bankacılığa kıyasla çevresel etkileri azaltıyor. Kuveyt Türk sözleşme süreçlerinin büyük bir çoğunluğunu mobil onay altyapısı ile alabiliyor. Böylece, kağıt tüketimi oldukça azalıyor. Ayrıca, işlemlerin dijitalleşmesi müşterilerin fiziki şubelere gelme ihtiyaçlarını büyük ölçüde azaltarak fiziki şubelerin sebep olduğu karbon ayak izini de düşürüyor. 2023’te müşterilerin hizmetine sunduğu, uçtan uca dijital araç finansmanı kullanma imkanı bunun bir örneği sayılabilir.

Kuveyt Türk Sürdürülebilir Ödeme Sistemleri

Ödeme sistemleri tarafında, Kuveyt Türk 2021 yılından itibaren tüm kredi kartı geri dönüştürülmüş plastikten üretilmiş malzemeden temin ediliyor. Kart plastiği kullanımının azaltılmasına yönelik olarak, müşterilerini QR ödeme gibi dijital ödemelere yönlendirebiliyor. Öte yandan müşterilerin büyük kısmı e-ekstre gibi uygulamaları tercih ediyor. Kuveyt Türk ATM’lerinde bilgi fişi alınmaması için çeşitli yönlendirmeler de yapılıyor.

Yakın zamanda gelen BDDK düzenlemesi ile birlikte hayata geçecek olan dijital slip uygulaması da, hem müşterilere zaman kazandıracak hem de karbon ayak izinin azalmasını sağlayacak. Müşterilerin sürdürülebilirlik noktasında farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu doğrultuda müşterilere sunulan bankacılık ürün ve hizmetlerinde dijitalleşmenin merkezinde olduğu bir yapı kurarak, süreçlerdeki gereksiz tüketimin önüne geçmek en büyük hedeflerden bir tanesi.

Aynı zamanda Kuveyt Türk, sektör ayrıştırmaksızın tüm süreçleri dijitalden ilerletebilen, kullanıcı dostu ve uçtan uca tüm süreci müşterinin yöneterek, takip edebileceği yapılar oluşturmaya gayret gösteriyor. Bu doğrultuda müşterilere sunulan ürün ve hizmetleri dijital kanallardan sunarak kaynak tasarrufu sağlamayı ve bu müşterilerin farkındalığını attırmayı amaçlıyor.

Kuveyt Türk, Online Finans hizmeti sayesinde müşterilerin tüm finansman süreçlerini Kuveyt Türk şubelerine gitmeye ve herhangi bir evrak süreciyle uğraşmaya gerek kalmadan, tamamen kendilerinin yönettiği bir yapıda müşterilere sunuyor. Hayata geçirmiş oldukları dijital limit projesi doğrultusunda müşterilerin mobil şubelerinden tüzel kart başvurusu yaparak limitini oluşturma ve fiziki kartını beklemesine gerek kalmadan sanal kart oluşturarak işlemlerini ilerletebilmelerine olanak sağlandı.

Önümüzdeki günlerde hayata geçecek olan dijital slip geliştirmesi sonucunda alışveriş sonrası alınan kağıt slipler artık dijital ortamlardan kolaylıkla takip edilecek. E-Ekstre geliştirmesiyle fiziki ekstrelerin yerine müşterilerin tüm ekstrelerini dijital e-ekstreler üzerinden takip edebileceği bir yapı hizmete sunuldu. Yine önümüzdeki günlerde hayata geçecek olan NFC ödeme geliştirmesi de müşterilerin fiziki kartlara ihtiyaç duymadan rahatça ödeme yapabileceği bir yapı hizmetine sunulmuş olacak. 

Bütün bunların yanı sıra Teminat Mektubu geliştirmeleri neticesinde müşterilere dijital ortamlardan teminat mektubu başvuru süreçlerini yönetebileceği bir yapı hizmete sunuldu. Bu bağlamda müşterilerin bankacılık süreçlerinde gerekli evrak imzalarını mobil onaya taşıyarak birçok aşamada dijitalleşme ön plana çıkartıldı. Esnaf ve çiftçi müşterilere sunulan uzaktan hesap açılış hizmetini tüm tüzel müşterilere açarak bu noktada da sürdürülebilirliğe katkı sağlamak en büyük hedefler arasında.

Sürdürülebilirliğe Doğrudan Finansal Destek

Araç Şarj İstasyonu Üretici ve Operatörleriyle görüşmeler gerçekleştiriliyor. Sıfır karbon salınımı ile ulaşım sektöründe sürdürülebilirliğin uygulanabilir olduğunu göstermeyi amaçlayarak Türkiye Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) temsilcileriyle sektörün ihtiyaçları ve gelecekleri konusunda düzenli görüşmeler gerçekleştirilmeye devam ediliyor.

Tarım sektöründe akıllı sulama sistemlerini ön plana çıkarmayı amaçlayan çeşitli dernek ve birliklerle görüşmeler de hız kesmeden devam ediyor. Ortaklık projeleri ile sürdürülebilirliğe doğrudan katkı sağlayan firmalar ile kurulmuş olan proje bazlı ortaklıklar sayesinde sürdürülebilirliğe doğrudan finansal destek sağlanıyor.

Sürdürülebilirlikte Kuveyt Türk Gücü

Kuveyt Türk, 2017’de müşterilerinin hizmetine sunduğu Sağlam Kart’ın 1 milyon adedi aşmasını, çalışanları ve aileleri adına 17 bin fidan dikerek kutladı. İlk fidanlar çalışanların ve ailelerin katılımıyla Kocaeli’nin Gebze ilçesinde toprakla buluştu. Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) ile iş birliği ile yapılan proje tamamlandığında Gebze’de 10 bin çam fidanı, Kilis’te ise 7 bin fıstık fidanı toprakla buluşmuş oldu. Kuveyt Türk ayrıca sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında Sağlam Kart’ı geri dönüştürülmüş plastik kullanarak üretmeye devam edecek.

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!

Gelişmelerden Haberdar Olun

@